e
Banner


Kıta Lojistik, enerji yatırımlarının %30’unu taşıyor

Bu yıl taşıdıkları enerji tesislerinin toplam kurulu gücünün bin 100 MW’ı geçeceğini söyleyen Kıta Lojistik GM Eldener, bu haliyle pazar paylarının enerji sektöründe yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğunu ifade ett.





kita_lojistik_enerji.jpg

Proje taşımalarında Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri olan Kıta Lojistik, bu yıl özellikle enerji sektörüne yönelik projelerin taşımalarını yaptı. Doğalgaz, rüzgâr ve hidroelektrik santrali olarak bu yıl taşıdıkları tesislerin toplam kurulu gücünün bin 100 MW’ı geçeceğini söyleyen Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener, “Bu haliyle pazar payımız enerji sektöründe yaklaşık yüzde 30 düzeyinde. Bunun dışında çeşitli boyutta trafo, birkaç komple üretim tesisi, takım tezgâhları, ulaşım araçları, yol ve inşaat makinesi taşımalarımız oldu. Bu taşımaları genellikle kapıdan kapıya gerçekleştirdik. Ayrıca, Türkiye’den Berlin’de yapılan Innotrans Demiryolu Fuarı’na bir lokomotif taşıdık. 75 ton ağırlığındaki lokomotif 18-21 Eylül tarihlerinde görücüye çıktı” şeklinde konuştu.

Kıta Logistik’in, tüm lojistik hizmetleri tek çatı altında veren, yaklaşık 300 kişilik bir şirket olduğunu kaydeden Emre Eldener, 2012 yılının ilk dokuz ayının yatırımların devam ettiği bir süreç olduğunu belirtti. 2010 yılında başlayan TIR alımlarının, 2012 yılı ortasında 120 araca ulaştığını bildiren Eldener, “Aynı zamanda yurtiçi taşımada kullanılan panelvan ile kamyon arası çeşitli büyüklükte çok sayıda araç yatırımı yaptık. Ciromuz 2011 yılını ilk dokuz ayıyla karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 25 civarında büyüdü. Aslında cirodan çok kârlılık rakamlarına bakmak lazım. Buradaki artış cirosal büyümenin üzerinde olduğu için daha verimli bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz” dedi.

 

İstanbul Anadolu yakasında depo yatırımı yapacak

Kara nakliyesi ve proje yüklemeleri dışında özellikle hava-deniz ve yurtiçi nakliye departmanlarının da ciddi büyüme gösterdiğini aktaran Emre Eldener, “Yaptığımız yatırımların meyvelerini almaya başladığımız iyi bir oldu diyebilirim 2012 için. 2012 ve sonrasında planladığımız depo yatırımlarımız olacak. Anadolu yakasında bir gümrüklü ve serbest depo açmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Varolan 8 bin metrekare kapalı alanın şu anda ihtiyaçlarına zorlukla cevap verdiğinden bahseden Eldener, gümrüklü ve serbest depo yatırımlarının ardından Güneşli depolarını daha büyük bir yere taşıyacakları bilgisini verdi. Proje taşımacılığında Kıta Lojistik olarak, tüm dünya firmaları ile rekabet ettiklerini ve çoğunlukla da başarılı olduklarını söyleyen Eldener, “Genç ve dinamik bir ekibimiz var. Hepsini dünya vatandaşı olarak yetiştirdik. Dünyanın tüm ülkelerinde ve limanlarında taşıma süreçlerini yönetebilecek düzeydeler ve çok iyi yabancı dil konuşabiliyorlar. Finansman konusunda da bir problem yaşamıyoruz, bu nedenle tüm çokuluslu firmalara rakip olabiliyoruz” diye konuştu.

 

Bu yıl firmaların maliyet avantajı yaratmak adına daha fazla sayıda lojistik şirketinden fiyat almaya başladığını söyleyen Emre Eldener, şunları söyledi:

“Örneğin 15 firmayla başlıyorlar ihaleye. Bence bu kadar firmayı birden ihaleye davet etmek anlamsız; çünkü armatörler nezdinde söz konusu proje ciddiyetini kaybediyor ve fiyatlar yapay olarak yükseliyor. Bunun ne anlama geldiğini gemi broker’ları çok iyi bilir.  Müşterilerimize özellikle denizyoluyla yapılacak proje yüklemelerinde önerim şu: Proje takımı, geçmişte yapılan işler, şirketin finansal durumu, uluslararası partnerleri gibi kriterleri dikkate alarak taşımayı problemsiz yapacak yetkinliğe sahip 3-4 firma seçsinler ve bu firmalarla ve sınırlı sayıda taleple piyasada projelerini duyursunlar.  Böylece müşterilerimiz daha iyi fiyat alacak ve daha kolay karar vereceklerdir.”

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat