e
Banner


TCDD’nin online bilettinde kadın-erkek ayrımı

2023'e kadar yapmayı planladığı 45 milyar dolarlık modernleşme yolunda adım adım ilerleyen Devlet Demiryolları, bilet satışta ise sınıfta kaldı. Online satışta yer seçim hakkı erkeklere var, kadınlara yok.





tren_ici.jpg

Trende kadına seçme hakkı yok... Kadınsanız, trenlerden istediğiniz bölümden bilet almanız mümkün değil. Erkekler ise koridordan, pencere kenarına, internetli koltuktan tek koltuğa kadar istedikleri yerden bilet alabiliyor. Online bilet satışta kadın yolcuya “Bayan yeri tek koltuktan ya da sıradaki bayan yanından verilir” ekranı açılıyor ve şansına ne çıkarsa o bilet satılıyor.

 

Demirağlar modernleşti

Türkiye ’de son 10 yıldır demiryollarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için tam bir seferberlik söz konusu.

Bu kapsamda 2003 yılından itibaren hükümet tarafından yatırımda öncelikli konular arasına alınan demiryolları için yatırım ödenekleri 7.5 kat arttırıldı. 2012 yılı itibariyle demiryoluna yatırım için yaklaşık 20 milyar TL kaynak aktarıldı. Yüksek Hızlı Tren (YHT), yapılan önemli yatırımlar arasında başı çekiyor. Diğer taraftan 11 bin km olan mevcut demiryolu ağının 2023’e kadar 10 bin kilometresi hızlı tren olmak üzere 25 bin 940 km’ye çıkarılması hedefleniyor. Bu nedenle de birçok güzergâhta çalışmalar sürüyor. 2023 yılına kadar yapılması planlanan toplam yatırım miktarı 45 milyar dolar.

Demiryollarında bilet satışındaki erkek-kadın ayrımcılığı ise modernleşme ile tezat bir tablo çiziyor. TCDD’nin online bilet satış sitesine girdiğinizde ayrımcılık gözler önüne seriliyor. Öyle ki internet sitesinde gidilecek güzergâh ve tarih seçildikten sonra cinsiyetiniz soruluyor. Daha sonraki adım ise yer seçimi... Seçenekler arasında ‘sıradan’, ‘pencere’, ‘koridor’, ‘tek koltuk’, ‘internet isteği’ ve ‘tekerlekli sandalye’ var. Cinsiyette ‘erkek’ bölümünü tıkladığınızda bu seçenekler kullanıma açık, kadınların karşısına ise ekranda “Bayan yeri tek koltuktan ya da sıradaki bayan yanından verilir” yazısı çıkıyor. Tek şansınız, çıkan yazının altındaki ‘tamam’ butonunu tıklamak. Sonra da şansınıza çıkan koltuğu almak için işleme devam ediyorsunuz.

 

Otobüslerde de var ama

‘Bayan yanı’ kavramı yıllardır otobüs yolculuklarında şahit olduğumuz bir durum. Ama otobüs şirketlerinin sistemi satışta erkeklere ayrıcalık tanımıyor. Sisteme göre kadınlar da erkekler de boş koltukları görüyor ve ona göre alım yapabiliyor. Biletleri satın alanların cinsiyetleri sistemde görülüyor.

 

Sıkıntının farkındayız, yeni yazılım üzerinde çalışıyoruz

 Sıkıntının farkında olduklarını belirten Devlet Demiryolları Yolcu Dairesi Başkanı Abdülkadir Gül, yeni bir yazılım üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Gül, sıkıntının yaklaşık bir yıl önce yaşanan bir polemiğe neden olduğunu kaydetti. Polemik şuydu: Bir grup, Ankara -Eskişehir hattında bilet almak istedi. Bilet satışta erkeklerden oluşan gruba “Yer var ama bayansanız” denildi. Bu durum uzun süre tartışıldı. O dönemde pozitif ayrımcılık yaparak satılmama riskine rağmen kadınlar için belli bir kontenjan ayırdıklarını belirten Gül, çıkan polemik nedeniyle bu kontenjanı kaldırdıklarını açıkladı. Bu ve benzeri sorunlara çözüm üretmek için çalıştıklarını ifade eden Gül, şöyle devam etti: “Yeni bir altyapı kuruyoruz. Yani sistemde tüm koltuklar görülecek ve seçim yapılabilecek.”

(radikal)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat