e
Banner


Verimli filo yönetiminin yolu araç takipten geçiyor

Günümüzde artan rekabet ve düşen kâr payları tüm şirketleri, operasyonlarının verimini gözden geçirmeye yönlendirirken, disiplin sağlayıcı ve performansı artırıcı önlemler almayı da zorunlu kılıyor. Araç takip sistemleri, lojistik şirketlerine hem yakıt giderlerini düşürme hem de filo disiplinini sağlama yoluyla performanslarını artırmaya yönelik çözümler sunuyor.





takip.jpg

Mobil takip sistemleri Türkiye’de ve dünyada son 7-8 yıldır ivme kazanan konulardan biri. GPRS teknolojisindeki gelişmeler, GSM kapsama alanının genişlemesi, detaylı sayısal haritaların yapılması, donanım maliyetlerinin düşmesi ve geliştirilen akıllı yazılımlar sayesinde herkes tarafından ulaşılabilir ürünler geliştirilmeye başlandı. Özellikle lojistik şirketleri tarafından sistemler kullanılmaya başlandıkça sağladığı faydalar görüldü ve böylece daha çok kurum ve kişi sistemleri talep etmeye başladı. Talep geçmişe göre artmış olsa da hala hem Türkiye’de hem de dünyada bu sistemleri kullanmayan hatta haberi olmayan çok sayıda firma ve kişi bulunuyor. Bugün Türkiye’de satılmış olan araç takip sisteminin 400 bin adedin altında olduğunu tahmin ediliyor.

FiloTürk Genel Müdürü Adil Masaracıoğlu ve Arvento Mobile Systems Genel Müdürü Özer Hıncal araç takip sistemlerinin lojistik sektörüne sunduğu fırsatları ve pazara yönelik öngörülerini UTA Lojistik ile paylaştı.
 

FiloTürk: Türkiye daha emekleme döneminde  

FiloTürk, 20 yılı aşkın deneyim ile Mobiliz tarafından geliştirilen ve 110 bine yakın araçta kullanılmakta olan araç takip ve filo yönetim sistemiyle, pek çoğu kendi sektöründe lider 10 bini aşkın firmaya hizmet veriyor. Müşterilerine filolarını kontrol altına alma, yakıt maliyetlerinde önemli tasarruf sağlama, operasyon verimliliklerini arttırarak rekabette öne geçme olanağı sunan şirket, geliştirdiği sistemle sürücünün aracı nasıl kullandığına dair bilgileri, ani hızlanma, sert fren, savrulma gibi kötü kullanım kayıtlarını raporluyor. Geliştirdikleri sektörel çözümler sayesinde lojistik firmalarının, araçların tüm ürün dağıtım operasyonu ile performanslarını ve ürünlerin kalitesini kontrol altında tutabildiğine dikkat çeken FiloTürk Genel Müdürü Adil Masaracıoğlu, “Donmuş gıda taşıyan bir firma hem sabit soğuk hava depolarındaki ürünlerinin sıcaklıklarını denetleyebiliyor, hem de araçlarını ve araçlarındaki soğuk hava depolarının sıcaklıklarını izleyebiliyor. Uluslararası taşımacılık yapan bir firmanın sahadaki tüm araçlarını online izleyip, müşterisine internet üzerinde gönderdiği bir şifre ile yükünü taşıyan aracını izletebiliyor. Sistem sayesinde müşterisini doğru bilgilendirme yolu ile hizmet kalitesini dolayısıyla rekabet gücünü yükseltiyor. Buna ek olarak önemli maliyet kalemlerinden biri olan yakıt tüketimini, sürücünün aracı ekonomik motor devir aralığında kullanıp kullanmadığını görüp, sürücünün aşırı hız-agresif sürüş yapıp yapmadığını denetleyebiliyor” diye konuşuyor.
Dünyada gelişmiş ülkelerin yatırım yapma kararı aldığı en kritik 10 teknoloji arasında sayılan araç takip pazarının 2012’de hızlı büyüme vaat ettiğine işaret eden Masaracıoğlu, Türkiye’de halen ticari araçların sadece %3’ünde Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi bulunduğu göz önüne alındığında pazarda daha çok yol alınacağını kaydediyor. Masaracıoğlu yalnızca araç takip sistemleri sayesinde sağlanan yakıt tasarrufuyla 8 bin hektarlık ormanlık alanı kurtarmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Arvento: satışlar 4 milyon adetleri yakalayabilir

Arvento’nun araç takip sistemleri birkaç aracı bulunan küçük bir işletmeden, binlerce aracı olan büyük bir kuruluşa kadar farklı yapı ve büyüklükteki çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından tercih ediliyor. “Sistemlerimizin şirketlere sağladığı en önemli faydalar; yakıttan, zamandan ve iş gücünden kazandırması ve tek bir merkezden operasyon yönetimi yapılması” diyen Arvento Mobile Systems Genel Müdürü Özer Hıncal, şirketlerin araç takip sistemleri sayesinde hiçbir detayı düşünmek zorunda kalmadan kendilerine verilen bir şifre ile internete bağlanarak, sahadaki bütün araçlarını tek bir merkezden eş zamanlı olarak yönetebildiğini iletiyor. Hıncal, böylece eskiden cep telefonu ya da telsiz ile yönetilmeye çalışılan filoların, artık bir bilgisayar ya da akıllı telefon ekranından kolayca yönetildiğini,  sistem sayesinde hız, kötü araç kullanımı ve benzeri kontrollerin de yapılabildiğini iletiyor.

Arvento olarak Türkiye’de 7 bin müşteri ve 100 binin üzerinde araca hizmet verdiklerini söyleyen Hıncal, Sağlık Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Gümrük Müşteşarlığı için geliştirdikleri projelerin bölge ülkeleri tarafından büyük ilgi ile karşılandığını belirtiyor. Hıncal, “Türkiye’de araç takip sistemini bilen ve kullananların sayısı ’nun altında, konuyla ilgili bilincin artması halinde, zaman içerisinde satışlar 4 milyon adetleri bulabilir” şeklinde konuşuyor. 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat