e
Banner


Türkiye’de yan sanayiye gün doğdu

Avrupa’da yeni otomobil satışlarının düşeceğini belirten İtalyan Massimo Brunamonti, trafikteki araçların yaş ortalamasının yükselmesini beklediklerini belirterek, bakım ve onarım için yedek parça talebinin önemli ölçüde artacağını vurguladı.





otomotiv_yan_sayi.jpgEkonomik durgunluk içindeki Avrupa’da yeni otomobil satışlarının bu yıl yüzde 20 düşmesinin Türkiye’deki otomotiv yan sanayi üreticileri için önemli bir fırsat oluşturduğu belirtildi.  dikkatleri bu duruma çeken Avrupa Garaj Ekipmanları Birliği Başkan Yardımcısı İtalyan Massimo Brunamonti, Avrupa’da yeni otomobil satışlarındaki düşüşün süreceğini, Avrupalıların artık daha yaşlı araçlara bineceğini, bu durumun da yaşlı kıtada trafikteki araçların bakım ve onarım harcamalarını arttıracağını ifade ediyor.

Brunamonti’nin açıkladığı verilere göre, Avrupa’da bakım onarım harcamaları şimdiden arttı. 2012 yılında yeni otomobil satışlarındaki yüzde 20 gerilemeye karşılık, yedek parça satışlarında yüzde 2 artış oldu ve bu oran gittikçe artacak. 2012 yılında Avrupa’da yedek parça pazarının büyüklüğünün 97 milyar euroya ulaştığı belirtiliyor. Bunun 38 milyar euroluk kısmı serbest dağıtım kanallarının elinde. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da yeni araç satışının azalması ile trafikteki mevcut araçların bakım ve tamir masraflarının artacağı için Türkiye’deki tedarikçilerin de bağımsız servis kanallarına daha aktif yönelmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Yan sanayi güçleniyor

Avrupa Garaj Ekipmanları Birliği Başkan Yardımcısı Massimo Brunamonti, otomotiv sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Krizin Avrupa’da yeni otomobil satışlarını düşürdüğünü ve otomotiv çevrelerinin bu durumda bir düzelme öngörmediğini belirten Brunamonti, Avrupa’da trafikteki araçların yaş ortalamasının artacağını, Avrupalıların araçlarının bakım ve onarımı için daha çok masraf yapacağı için, Avrupa’ya yedek parça satışlarının artacağını savundu. Son verilerin de bunu kanıtladığını kaydeden Brunamonti, pazardaki yeni durumu, “ Yeni araba satışları düşüyor,eski araba satışları artıyor. Yedek parça sektörü güçleniyor” şeklinde özetledi.

Massimo Brunamonti, “Araştırmalara göre Türkiye’de ortalama araç yaşı 12, İtalya’da 7.5. Ancak artık Avrupa’da yaş ortalaması artıyor. Eski araçların bakımı için daha fazla yedek parça gerekiyor. Otomotiv sektörü için olumsuz gelişen piyasa koşulları yedek parça satışları için şu dönemde olumlu seyrediyor. Araştırmalara göre, bu yıl yedek parça satışları yüzde 2 artarken, yeni araç satışları yüzde 20 düştü. Avrupa genelinde otomobil üreticileri sıfır araç satışlarının artmasını beklemiyor. Bunu ancak ileride oluşabilecek teknolojik farklılıklar sağlayabilir. Elektrikli otomobil teknolojisindeki gelişme gibi” diye konuştu.

 

‘Türkiye’nin pazarda şansı var’

Brunomonti, şunları söyledi: “Son verilerde Avrupa’da yedek parça toplam pazarının büyüklüğü 97 milyar euro. Bunun 38 milyar euroluk kısmı bağımsız servis kanallarının elinde ve bu miktar büyüyor. Bu da gösteriyor ki yan sanayi üreticileri ana üretici firmaların yanı sıra bağımsız servis kanallarına da ağırlık vermeli.” Brunamonti, Türkiye’nin lojistik olanakları, pazara yakınlığı ve Avrupa standartlarındaki üretim kalitesi ile diğer ülkelerden daha avantajlı olduğunu savundu. Brunamonti, Türkiye’nin bu özellikleri ile yedek parça pazarında oluşan fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğinin belirtti ve şu önerilerde bulundu: “Türkiye, otomotiv ve yedek

parçada Avrupa standartlarında üretim yapıyor ve pazara yakın olduğu için çok avantajlı. Bence Türkiye, elinde bu potansiyel varken, satış sonrası pazara da yönelmeli. Şu an bu pazarda yok. Olanaklarını iyi kullanırsa çok iyi yerlere gelir. Biz de bu yüzden buradayız. Üretimini doğrudan satış sonrası pazara yönlendirirse avantajını artırabilir. Türkiye’nin yerli otomobil markası geliştirmeye yönelik çalışmalarını da değerlendiren Avrupa Garaj Ekipmanları Birliği Başkan YardımcısıMassimo Brunamonti, Dacia’nın basic segmentte Avrupa’da sağladığı başarıyı örnek göstererek, bunu model olarak önerdi. Brunamonti, “Türk markası pazara hoş gelir. Dacia gibi basic segmentte pazarda başarılı olabilir. Dacia’nın arkasında Renault olsa da farklı ürün tarzı denediği için başarılı oldu. Avrupa’da bu segment yoktu. Türkiye’nin de bu alt segmentte şansı olabilir” dedi.

 

Dudaroğlu: Türkiye’nin avantajı artıyor

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği(TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Avrupa Otomotiv Yan Sanayicileri Derneği’nin (CLEPA) verilerine göre, 0-4 yaş arası araçlarda yedek parça ihtiyacının az olması ve araçların garanti kapsamında yer alması nedeniyle bağımsız servislerin payının yüzde 25 civarında olduğunu belirterek, bu payın 4-8 yaş arası araçlarda yüzde 50 seviyelerine çıktığını belirtti. TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu şunları söyledi: “Ancak araç üreticileri tarafından bu yaş grubundaki araçların garanti sürelerinin uzatılmaya başlanmasından dolayı, söz konusu yüzde 50’lik orandan da pay alma baskısı ortaya çıkıyor. 8 yaş üzeri araçlarda ise bağımsız servislerin ağırlığı yüzde 85 düzeyinde.” Dudaroğlu, Avrupa’da araç satışının azalmasının trafikteki mevcut araçların yükünü ve bu alandaki servis beklentilerini artıracağına dikkat çekti.

 

Autopromotec’in gözü Türkiye’deki firmalarda

Avrupa’nın ikinci büyük otomotiv yan sanayi fuarı Autopromotec, önümüzdeki yıl düzenlenecek organizasyona Türkiye’den daha çok firma çekmek için tanıtım atağına geçti. Otomotiv yan sanayisi 22-26 Mayıs tarihlerinde İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen ve Avrupa’nın bu alandaki ikinci büyük fuarı olan Autopromotec 2013’de buluşacak. Fuara otomotiv satış sonrası hizmetler sektörü, yedek parça, lastik, tamirat malzemeleri, bakım, yıkama gibi ürünleri olan üreticiler katılıyor.Türkiye’den 5 firma doğrudan, 8 firma da İtalyan firmalar aracılığıyla katılım için başvuruda bulundu. Türkiye’yi önemli bir pazar olarak gördüklerini söyleyen Autopromotec

Marka Müdürü Emanuele Vicentini, Türkiye’den fuara katılacak firma sayısını çoğaltmak için Bursa, İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere bir çok ilde tanıtım faaliyetleri düzenlediklerini açıkladı. Vicentini, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeni araç satışlarının düşmesi ile Avrupalılar ellerindeki araçları daha uzun süre kullanacaklar. Bu durum servis maliyetlerini arttıracak.

Türkiye’nin Avrupa’ya yedek parça satışı artacak. Yan sanayi üreticisi tüm ülkelerin pazarı canlanacak. Pazardaki genç ülkeler, Türkiye ve Polonya daha avantajlı olacak. Sırbistan ve Romanya da yeni gelişen pazarlar.” Vicentini, Türkiye’deki firmaların güçlü olduğunu belirterek “ Avrupa’ya yakınlık, lojistik üstünlük avantajlarını iyi kullanırsa, aynı zamanda kalite yönünden de Avrupa’ya yönelir de miktar üretiminden çok, kaliteli üretime ağırlık verirse avantajını arttırır ve artan yedek parça pazarındaki artıştan payına düşeni alır” dedi.

 

Avrupalı yeni otomobil almıyor

Avrupa otomobil pazarında satışlardaki düşüş sürüyor. Alman Otomobil Sanayicileri Derneği’ne (VDA) göre, Eylül ayında AB ülkeleri ile İsviçre ve Norveç’te toplam 1 milyon 130 bin yeni otomobil trafiğe çıktı. Rakam geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 11 daha düşük.

 

Güçlü markalar zorda

Ülkeler bazında da otomobile olan talep Almanya’da yüzde 11,  Fransa’da yüzde 18, İtalya’da yüzde 26 ve İspanya’da yüzde 37 azalırken, sadece İngiltere’de yüzde 8’in üzerinde büyüme oldu. Öte yandanr Kriz, büyük otomobil üreticilerini zorluyor. Eylül ayında Volkswagen’in yanı sıra Mercedes de yüzde 7’lik bir kayıp yaşarken, yıl içersinde şu ana kadar en başarılı marka olan Opel’in kardeş markası Chevrolet’nin kaybı yüzde 20’yi, Volvo’nun ise yüzde 17’yi buldu. Bu dönemde en büyük düşüşü yaşayan iki marka yüzde 32 ile Renault, yüzde 35 ile Alfa Romeo oldu.

 

Sedat ALP (dünya)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat