e
Banner


UND’den TREDER’in treyler vergisi önerisine tepki
‘Treylerlere Plaka Vergisi Önerisi Kabul Edilemez’ diyen UND, bu konuda TREDER’i ‘ortak akıl aramamakla' eleştiriyor. TREDER de bugün yaptığı basın duyurusunda ADR Yönetmeliği’nin uygulamaya girmesiyle bu önerilerinin ‘gereksiz kılınacağını’ belirtmişti.




und_treder_treylerTREDER Başkanı Recep Serin’in “treylerlere plaka vergisi getirilmesi” yönündeki açıklamalarına UND’den tepki geldi. Bu konuda UND’den basına yapılan açıklamada şunlara değinildi:

“Son günlerde bazı basın-yayın organlarında TREDER Başkanı Sayın Recep Serin’in treylerlere plaka vergisi getirilmesi yönündeki açıklamalarına yer verilmektedir. Sayın Serin’in, sahte römork faturası ile plaka çıkarılmak suretiyle treyler üreticilerine verilen zararın önlenmesi amacıyla talep ettiği yeni vergi uygulamasının, sektörümüze getireceği mali yükü hiçe sayması, böyle bir soruna çözüm için “ortak akıl” aramaması, sektörümüzce üzüntü ve endişe ile karşılanmıştır.

Derneğimiz uzun yıllardır sektörümüzün taşıma hizmetini yerine getirmek için kullandığı makineleri olan TIR araçlarına ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden de (MTV) muafiyet talep etmektedir. Bilindiği gibi üretim faaliyetinde bulunan sanayi kuruluşları fabrikalarında kullandıkları makine ve ekipmanlara ayrı bir vergi ödememektedir. Sektör firmalarımız ise TIR araçları ile verdikleri hizmetlerden elde ettikleri gelirler üzerinden kurumlar vergisi öderken, bir yandan da bu hizmeti vermekte kullandıkları araçlara MTV ödemektedir. Bu durum sektörümüz için mali bir külfet iken, Sayın Başkan tarafından treylerlere getirilmek istenen ilave vergiye anlam verilememiştir.

Ulaştırma Bakanlığı 2012 yılı sonu verilerine göre uluslararası eşya taşımacılığı yetki belgesine sahip 2.470 adet firmanın yetki belgesine kayıtlı toplam 55.634 adet çekici ve 66.000 adet römork/yarı römork bulunmaktadır. Sayın Başkanın önerisi ile Türk taşımacısı çekicileri için ödediği MTV kadar treyler vergisi ödemek durumunda kalacak, hali hazırda tarife dışı engeller, korumacı politikalar sebebiyle yabancı plakalı araçlar ile rekabet gücünü yitirmekte olan Türk taşımacısına bir darbe daha vurulacaktır.

Bu kapsamda, Derneğimiz söz konusu sorunun çözümü için STK’lar ve kamudan oluşacak “ortak akıl”a gereken katkıyı verebilecek olup, çözüm için önerilen bu yeni “treyler vergisi” uygulamasına karşı olduğunu her platformda dile getirecektir.” 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat