e
Banner


2K denizyolu taşımacılığında ‘first class’a endekslendi

Denizyolu taşımacılığı alanında global servislerle profesyonel çözümler sunan 2K Denizcilik ve Ticaret, Karadeniz-Volga Nehri-Türkmenbaşı-Bakü-Aktau Limanı güzergahlarında gerçekleştirdiği operasyonlarla müşterilerine ekonomik taşıma modellerini sunuyor. 2K Denizcilik Genel Müdürü Öymen Odabaşı, bu hatta gerçekleştirdikleri başarılı operasyonlarla deniz ticaretinden aldıkları payı her geçen gün artırırken, müşteri portföylerini de alanında dünya lideri firmalarla güçlendirdiklerini söylüyor

 




2k_denizcilik.jpg1991 yılında denizcilik sektöründe faaliyet göstermek üzere İstanbul’da kurulan 2K Denizcilik ve Ticaret, bugün denizyolu yük taşımacılığı, armatörlük, gemi kiralama, acentelik hizmetleri, multimodal ağır yük proje taşımaları, dökme yük taşımacılığı, port construction ve sigorta hizmetleri alanında profesyonel çözümler sunuyor. 1993 yılında BİMCO üyesi olan, 1998 yılında ise ISO Kalite Belgesi alan 2K Denizcilik, ‘katı gemicilik geleneğine’ bağlılığın getirdiği birikimin yanısıra, genç ve dinamik ekibiyle müşterilerinin çözüm ortağı olmayı sürdürüyor. Sağlam finansal alt yapısıyla servis ağını gün geçtikçe genişleten 2K Denizcilik, sevkiyatın tüm aşamalarını kontrol altında tutarak müşterilerine en ekonomik taşıma modellerini sunuyor.

 

Derince ile Bakü arasında köprü kuruyor

2K Denizcilik’in Türkiye’de uluslararası taşımacılıkta konusunda lider şirketlerden birisi olduğunu belirten 2K Denizcilik Genel Müdürü Öymen Odabaşı, ana iş kollarından birinin nehir tipi gemilerle gerçekleştirdiği hat taşımacılığı hizmeti olduğunu söylüyor. Türkiye Hazar Deniz’i hattında sundukları hizmetlere ilişkin Odabaşı, şu bilgileri veriyor: “Nisan ayı itibariye Volga Don Nehri’nin açılması ile Marmara limanlarından Hazar Denizi’ne haftada bir gemi ile hizmet vermekteyiz. Ancak müşterilerimizin taleplerine göre bu rakam iki bazen üç gemiye çıkabilmektedir. Sezon dediğimiz Volga Don Nehri’nin kapanmasıyla yani Kasım ayı itibariyle, nehir tipi gemilerde 85 /85 gemiye çıkıyoruz. Dünyanın farklı limanlarından Hazar Denizi’ne taşınacak yükleri öncelikle büyük tonajlı gemiler ile Marmara limanlarına taşıyoruz. Kendi bünyemizde yaptığımız tahliye operasyonu ile rıhtıma indirip belirlenen nehir tipi gemisi ile yine kendi bünyemizde yüklemesini yapıyoruz.”
Bu hatta lokal müşterilerin yanı sıra dünya çapında lider firmaların da çözüm ortağı olduklarını belirten Odabaşı, “Bu kapsamda Türkmenistan’da bir gübre fabrikasının milyar dolarlarla ölçülen ürünlerini dünyanın farklı birçok limanından Hazar Denizi’ne olan taşımacılığını üstelendik. Yine dünya çapında ileri gelen bir firma için değeri milyonlarca dolarla ölçülen 500 tonluk tek parça yükleri aynı şekilde Hazar Denizi’ne ulaştırdık. Gemiden gemiye yani limbo dediğimiz bu taşımamız ilgi çeken operasyonlarımızdan birisi oldu. Hatta özel bir TV kanalı tarafından belgesel niteliğinde filme alındı” diyor. Odabaşı, bu hatta gerçekleştirdikleri başarılı operasyonlarla global alanda deniz ticaretinden aldıkları payı her geçen gün biraz daha artırdıklarını söylüyor. Hat operasyonları alanında müşterilerinden Batı ve Kuzey Afrika’ya yönelik yoğun talep geldiğini aktaran Odabaşı, “Yaptığımız işte en iyiyi ve kaliteli olanı hedefliyoruz” diyerek gelen taleplere cevap verebilmek için doğru zamanı beklediklerinin altını çiziyor.

 

Filosunu Ecem Sultan’la güçlendirdi

Türkiye’de gelişmekte olan deniz construction projelerinin de yoğunlaştıkları bir alan olduğunu vurgulayan Odabaşı, Marmaray Tüp Geçit Projesi’nde tüpleri deniz dibine yerleştirmek üzere getirilen “Ecem Sultan” adlı platform gemisini bargelar ve diğer tamamlayıcı deniz ekipmanları ile birlikte filolarına kattıklarını söylüyor. Odabaşı, “Bugüne kadar özelikle Dubai ve Kazak şirketlerden bu gemi için teklif almamıza rağmen önceliği ülkemizdeki firmalara veriyoruz. Konusunda lider çeşitli firmalar ile görüşmelerimiz halen devam etmektedir” diyor. Gemi acenteliği konusunda da çalışmalar yürüttüklerini anlatan Odabaşı, “Operasyonunu kendimizin yürüttüğü gemilerimizin haricinde yakın ilişki içinde olduğumuz armatör ve yük sahiplerine acentelik hizmeti vermekteyiz. Limalarda yapılan yükleme operasyonları, yükü güvene alma ve buna benzer operasyonel çalışmaları özenli ve en küçük detayları da gözeterek müşterilerimize sağlamaktayız. Bayrak ve klas hizmetlerini de gelen talepler doğrultusunda yapmaktayız. Yük ve gemi sigortası senelerden beri devam eden bir iş kolumuz olup çeşitli uluslararası sigorta şirketlerinin Türkiye’deki kurumsal ortağı ve temsilcisi durumundayız” diye konuşuyor.

2K Denizcilik’in en önemli amacının her iş bölümünde müşterilerine en kaliteli servisi sunmak olduğunu vurgulayan Odabaşı, şunları aktarıyor: “Bugün 21. yılını dolduran sektörde birçok krizi atlatarak sağlam finansal yapısını koruyan ve en önemlisi adını dünya denizcilik sektörüne tertemiz yazdıran 2K her gecen gün iş hacmini artırmakta birlikte müşterileri içinde duyulan güveni pekiştirmeyi sürdürmektedir. 21 yılda yarattığımız güvenle amacımız var olduğumuz dünya deniz ticaretinde ülkemizi ve denizcilik sektörünü daha iyi temsil etmektir.”  

 

2012 İÇİN TEMKİNLİLİK ÇAĞRISI

2012 yılının, denizcilik sektörü için temkinli olunması gereken bir yıl olduğunu ifade eden Öymen Odabaşı, “Bu yılı denizcilik sektörü olarak genel anlamda pek parlak görmüyorum. Yapılacak kontrat bazlı işlerde çok dikkat edilmeli ve kesinlikle uzun vade Baltic Index hareketlerinin incelenmesinin gerektiğini düşünüyorum” diyor. Türkiye’nin deniz taşımacılığı alanında hak ettiği yerde olmadığına dikkat çeken Odabaşı şunları aktarıyor: “Filo bazında henüz gerekli yaşa ulaşamadığımızı düşünüyorum. Armatörlerimiz, yavaş yavaş gemilerini gençleştirmeye başlayıp worlwide tradelerde markete girmeye başladı. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde gelişen ekonomiye bağlı olarak denizcilik sektörünün yavaş yavaş hak ettiği noktaya ulaşacağını düşünüyorum.”

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat