e
Banner


Alman DHL, Türkiye'de yatırımlarını artıracak

Türkiye'nin hızlı büyüyen ekonomisi, birçok yabancı şirkette olduğu gibi Alman taşımacılık devi DHL'nin de yatırım iştahını kabarttı.

 




dhl1.jpg

Almanya merkezli dünyanın önde gelen taşımacılık şirketlerinden Deutsche Post Grubu DHL, Türkiye'nin artan ihracat hacmine paralel olarak ülkedeki yatırımlarını artırma kararı aldı.

Grup bünyesinde bulunan ve her biri ayrı bir şirket olarak Türkiye'de de faaliyet gösteren DHL Ekspress, DHL Supply Chain ve DHL Global Forwarding, Türkiye'deki pazar paylarını artırmak için yeni yatırımlara başlıyor. Geçtiğimiz günlerde Çin'den ithalat yapan Türk müşterilerine özel tren+uçak hizmeti sunmaya başlayan şirket, Türkiye'de hastane lojistiğine de giriş yapacak. Sabiha Gökçen'den operasyon yapmaya hazırlanan DHL ayrıca, Türkiye'deki depolama alanlarını önemli oranda genişletecek.

 

'Çok hızlı büyüyen bir pazar'

Geçtiğimiz hafta Almanya'nın Lepzig şehrinde inşası tamamlanarak hizmete açılan şirketin en büyük lojistik merkezini tanıtan DHL, yaklaşık 30 farklı ülkeden basın mensubunu ağırladı. Çok sayıda DHL üst yöneticisinin katıldığı toplantıda DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan DHL Supply Chain EMEA CEO'su Graham Inglis, "Çok hızlı büyüyen bir ekonomi ve hızlı büyüyen bir pazar var karşımızda. Türkiye, DHL'nin en hızlı büyüyen pazarlarından biri. Bu nedenle Türkiye'de yeni yatırımlar yapmak, Avrupa ülkelerinde yaptığımız tüm yeni yatırımları Türkiye'ye taşımak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin güçlü müşterileri ile başlı başına önemli bir pazar olduğunu ifade eden Inglis, ülkenin aynı zamanda Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler için de önemli bir kapı olduğunu belirtti. Inglis, İngiltere'de hastanelere özel lojistik hizmeti sunduklarını ve bunu Türkiye'de de yapmak için çalışmalara başladıkları bilgisini verdi. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi veren DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı ise

şu açıklamalarda bulundu: "Özel hastanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte, DHL Supply Chain'in bir iş alanı da hastanelerin ihtiyaçlarını analiz ederek, onların tedarik yapısına uygun hizmetlerle, lojistik maliyetlerini azaltan ve hastane personelinin sadece hastalara odaklanmasını amaçlayan hastane lojistiği hizmetleri. Bu hizmeti Türkiye'de vermek üzere hazırlıklarımızı tamamladık. Türkiye'nin önde gelen bazı hastaneleriyle bu çalışmayı başlatmak üzereyiz. Hastanelere sunduğumuz temel hizmetler arasında hastane deposu tasarımı ve malzeme giriş çıkışının yönetimi, hastane içi ilaç, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerin dağıtımı, ilaç, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin merkezi stok yönetimi gibi pek çok başlık yer alıyor."

 

Depolama alanı 500 bin m2

2012 yılı sonunda DHL Supply Chain Türkiye olarak yüzde 20 büyüme öngördüklerini belirten Kırımlı, uzun vadede hedeflerinin hizmet verdikleri sektörlerde liderlik olduğunu söyledi. Kısa vadede ise bu sektördeki hizmetlerimizi genişletmeyi hedeflediklerini aktaran Kırımlı, şöyle konuştu: "Hem yeni iş ortakları edinmek, hem de halen hizmet verdiğimiz iş ortaklarımıza sunduğumuz hizmet yelpazesini genişletmek istiyoruz. Bu iş planlarına paralel olarak başlattığımız yatırımlar ile depolama alanımızı 500 bin m2'ye çıkaracağız. Bu yatırımların bir kısmı başladı ve 2013 yılında tamamlanacak." AHL yetmedi, ISG'ye de uçacak DHL Express Türkiye ve Fransa CEO'su Michel Akavi de Türkiye'nin artan ihracat hacmine paralel olarak, yükselen uluslararası kurye ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkan düzenli uçak seferlerinin yanı sıra, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na da hem tesis hem de yeni bir uçak yatırımı planladıklarını aktardı. 2012 yılının eylül ayına kadarki ihracat numune gönderilerinde yüzde 18'lik bir artış sağladıkları bilgisini de veren Akavi, şu açıklamalarda bulundu: "Bu artışın

2013 yılı ekonomik bağlantıları açısından olumlu bir ön gösterge olduğunu düşünüyorum. DHL Express'in bu yılki verilerine baktığımızda, 2013 yılında Türkiye ihracatındaki büyüme trendinin devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bölgesel olarak değerlendirdiğimizde ise; Avrupa ihracat bağlantıları için umut verici rakamlara sahibiz. Avrupa gönderi hacmimiz yüzde 15 artarken, Afrika ve Latin Amerika

gönderi hacmimizin yüzde 36, Ortadoğu gönderi hacmimizin yüzde 23 ve Kuzey Amerika gönderi hacmimizin ise yüzde 25 arttığını görüyoruz. Bu da ihracatçımızın pazar çeşitliliği arayışı anlamında bizleri ümitlendiren performansının kanıtı."

 

DHL Global Forwarding yüzde 25 büyüyecek

DHL Global Forwarding'in Çin'den ithalat yapan Türk müşterileri için geçtiğimiz haftalarda hizmete sunduğu tren+uçak taşımacılık çözümünün şirketin rekabet gücünü ilk haftalardan artırdığını ifade eden DHL Global Forwarding Türkiye Genel Müdürü Kerem İnanç ise şu açıklamalarda bulundu: "Çin'den ithalat yapan Türk firmalara, deniz yolundan daha hızlı, hava yolundan ekonomik bir seçenek sunarak pazardaki rekabet gücümüzü artırdık. 2012 yılına iyi bir giriş yaptık. Seneyi beklentilerinin üstünde yaklaşık yüzde 25 büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. DHL için önemli bir pazar olan Türkiye'de yatırımlarımız devam edecek. İstanbul'a üçüncü bir havalimanı yapılması durumunda mutlaka oradan da operasyon yapmamızı sağlayacak yatırımları başlatacağız. Ayrıca uzun vadede enerji sektörü gibi Türkiye'nin büyüyen sektörlerine yönelik özel departmanlar kurmak da hedeflerimiz arasında."

 

2 milyon m2'de 3 bin 500 çalışan

DHL, Almanya'nın Leipzig şehrinde 2008 yılında başladığı en büyük lojistik 'hub'ının inşasını tamamladı. 2 milyon m2'lik alan üzerine kurulu olan havayolu lojistik merkezinde yaklaşık 3 bin 500 kişi istihdam ediyor. Avrupa'nın merkezi bir lokasyonunda yer alan hub'daen son teknoloji kullanılıyor. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen günlük 1500 tonluk yük, birkaç saat içinde burada elleçleniyor ve buradan Avrupa'ya dağıtılıyor. Lojistik merkezin toplam yatırım bedeli ise yaklaşık 400 milyon euro.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat