e
Banner


TürkTraktör, satışını yüzde 87 artırdı

Türkiye'de Türk mühendisliğiyle ürettiği traktörleri 90'ın üzerinde ülkeye ihraç eden şirket, ihracatını yılın 8 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 87 artışla 10 bin 958 adede yükseltti.

 




turk_traktor.jpg

Şirket açıklamasına göre, TÜİK trafik kayıtlarına göre Türkiye traktör pazarı 2012 yılı 8 aylık dönemde geçen seneye kıyasla yüzde 18 oranında daraldı.

2011 yılı ile karşılaştırıldığında 2012 yılında bir yavaşlama olsa da, geçmişteki yüksek yıllara göre pazar hala iyi bir seviyede. TürkTraktör, sektörün mevcut koşullarına rağmen pazarın üzerinde bir satış grafiği yakalayarak yüzde 51'lik pazar payını korudu.

Şirketin 9 aylık dönemde ihracat satış adetlerinin toplam satış adetleri içindeki payı yüzde 35'e çıktı. Bu doğrultuda gerçekleşen satış kompozisyonundaki önemli değişikliğe rağmen TürkTraktör finansal anlamda da başarılı sonuçlar almaya devam etti.

 

Şirket, yurt dışı satış adetlerindeki rekor artış ile toplam cirosunu yüzde 18 artırarak 1,5 milyar liraya çıkarttı.

Cirodaki artışta en önemli pay ihracattan kaynaklandı ve ihracat cirosu 242 milyon liradan 470 milyon liraya yükseldi. Şirketin vergi öncesi karı 260 milyon lira ve net karı da 216 milyon lira olarak gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, yurt içi pazarda yaşanan daralmayı aşmak için stratejiler geliştirdiklerini ifade etti.

Ağustos 2011 TÜİK kayıtlarına göre iç pazarda toplamda 40 bin 437 adet traktör satışı gerçekleştirildiğini belirten Votta, bu rakamın Ağustos 2012'de 33 bin 109 adede gerilediğini kaydetti.

Bu sıkıntıyı yurt dışı pazardaki performansları ile aştıklarını ifade eden Votta'nın şu ifadelerine yer verildi:

''Türk mühendisliğiyle daha yüksek beygir gücünde, daha donanımlı ürünler üreterek yeni modeller çıkartıyoruz. Çiftçiye ileri teknoloji ürünü traktör ve ekipmanları sunuyoruz. Türkiye'de üretimini gerçekleştirdiğimiz traktörlerimizi şu anda başta Kuzey Amerika olmak üzere 5 kıtada, 90'dan fazla pazara ihraç ediyoruz. Özellikle 2011 yılının son çeyreğinde üretimine başladığımız Utility serisi ile ihracatta iyi bir ivme kazandık. Avrupa ülkelerindeki pazar durgunluğuna rağmen 2012 yılı 9 aylık dönemde geçen senenin tamamında gerçekleştirilen ihracat satış adedini aşmayı başardık. Yurt içi pazarda ise yüzde 50'nin üzerinde pazar payı ile pazar lideri olarak etkinliğimiz devam ediyor. Geçen ay iç pazara sürdüğümüz, çiftçilerimize hız ve yakıt ekonomisi getirecek çok fonksiyonlu, CASE IH JX Compact serisi traktörlerimiz ile satışlarımızı daha da güçlendireceğimizi düşünüyoruz. Orta ve büyük ölçekli tarım işletmelerinin ihtiyaçlarını düşünerek yeni tasarımları ile sürüş rahatlığını ve deneyimini daha da iyileştirdiğimiz New Holland TDD ve CASE IH JX serilerimizin motor seçeneğini 65 beygir 110 beygir arasına çıkararak, TürkTraktör fabrikasında üretilen en yüksek beygir gücündeki traktörü hizmete sokmuş olduk.''




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat