e
Banner


CEVA demiryolunda varlığını güçlendirecek
2012’de hayata geçirdiği önemli yatırımların ardından bu yıl pazar payını artırmaya odaklanan CEVA Lojistik, bu kapsamda hizmet yelpazesini de genişletiyor.




fuat_adoran_cevaÇikolata dağıtımında Anadolu’daki yapılanmasını güçlendirecek, soğuk zincirde de filosunu genişletecek olan şirket, depo yatırımlarını da sürdürecek. CEVA Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Fuat Adoran, %20 büyüme hedefledikleri bu yıl, demiryolu taşımacılığına da girmeyi planladıklarını açıklıyor.
Türkiye’ye adım attığı tarihten bu yana büyüme rekorları kıran CEVA Lojistik, 2012’de de geleneği bozmadı ve yılı yeni yatırımlarla daha da güçlenerek kapattı. Gebze, Adana ve Samsun’da açtığı yeni depolarla toplam 90 bin metrekarelik yatırım gerçekleştiren şirket, hizmet yelpazesini de genişletti. Bunlara ek olarak istihdamını da oranında artırdı.
Şirket için 2012, önemli bir değişime daha sahne oldu. CEVA Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürlüğü görevini geçtiğimiz Kasım ayı itibariyle Aslan Uzun’dan devralan Fuat Adoran, yeni bir sayfa açtı ve stratejik hedefler belirledi. 2013 yılında da yatırımlarını artırarak devam ettireceklerini ve bundan sonra her yıl -20 arasında organik büyüme gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Fuat Adoran, “Ana hedefim CEVA’nın pazar payını artırmak. Ayrıca yeni dönemde Uluslararası alanda hava ve deniz taşımacılığına yoğunlaşacağız ve Anadolu’daki depo yatırımlarımıza ağırlık vereceğiz” diyor.

Dünya lojistik sektörüne yön veren şirketler arasında yer alan CEVA’nın Türkiye pazarında bugün ulaştığı noktayı sizden dinleyebilir miyiz?
CEVA Lojistik olarak Türkiye’ye yatırım yapmamızın en önemli sebeplerinden biri, Türkiye’nin lojistik alanında büyük bir pazar olması ve satın almanın gerçekleştiği yıl, Türkiye’de lojistik pazarının değerinin yaklaşık 15 milyar dolar civarında olmasıydı. CEVA Türkiye olarak sürekli kendimizi geliştirerek, sunduğumuz hizmet kalitesini artırıyor, tedarik zinciri maliyetlerini optimize ediyoruz. Türkiye’ye girdiğimiz 2007 yılında, yıllık büyüme hedefini altı ayda gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attık. Türkiye’de elde ettiğimiz bu büyük başarı doğrultusunda, Yunanistan ve Bulgaristan bölgelerinin sorumluluğu Türk yönetimine verildi. Kurumsal müşterilere verdiğimiz lojistik ve depolama hizmetini, 2008 yılında Varan Kargo’yu satın almamızla birlikte uluslararası standartlarla kargo müşterilerine de vermeye başladık. Geçen yıl Türkiye’nin sektördeki ilk ve tek Kontrol Merkezi’ni açtık. Gebze’de 10 bin metrekarelik Transfer Merkezi ile Adana’da 9 bin metrekarelik soğuk lojistik depomuzu hizmete soktuk.  
Türkiye’nin 60 bin metrekarelik en büyük lojistik depolarından birini de Ekim ayında yine Gebze’de hizmete aldık. 1.5 milyon Euro’luk bu yatırımın dışında Hadımköy’de 30 bin metrekarelik yeni bir depo yatırımını da bu yılın Mart ayına kadar faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.

‘GLOBALDE ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ SIRADAYIZ’
Türkiye, CEVA’nın global ağında nasıl bir stratejik öneme sahip? Türkiye’deki hizmet yelpazeniz nasıl şekilleniyor?

Globalde 170 ülkede faaliyet gösteriyoruz, CEVA Türkiye büyüme hızıyla dünyada ilk 10 arasında yer alıyor. CEVA Türkiye, CEVA Çin ile birlikte globalde en hızlı büyüyen ve gelişen şirketlerden biridir.
CEVA globalde ana hatlarıyla otomotivden lastik sanayine, elektronikten petrokimyaya, endüstriyel mamullerden hızlı tüketim ürünlerine kadar farklı pazar ve müşterilerine uçtan uca lojistik çözümleri sunuyor. CEVA Türkiye’de ise, otomotiv-lastik, madeni yağ, teknoloji ve dayanıklı tüketim, sağlık, endüstri, spor aletleri, oyuncak sektörleri olmakla birlikte Hızlı Tüketim Malları (FMCG) ağırlıklı. Bu dağılım bu yıl da geçerli. FMCG sektörü, yine 3PL’e devretme yatkınlığı nedeni ile ön planda.

ANADOLU’YA ÇİKOLATA TAŞIYOR
2012’de yeni yatırımları hayata geçirmekle birlikte hizmet yelpazenizi de genişlettiğinizi biliyoruz. Bu kapsamda yeni açılmalarınız olacak mı?
Evet, bu yıl Türkiye’deki faaliyetlerimize bir yenisini daha ekledik, çikolata dağıtımı işine girdik. Türkiye’deki iki büyük çikolata markası ile anlaşma imzaladık, Anadolu’ya çikolata taşıyacağız. Bu alanda büyümek için de Anadolu’daki yatırımlarımızı hızlandıracağız ve 2013’te çeşitli illerde 10 bin metrekarelik yeni depolar açacağız. Soğuk zincir lojistiğine giriş yaptık ve şuanda 300 soğuk zincir aracıyla bu sektöre hizmet veriyoruz.  İnternet alanında büyük gelişme olacak ve CEVA olarak bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca uluslararası taşımacılıkta büyütmeye çalıştığımız hava kargo işi var ve demiryoluna da girmeyi hedefliyoruz. 2013 yılında soğuk taşımacılığa yönelik yaklaşık 50 yeni aracı filomuza ekleyeceğiz.
2013 yılına hangi hedeflerle girdiniz? Yeni yılda ajandanızda hangi başlıklar olacak?
2013’te soğuk depolama zincirini tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca ilaç ve tekstil üzerinde de çalışıyoruz. Bununla birlikte, CEVA Lojistik olarak her yıl 75 bin metrekarelik depo yatırımını hayata geçirmeyi planlıyoruz. ‘Bilgi Teknolojileri’ ve ‘İnsan Kaynakları’ alanlarında da yatırımlar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca 2013 yılında ağırlık verdiğimiz uluslararası taşımacılıkta kontrat lojistiği hizmetlerimizle hızlı büyümemizi devam ettirecek ve 2015 yılında hedeflediğimiz ciroya ulaşmak için yatırımlarımızı hızlandırarak bölgedeki stratejik konumumuzu daha da güçlendireceğiz.
Globalde ise stratejik olarak da bu plan döneminde uluslararası alanda hava ve deniz taşımacılığına yoğunlaşacağız. Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerindeki yatırımlarımıza ağırlık vererek, yurtdışı yatırımlarımıza odaklanacağız.

SEKTÖR YATIRIMLAR KADAR YENİ BİRLEŞMELERE DE GEBE!
Fuat Adoran’a göre 2012 lojistik sektörü açısından hiç de kolay bir sene olmadı. “Avrupa’da kriz ve Ortadoğu’da yaşanan problemler sektörün sıkıntılı günler geçirmesine neden oldu. Fakat yine de 2012 sektör açısından büyüme ile kapanan bir yıldı” diyen Adoran, ihracatta yaşanan artış ve ihracatçıların yeni pazar arayışlarının sektörü büyüttüğünü söylüyor. Adoran, artan yatırımlar, coğrafi konum avantajları, yükselen dış ticaret hacmi ile Türkiye’nin lojistik üs olma yönünde hızla ilerlediğini aktarıyor.
Yaklaşık 50 milyar dolar hacmi olan Türkiye lojistik pazarında 2 binden fazla irili-ufaklı şirketin olduğuna da dikkat çeken Adoran, 2012’de yüzde 20 civarında büyüme kaydeden sektörün, şirketlerin yeni yatırımlarıyla bu ivmesini sürdüreceği görüşünde. “Yeni yılda Türkiye’nin dış ticaret hacminin büyümesiyle birlikte sektörün de büyüyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca 2013’te de satın almaların ve birleşmelerin devam etmesini bekliyoruz” diyen Adoran, 2013’te hem filo hem tesis anlamında yatırımların hız kazanacağının da altını çiziyor.
 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat