e
Banner


Batu Lojistik için tekstilde ektiğini biçme vakti
Taşımalarının %65’ini tekstil sektörüne gerçekleştiren Batu Lojistik, bu alandaki altyapısını ve hizmet çeşitliliğini güçlendirmeye devam ediyor. Minivan servisi ile askılı tekstil ürünlerini hava kargoyla aynı sürede Avrupa’ya taşıyan şirket, ayrıca Yenibosna’daki deposunda müşterileri için kalite kontrol departmanı oluşturdu. “Yaptığımız yatırımların karşılığını almaya başladık” diyen Batu Lojistik İş Geliştirme Müdürü Pırıl Gülenç, üreticilere yakın lokasyonlarda şubeleşmeyi hedeflediklerini de belirtiyor.




batuUluslararası alanda karayolu, denizyolu, hava kargo ve demiryolu, yurtiçinde ise konteyner taşımacılığı yapan Batu Lojistik, İstanbul’da Erenköy ve Dilovası gümrüklerine bağlı olarak antrepo hizmeti de veriyor. Avrupa-Türkiye arasında da ultra ekspres havayolu taşımalarına rakip olan minivan hizmeti bulunan şirketin, İstanbul Avrupa yakasındaki merkezinin yanısıra İstanbul Anadolu Yakası ve Bursa'da da şubeleri bulunuyor. Yurtdışında ise Almanya'da Manheim, İngiltere'de Londra, Hollanda'da Venlo, İtalya'da Milano, İsviçre'de Basel, İrlanda'da Dublin, Fransa da Paris ve Lyon, İspanya da Barcelona, Valencia ve Irun bölgelerinde acente ve antrepoları bulunan Batu Lojistik’in müşteri beklentilerini analiz ederek özel çözümler geliştirdiği sektörlerin başında tekstil geliyor. “Hızlı karar vererek, müşteri memnuniyetini ve kaliteli hizmet hedefini yakalıyoruz. Bu sayede kaliteli, hızlı ve ekonomik servis sağlıyoruz. 2012 yılında katıldığımız, sponsor olduğumuz fuar ve kongrelerle de sektörel bazda gücümüzü artırmaya odaklandık” diyen Batu Lojistik İş Geliştirme Müdürü Pırıl Gülenç, tekstil sektörü için devreye aldıkları yatırımları ve gelecek planlarını UTA Lojistik’e anlattı.

KALİTE KONTROL DEPARTMANI KURDU

Batu Lojistik’in iş hacminde tekstil sektörü nasıl bir yere ve öneme sahip? Sektöre yönelik taşımalarınızda tercih ettiğiniz modlar ile askılı-kolili taşıma yüzdeniz hakkında bilgi verir misiniz?
Batu Lojistik olarak kimyasal ve donmuş gıdanın yanısıra kolili ve askılı tekstil lojistiğinde de uzmanlaşmış durumdayız. Bu sektörlerde öncelikli tercih edilen taşıma firması olduk diyebiliriz. Özellikle uzun yıllardır İngiltere ve İrlanda'ya yaptığımız kolili ve askılı tekstil taşımalarında çift şoför ile ekspres hizmetimiz ve servis kalitemizle öne geçmiş bulunuyoruz. Almanya, İtalya, Hollanda ve Belçika hatlarında da tekstil taşımaları yapmaktayız. Karayolu taşımalarımızın devamını ise denizyolu-havayolu ve demiryolu taşımaları oluşturuyor.
Tekstil lojistiğinin önü çok açık bir alan olduğu görüşündeyiz. Biz de bu doğrultuda Yenibosna’daki depomuzda tekstil taşımalarımız için Kalite Kontrol Departmanı oluşturduk. Bu sayede müşterilerimizin sadece ürünlerini taşımakla kalmıyor, taşıdığımız ürün yelpazesinin kalite kontrolü için de gereken desteği sağlamış oluyoruz. Filomuzda %80 özmal aracımız askılı dorse olup, taşıma kapasitemizin %65'ini bu taşımalar oluşturuyor.

MİNİVAN HİZMETİNE TEKSTİLCİLERDEN YOĞUN İLGİ

Geliştirdiğiniz minivan hizmeti tekstil sektöründen de tam not almaya devam ediyor. Bu hizmetle tekstil şirketlerine ne tür avantajlar sunuyorsunuz? Bu hizmetinizden faydalanan kaç firma var?
Frigorifik ürünler ve tehlikeli maddelerle birlikte askılı tekstil taşımaları için Türkiye-Avrupa hattında havayoluna alternatif olarak devreye aldığımız minivan hizmetimize ilgi her geçen gün artıyor. Söz konusu sektörlerdeki müşterilerimize karayolundan minivan ile gümrükleme dahil garantili kapıdan kapıya teslimat hizmeti sunmaktayız. Türkiye’deki mevcut minivan araçlarından ekstra olarak bu özellikteki araç Türkiye’de bir ilk olup, 36-48 saatte garantili teslimat olanağı sağlamakta. Askılı tekstil ürünlerinin direk Avrupa’daki şehir içlerindeki mağazalara teslimatını yapıyoruz. Bu hizmetimizden faydalanan halihazırda 25 firma sayabiliriz.

Avrupa’daki küresel kriz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki siyasi gerginlikler nedeniyle zorlu bir sınavdan geçen Türk tekstil sektörüne nasıl destek oluyorsunuz? Gündeminizde yeni yatırımlar var mı?
Bu tespit doğru olmakla birlikte tekstil sektörünün kısmen Çin ve Hindistan'a kaymasında da etken oluşturdu. Avrupa’daki krizin Türk tekstil üreticilerini de etkilediği kaçınılmaz bir gerçek... Biz bu süreçte müşterilerimizin girdikleri daha rekabetçi ortamlarda onlara kapıdan kapıya hizmetlerimizle tam destek vererek, zor zamanlarında iyi bir çözüm ortağı olduk. Batu Lojistik olarak ektiğimizi biçiyor ve birkaç yıl önce yaptığımız yatırımların karşılığını şimdi alıyoruz. Gelecek yıllar içinde bugünden ekmeye devam ediyoruz. Bu anlamda devam eden antrepo yatırımlarımız gelecek yılların altyapı şartlarını oluşturuyor. Antrepo hizmetlerimizin, personelimizin ve askılı tekstil araçlarımızın arttığı düşünüldüğünde, mevcutta kullanmakta olduğumuz IT yazlım sistemimiz ile hazırlıklarımızın bizi gelecek yıllara güvenli bir şekilde hazırlayacağını düşünüyoruz. Batu Lojistik olarak tüm Türkiye’de üreticilere yakın lokasyonlarda şubeleşmeyi hedefliyoruz.
Türk tekstil sektörü hem üretici hem de fason hizmet gücünden oluşuyor. Bu iki kısımda da hızlı ve kaliteli hizmet veriliyor. Avrupa ile Türkiye’deki maliyetleri de oranlandığımızda, bu da Türkiye'deki üreticiler için avantaj sağlamakta. Bu 3 önemli unsur birleşince Türk tekstil sektörü, Avrupa karşısında önemli rekabet ve iş hacmi ile ciddi bir kârlılık yakalamış oluyor. Ancak Türkiye'nin tekstildeki en önemli rakibi Avrupa'dan çok Uzakdoğu ülkeleri... Çözüm ise Türk tekstilinin daha çok ülke ve kitlelere ulaşması ile üretim gücünü artırarak güçlenmesinden geçiyor.

Batu Lojistik olarak geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük networklerinden WCA’in ağına katıldınız. Bu üyelik gelecek hedeflerinizi nasıl şekillendirecek?
Kurulduğu 2002 yılından bu yana tüm taşımacılık modlarında uzman kadrosu ile yenilikçi çözümler sunmaya devam eden Batu Lojistik uluslararası lojistikçileri bünyesinde barındıran ve dünyanın en etkin küresel ağlarından biri olan WCA (World Cargo Alliance) Family of Logistics Network üyesi oldu. 4 bin 602 üyesi ile 188 ülkede 708 şehirde deneyimli ve güvenilir şirketlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir forwarding ağı olan WCA üyeliği ile Batu Lojistik, dünyanın her yerinde konusunda uzman acentelerle kuracağı etkin iletişim ve iş ortaklığı sayesinde müşterilerine daha yaygın bir coğrafyada, daha hızlı ve kaliteli hizmet verecek. Özellikle hava ve denizyolu kargo taşımacılığı alanında tanınırlığını daha da artırmayı hedefliyoruz.

BATU İÇİN LOJİSTİĞİN RENGİ ARTIK YEŞİL!
Benimsediği değerler ve müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda sürdürülebilir bir strateji izleyen Batu Lojistik, taşımalarını karayolundan denizyoluna kaydırarak 2012’nin ilk çeyreğinde 13 bin 784 CO2/kg salınım tasarrufu sağladı, bir diğer ifadeyle 9 bin 440 adet ağacı kurtardı. Yine aynı dönemde karayolu taşımalarında 0 Euro5 düşük emisyonlu araçlar kullanarak 256 bin CO2/kg salınımı tasarruf sağlayarak, 186 bin 849 ağacı kurtardıklarını söyleyen Pırıl Gülenç, “Bu rakamlar, Batu Lojistik’in elde ettiği cirolardan çok daha önemli, parayı her zaman kazanabilirsiniz ama çevreyi kaybettiğinizde o kadar kolay geri kazanamazsınız” diyor.
Batu Ormanı oluşturmak için de kolları sıvadıklarını açıklayan Gülenç, şöyle konuşuyor: “Bu konuda müşterilerimiz adına yaptığımız taşımalar için belirli adetlerde ağaç dikiyoruz. Bunu TEMA ile Ege Orman Vakfı aracılığıyla yapıyoruz ve sertifikalandırıp müşterilerimize sunuyoruz. Ağaç dikimlerimiz belirli bir adetlere ulaşınca kendi ormanınız olacak.”




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat