e
Banner


10 YILDA 140 MİLYAR DOLAR HARCANDI
Son 10 yılda ulaştırmaya 140 milyar liralık yatırım yaptıklarını açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2013’ün dev projelerin yılı olacağını söylüyor. Özelikle Ankara-İstanbul YHT Hattı, asırlık rüya Marmaray’ın bu yıl hayata geçeceğini vurgulayan Bakan Yıldırım, İstanbul’a üçüncü havalimanı projesinde de son aşamaya gelindiğine dikkat çekiyor.




binali yıldırımUlaştırma sektörü 2013 yılına iddialı bir bütçe ve güçlü projelerle adım attı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gibi bağlı kuruluşlara bu yıl bütçeden 35 milyar liraya yakın pay ayrıldı. Bu rakam, bir önceki yıla kıyasla .82’lik bir artışa da işaret ediyor. Bununla birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne de gеçеn seneye orаnlа 22.34’lük bir artışla toplam 21 milyon 620 bin lira ayrıldı. Bakanlığın 2013 yılı toplam doğrudan yatırım tutarı ise 14 milyar 436 milyon lira olarak belirlendi. Ulaştırma sektörüne geçtiğimiz yıl genel bütçeden 30 milyar lira, doğrudan yatırımlara ise 12 milyar 681 milyar lira ayrılmıştı.
Ulaştırmaya son 10 yılda 140 milyar lira yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Binali Yıldırım, “Bakanlığımızın bütçesinin, genel bütçeden aldığı pay 2003 yılında yüzde 17’ydi. Bugün ise yüzde 47. Yani, Merkezi İdare’nin yaptığı yatırımların neredeyse yarısını yapar hale gelmiş bir Bakanlık var. Bugün, Türkiye’nin doğusundan batısına 16.108 kilometre yol yapmışsak, 80 yılda yapılan 6.100 kilometrenin 2,5 katından fazla yolu açmış isek işte bu bütçelerle oldu” diye konuşuyor.
Türkiye’nin, Avrupa’da 6’ıncı, dünyada ise 8′inci Yüksek Hızlı Tren İşletmeciliği’ne geçen ülke haline gelmesinin tesadüf olmadığına işaret eden Yıldırım, “Ankara-Eskişehir hattından sonra, yapım itibariyle dünyanın en hızlı, en ekonomik Yüksek Hızlı Tren güzergahı olan Ankara-Konya hattı, tamamen Türk mühendis ve girişimcilerinin, işçilerinin alın ve akıl teriyle inşa edildi ve hizmete verildi” diyor. İstanbul, Bursa, Yozgat, Sivas, İzmir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Afyon, Uşak ve Manisa’yı hızlı trene kavuşturmak için yoğun şekilde çalıştıklarını belirten Yıldırım, şunları kaydediyor: “Dünyada örnek gösterilen ve ‘Türk Modeli’ diye anılan havaalanlarımızın, bölünmüş yol ile birbirine bağlanan karayollarımızın başarısı işte bu kararlı ve planlı çalışmalarımızın sonucudur. Sadece 6 ilini bölünmüş yol ile bağlayan Türkiye’den, bugün 74 iline bölünmüş yol götüren, hızlı demiryolunu birçok iline yayma çabasında olan bir Türkiye’ye geldik. İnşa ettiğimiz bölünmüş yol uzunluğu 16 bin kilometreye ulaştı.” Sadece karayollarında son 10 yılda yapılan yatırımların Türkiye’ye geri dönüşünün 15 milyar TL olduğunun da altını çizen Bakan Yıldırım, “Bölünmüş yollara harcadığımız para 49,5 milyar. Üç buçuk yılda geri dönen bir projeden bahsediyoruz. Bundan kârlı bir iş mi var?” diye konuşuyor.
Bakan Yıldırım, 2003 yılında yurtdışında 60 noktaya uçuyor iken, Türkiye’nin bugün 92 ülkede 192 noktaya havalandığına da işaret ederek, “Nokta sayısı itibariyle dünyada ilk 10 ülkesi içine girdik. AB’de 3. havayolu, dünyada 10. sıraya geldik. Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı’nı bu yıl hizmete açtık. Yapımı ve proje çalışmaları devam eden 7 havalimanının da tamamlanmasıyla Türkiye’nin havaalanı sayısı 56’ya ulaşacak” diyor. Denizcilikte 22,5 milyon DWT’luk filo kapasitesi ile dünyada 15. sıraya geldiğimizi de açıklayan Yıldırım, Türkiye’nin 5 yıldır beyaz listede yer aldığını iletiyor.   

2013’E 102 YENİ PROJE
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ulaşım ve iletişim alanlarında 2013'ün dev projelerin yılı olacağını belirterek, Bakanlık olarak, 2013'te 102 yeni projeyi başlatacaklarını, 434 projeye devam edeceklerini ve 111 projeyi ise hizmete sokacaklarını da vurguluyor. Bakan Binali Yıldırım, bu yıl itibariyle mevcut 3 bіn 668 projenin toplam tutarının yaklaşık 168 milyar 686 liraya ulaştığını, bu projeler için bugüne kadar 81 milyar 501 milyon lira harcama yapıldığını, 87 milyar 186 milyon tutarındaki ulaştırma projesi için de çalışmaların hızla sürdüğünü paylaşıyor.
Özellikle Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı ve bir buçuk asırlık rüya Marmaray'ın 2013 yılı içerisinde hizmete girecek olmasının kendisini şimdiden heyecanlandırdığını belirten Yıldırım, yine dünyanın en büyük projelerinden biri olan İstanbul'a 3. havalimanı projesinde ise son aşamaya gelindiğini, 2013 yılının başında ihalesinin yapılacağını bildiriyor.
Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü ihalesini yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, bu projede de 2013 yılı içinde yer teslimini yaparak, bir an önce çalışmaları başlatmayı hedeflediklerinin altını çiziyor. Devraldıkları Ankara Metrosu'nda ise birkaç ay içinde çok büyük yol kat ettiklerini anlatan Yıldırım, “2 yılda bitirilemez!” denilen ve sözleşmeye göre 2014 yılının ikinci ayında tamamlanacak olan Kızılay-Çayyolu ile Batıkent-Sincan hatlarını, 29 Ekim 2013 tarihinde açmayı planladıklarını söylüyor. Bakanlığın açıklamalarına göre çalışmaları yürütülen pek çok otoyol projesi ile birlikte sadece İstanbul İzmir otoyolu projesi, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun hayata geçmesinin ekonomiye yılda 1.7 milyar lira düzeyinde bir katkısı olacak.

DEMİRYOLU YATIRIMDA LİDERLİK KOLTUĞUNU BIRAKMIYOR
Bakan Binali Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre 2013 yılında demiryolu yatırımlarına toplam 7 milyar 808 milyon 500 bin lira ayrıldı. Karayolu yatırımlarına 3 milyar 862 milyon 612 bin lira, havayolu yatırımlarına 728 milyon lira ve denizcilik yatırımlarına 527 milyon 500 bin lira aktarıldı. Bakanlık son yıllardaki geleneği bozmayarak demiryoluna yatırım bütçesinden yüzde 56 pay yani 8 milyar lira ayırdı. Demiryolunda kamu tekelinin kırılarak özel sektöre de kapıların açılacağı 2013 yılı için bir bakıma sektörün altın çağı denilebilir.
Bakanlığın karayoluna yönelik yatırım ajandasında ise 3 bin kilometre yol ağında yapılacak çalışmalarla birlikte, bin kilometre bölünmüş yolun tamamlanması, 5.400 kilometre sıcak karışım yapılması, 45 köprünün hizmete alınması ve 130 kaza kara noktasının iyileştirilmesi bulunuyor.

SÖZDE DEĞİL, ÖZDE DENİZCİYİZ!
Bakanlık, hava ve denizyolu altyapısını güçlendirmek için de çalışmalarını sürdürecek. Bakan Binali Yıldırım, 577 milyon liralık yatırım bütçeli denizyolunun ve 728.5 milyon liralık bütçeye sahip havayolu taşımacılığının özel sektörün de desteğiyle gelişimini sürdüreceğini aktarıyor. Türkiye’nin denizcilikte, son on yılda dünya filo sıralamasında dört basamak birden atlayarak 15. sıraya yükseldiğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam ediyor: “Bu, sözde değil, özde denizci olduğumuzun kanıtıdır. Çünkü denizcilik sektöründe çok büyük yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bunların büyük bir kısmı da, devletin kasasından kuruş para çıkmadan Yap-İşlet-Devret modeliyle yapıyoruz. Yapımı tamamlanınca dünyanın en büyük 10. limanı, Türkiye'nin ise en büyük limanı olacak Çandarlı Limanı'nın altyapı işlerini 2013 içinde tamamlamayı ve üst yapı işlerine başlamayı planlıyoruz. Ülkemizin Karadeniz'e açılan kapısı Filyos Limanı'nın da yakında ihalesine çıkmayı hedefliyoruz. İmar Planı onaylandı. Bu kapsamda 2013 yılı içinde ihalesine çıkmış oluruz. Akdeniz'e açılan kapımız Mersin Konteyner Limanı ise TINA Türkiye çalışması çerçevesinde öncelikli proje olarak kabul edildi, bu kapsamda çalışmalara başladık.”



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat