e
Banner


Sinema ve şov dünyasının lojistik akışı

Dev setler, gözalıcı sahneler, milyonları televizyon başına kilitleyen diziler ve büyük merakla, ilgiyle izlenen şovlar. Konusu, senaryosu, görsel efektleri, oyuncuları, gösterileri ile gündeme gelen beyaz perde ve şov dünyası aynı zamanda tonlarca ağırlıktaki ışıkları, sahne dekorları ve platoları ile dev bir lojistik süreç yaratıyor.





show_duenyasi.jpg

Bu süreçlerin yaratıcılarından biri de Türkiye’de sanat adına birçok ilke imza atan Türker İnanoğlu’nun kurduğu Erler Film ve Tim Show Center. Beyaz perde ile başladığı yolculuğuna 1990’lı yıllarda televizyonla devam eden, Yabancı Damat, Arka Sokaklar, Akasya Durağı, Aşk Bir Hayal gibi birçok dizinin yapımcılığını üstlenen Erler Film 1960 yılında, Türkiye’de dev şovlara ve gösterilere ev sahipliği yapan İstanbul Show Center ise 2005’te kuruldu. Türker İnanoğlu Şirketler Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Nurcan Kuran ve Dış İlişkiler Koordinatörü Olcay Soykan dizilerin ve şov dünyasının perde arkasını UTA Lojistik Dergisi’ne anlattı.

 

En zor taşınan malzeme ışık sistemleri

Yönetmenliğini Nesli Çölgeçen’in yaptığı, başrollerini Zeki Alasya, Okan Bayülgen, Nikalaous Sergianapoulos, Dimitra Matsouka ve Şafak Sezer’in oynadığı Türk-Yunan ortak yapımı “Oyun Bozan” filmiyle sözlerine başlayan Nurcan Kuran, bir kovalama sahnesi için TIR’lar dolusu kostüm ve malzemenin Abant’a taşındığını söylüyor. Sahne çekimi için TIR’ların arkasına platform kurduklarını belirten Kuran, “Bu filmin çekiminde yüzlerce kişi çalıştı. Her sahneye en az 5’i kamyon olmak üzere 15-20 araçla çıkıyorduk. Bir sahnenin kurulumu minimum yarım gün alıyordu. Demir köprüler kuruyorduk. Taşıma ve kurulumu en zor ekipmanımız ise ışık sistemleriydi. Bunların kurulumu bazen yarım günümüzü alıyordu” diyor.

 

Sinemanın şah damarı lojistik

Türk ve Yunan iki gencin masal tadındaki imkansız aşk öyküsünü anlatan Yabancı Damat dizisinin de büyük bir lojistik operasyon yarattığının altını çizen Kuran, çekimleri İstanbul, Antep ve Atina’da yapılan dizi için TEM stüdyolarına 3 ayda Antep Çarşısı’na benzer bir çarşı kurulduğunu aktarıyor. Atina’da yapılan çekimler için eşyaların gümrük vergisine tabi olmadan geçici kabulüne imkan sağlayan ATA karnesiyle çıkış yaptıklarını dile getiren Kuran, final çekimlerinde yaşadıkları bir olayı ise şöyle anlatıyor: “Çekimler için Kuş Adası’ndan, önce Girit sonra Santorino ve Mikanos’a oradan da Pire’ye gitmek için çıkış yaparken gümrük yetkilileri bizden tüm gittiğimiz adalarda ATA karnesine kaşe vurdurmamızı istedi. Onlara çekimlerin çok uzun sürmeyeceğini ve buna gerek olmadığını belirtmemize rağmen ısrarcı yaklaştılar. Bu durum aynı zamanda bizim için büyük bir zaman kaybı anlamına geliyordu. Gittiğimiz ilk adalarda gemiler kıyıya yanaşmadığı için kaşe vurulması gerekmedi. Ancak Pire’ye yanaştık. Çıkışta oradaki gümrük yetkilileri bize kaşe vuramayacaklarını belirttiler. Çok büyük bir çaba ve girişimin sonucunda gümrük muhafaza memurunu getirerek kaşe vurdurabildik.” Sinema ve dizilerin şah damarının lojistik olduğunu belirten Kuran, dizi çekimlerindeki lojistik süreçlerin tümünün kendileri tarafından yürütüldüğünü söylüyor. “Biz bir lojistik şirket gibi çalışıyoruz” diyen Kuran, kurgu atölyesi, seslendirme stüdyosu ve malzemelerin konulduğu depoların yanı sıra 12 tane de kamyonlarının bulunduğunu aktarıyor.

 

Profesyonellik ilk şart

TİM Show Center’da gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgi veren Olcay Soykan ise, 2011 yılında dünyanın en pahalı şovu olarak anılan Çinli Wuhan Tiyatro Topluluğu’nun Chasing The Dream (Çin Rüyası), 1950’lerin akıllardan silinmeyen şahane müzikleri ve unutulmaz danslarıyla süper bir şov olan Rock Around The Clock, Harlem Rönesansı’nın elçileri de olarak tanınan Harlem Swing, 12 Tenör  ve Lequatuor gibi birçok şov ve gösteriyi başarıyla gerçekleştirdiklerini söylüyor. Bu organizasyonların lojistik süreçlerine ilişkin bilgiler veren Soykan, gerçekleştirdikleri etkinlikler kapsamında bugüne kadar aralarında Turkish Cargo, General Forwanding, Ekspres Lojistik, TNT, Yurtiçi Kargo ve ES Forwarding’in de aralarında bulunduğu birçok firmadan hizmet aldıklarını belirtiyor. Özellikle yurtdışından gelen gösterilerde lojistik partnerin gösteri yapacak ekip tarafından seçildiğini ifade eden Soykan, “Sistem hep aynı. Öncelikle biz salonumuzun büyüklüğü, elimizdeki malzeme vs. konularda karşı tarafa bilgi veriyoruz.  Onlar bize getirecekleri malzemeleri iletiyor. Onlara göre bir planlama yapıyoruz. Bunların nasıl getirileceği tartışılıyor, sonra çözüm ortakları üzerinden anlaşılıyor ve kapıdan kapıya teslimat yapılıyor” diyor. Olcay, lojistik partner seçiminde profesyonel firmalarla çalışmayı tercih ettiklerini, en önemli kriterlerinin ise güven ve tecrübe olduğunu söylüyor.

 

Lojistik hizmette sanat inceliği arıyoruz

“Biz zamanla yarışıyoruz” diyen Olcay, bu nedenle lojistik süreçlerin de “kamyoncu zihniyetiyle” yürütülemeyeceğini belirtiyor. Kaliteli hizmet için eğitimli personelin çok önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Olcay, “Biz sanatla uğraşıyoruz. Şu yönetmelik değişmiş, bu evrak eksikmiş gibi son dakika sürprizlerine izin verecek bir iş değil bizim işimiz. Biz nasıl işimizi 6 ay önceden planlıyor ve lojistik firmasını bilgilendiriyorsak aynı performansı onlardan da bekliyoruz. Günü geçiren değil, her müşteriye özel çözümler sunabilen, olabilecek olumsuzluklara hazırlıklı lojistik firmaları görmek istiyoruz. Bu nedenle lojistik şirketlerinin işlerini bir sanat inceliğinde yürütmeleri gerekiyor.”

 

Sihirbazın eşyaları kaybolursa!

Chasing The Dream (Çin Rüyası) gösterisi öncesinde yaşadıkları komedi gibi bir olayı da anlatan Nuray Kuran, gösteride yer alan sihirbazın eşyalarının kaybolduğunu söylüyor. Kuran şunları anlatıyor: “Bazen malzemeleri kargo uçakları yerine yolcu uçağı içinde taşıyoruz. Chasing The Dream gösterisi için de bunu tercih ettik. Şov ekibi aynı tarihlere denk gelen Erzurum Kış Olimpiyatları için gelen ekiple aynı uçaktaydı. Sihirbaz geldi ama bir baktık ki gösteride kullanacağı malzemeler yok. En önemlisi, bu malzemeleri Türkiye’de bulmamıza imkan yok. Sarf edilen büyük bir çaba sonucunda öğrendik ki malzemeler diğer ekiple Erzurum’a gönderilmiş. Gerekli girişimlerde bulunarak malzemeleri getirttik. Eşyalarının bulunduğunu öğrenen sihirbaz ise sevinçten ne yapacağını bilemez haldeydi.” Yine başka bir gösteride Atatürk Havalimanı’na gelmesi gereken malzemelerin gümrük işleri yürüten firmanın doğru bilgilendirme yapmaması sonucunda Sabiha Gökçen Havalimanı’na gönderildiğini belirten Kuran, malzemeleri şov alanına getirmek için konuşmadıkları yetkili kalmadığını söylüyor.

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat