e
Banner


‘Ulaştırma ve Transit Taşımacılığın Geleceği’

“Karadeniz, Orta Asya ve Ortadoğu Bölgelerinde Ulaştırma ve Transit Taşımacılığın Geleceği” Konulu Uluslararası Konferans İzmir’de Gerçekleşti





transit_tasimacilik_konferansi.jpg

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın himayelerinde 28 Kasım 2012 tarihinde İzmir’de, Türkiye’nin Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Dönem Başkanlığı çerçevesinde, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) işbirliğiyle ve KEİ Ulaştırma Bakanları Zirvesi ve Zirveye paralel olarak “Karadeniz, Orta Asya ve Ortadoğu Bölgelerinde Ulaştırma ve Transit Taşımacılığın Geleceği” konulu bir uluslararası konferans gerçekleştirildi.

Türkiye adına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen ve Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Afganistan, Bulgaristan, İran, Kazakistan, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Ermenistan ve Sırbistan'ın ulaştırma bakanları ile üst düzey bürokratlarının katıldığı uluslararası konferans, bölge ekonomisi açısından önem işbirliklerine ev sahipliği yaptı.

Konferans açılışında katılımcılara hitap eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, “Türkiye'nin 2015 yılında Karadeniz sınırları içinde bulunan bütün sahil yollarını otoyol kalitesinde bölünmüş yollara dönüştüreceğini” belirterek, "Karadeniz'in, dostluk denizi olarak bölgeye daha fazla hizmet etmesini sağlamak istiyoruz.'' dedi. “Gerçekleştirilen bu toplantının bölge coğrafyası açısından büyük önem taşıdığını, katılımcı ülkelerin bakanlarıyla bir araya gelerek değerlendirme ve teknik düzeyde çalışmalar yapacaklarını” söyleyen Yıldırım, "Bölgenin, bir bütün olarak, ulaşım konusunda güçlü yanlarını, sorunlarını ve çözümlerini ortaya koyacak çıktılara ulaşacağız" dedi.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen ise açılış konuşmasında “Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de özellikle 2000’lerin başından itibaren hızla gelişen ve 21. yüzyılın ‘yıldızlaşan’ sektörlerinden biri olarak kabul edilen ulaştırma ve lojistik sektörünün, küreselleşmenin beraberinde getirdiği yoğun rekabet ortamında en temel rekabet araçlarından biri haline geldiğini” vurgulayıp, Türkiye’nin bölgesinde ulaştırma ve lojistik anlamında ana aktör olduğunu ifade etti.

 

Yeni anlaşmalarla bölgesel ulaşım koridorları gelişiyor

Gerçekleştirilen konferans sonrası Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan arasında “Avrupa-Kafkasya-Orta Asya Ulaşım Koridoru (TRACECA) - Ulaşım Ağları ve Eşya Taşımacılığının Geliştirilmesi için Ortak Eylem Prensipleri Anlaşması” imzalandı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında ise “Bakü-Batum-Trabzon Otoyolu'nun Uluslararası Model Otoyol Prensiplerine Göre İyileştirilmesine ilişkin İşbirliği Anlaşması” imza altına alındı.

 

IRU’dan Anlamlı Ödül

IRU’nun en üstün onur ödülü olan ‘Order of Merit’ Liyakat Nişanı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a verildi. 28 Kasım 2012 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilen “Karadeniz, Orta Asya ve Ortadoğu Bölgelerinde Ticaret ve Taşımacılığın Kolaylaştırılması Konferansı” ve Bakanlar Toplantısında Sayın Binali Yıldırım’a son 10 yılda Türkiye’de ulaştırma alanında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar nedeniyle IRU Genel Sekreteri Martin Marmy ve IRU Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Salah tarafından Liyakat Nişanı takdim edildi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat