e
Banner


Lojistik depolarla parlayan bölgeler

İstanbul’da irili ufaklı toplam depo stoğu 4 milyon 731 bin 644 metrekareyi buluyor. Bunların da büyük bölümü merkeze yakın yerlerde.

 




lojistik_depo.jpg

Konuyla ilgili olarak bilgi veren ve “İstanbul’da şehir merkezine yakın konumda bulunan Ümraniye, Sarıgazi, Kartal, Dudullu, Maltepe, İkitelli, Ayazağa ve Kemerburgaz bölgeleri E-5 ve TEM otoyollarına olan yakınlıkları dolayısıyla lojistik ve üretim amaçlı en fazla tercih edilen bölgeler konumundaydı,” diyen Logitrans Transport Lojistik Fuarı Müdürü Altınay Bekar, “Ancak gelişen sanayi ve lojistik sektörü ile birlikte şehir merkezinde arsa fiyatlarının artması ve yeterli sanayi alanı üretilememesi bu bölgelere alternatif alanlar yarattı,” diyerek şunları söyledi: “1970’li yılların sonlarından itibaren Gebze, Beylikdüzü, Hadımköy, Samandıra, Tuzla, Güneşli, Yenibosna bölgeleri organize sanayi bölgelerinin de kurulmasıyla sanayi ve lojistik merkezlerine ev sahipliği yapmaya başladı.

Depo arsalarının ortalama birim satış fiyatına bakıldığında yıllar itibariyle artış gözleniyor. 2006 yılında Asya Yakası’nda ortalama birim satış fiyatı 200 dolar olan metrekare fiyatı, 2010 yılının ilk çeyreğinde 500 dolar düzeyine yükselmiş durumda. Avrupa Yakası’nda ise 2006 yılında 250 dolar olan depo arsalarının ortalama birim satış fiyatının 2010 yılına gelindiğinde Asya Yakası’ndaki birim satış fiyatlarıyla eşitlendiği görülüyor.”

Depoların bölgelere göre dağılımında en fazla depo alanı yüzde 75 oranıyla Asya Yakası’nda, kalan yüzde 25’i ise Avrupa Yakası’ndaki depolardan oluştuğunu belirten Altınay Bekar; “Asya Yakası’ndaki depoların ise yüzde 46’sı Çayırova, Şekerpınar ve Gebze’de bulunuyor. Bu bölgeleri yüzde 22,67 oranıyla Orhanlı, Tepören, ve Tuzla izliyor,” derken Samandıra, Alemdağ, Sarıgazi, Yenidoğan ve Dudullu’nun payının ise yüzde 15 düzeyinde olduğunu savunuyor.

Lojistik yatırımların Logitrans Transport Lojistik Fuarı katılımcılarına da yansındığını belirten Altınay Bekar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine Asya Yakası’ndaki depoların sahiplik durumuna bakıldığında; yüzde 53’ünü kiracıların yüzde 47’sini ise yer sahiplerinin oluşturduğu görülüyor. Avrupa Yakası’nda ise depoların yüzde 54’ü mal sahipleri tarafından yüzde 46’sı ise kiracılar tarafından kullanılıyor.

İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki ortalama depo kiraları incelendiğinde; metrekaresi aylık 6,5 dolar ile en yüksek depo kirasının Yenibosna-İkitelli’de yer aldığı görülüyor. Depo kiraları; Halkalı-Sefaköy, Esenyurt-Kıraç-Çakmaklı, Firuzköy-Haramidere-Beylükdüzü’nde 5,5 dolar, Çatalca-Hadımköy’de 4,5 dolar ve Silivri’de ise 4 dolar olarak sıralanıyor




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat