e
Banner


TREDER'den UND’nin 'ortak akıl' tepkisine yanıt

TREDER’in treyler plakalarına vergi getirilmesi konusundaki önerisine UND’den gelen ‘Treylerlere plaka vergisi önerisi kabul edilemez’ açıklaması ve TREDER’i ortak akıl aramamakla eleştirmesi karşısında TREDER’den yeni açıklama geldi. Açıklamada, TREDER sahtecilikle mücadeleye devam edeceklerini de yineledi.





und_treder_treylerTreyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Yönetim Kurulu’nun ortaklaşa kararlaştırdığı, treyler plakalarına cüzzi de olsa vergi getirilmesi konusundaki önerisine UND’den gelen sert eleştiri karşısında TREDER bir basın açıklaması daha yaptı. TREDER olarak UND’den gelen ‘ortak akıl’ çağrısını takdir ve memnuniyetle karşıladığını belirten dernek,  plakalara vergi getirilmesi konusunda ısrarlı olmadığını da belirtti. TREDER basın açıklamasında şu noktalara değinildi:
‘TREDER Yönetim Kurulu’nun ortaklaşa kararlaştırdığı, treyler plakalarına cüzzi de olsa vergi getirilmesi konusundaki görüşleri kamuoyu tarafından yankı bulmuş ve çeşitli kişi ve kurumlar tarafından ele alınmıştır. TREDER olarak öncelikli amacımız konunun gündeme taşınması ve geniş bir platformda tartışılması idi. Bu anlamda TREDER’in, plakalara vergi getirilmesi konusunda ısrarlı olmadığını kamuoyuyla paylaşmak isteriz.
UND’den gelen ‘ortak akıl’ çağrısını TREDER olarak takdir ve memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isteriz. Et ve tırnak gibi olan nakliye ve treyler sektörünün bu sorunun çözümünde birlikte çalışması gerektiğine yürekten inanıyoruz.
Konu ile ilgili hassasiyetimizin nedenlerini bir kere daha dile getirmek isteriz:
- Treyler plakalarının, günümüz şartlarında bir saygınlığı olmadığı gibi pek çok yolsuzluğa da maruz kalmaktadır. Örneğin,  “change” işlemine maruz kalan treylerlere gayet kolaylıkla takılabilmekte ve usulsüzlüklere alet edilebilmektedirler.
- Treyler plakalarının iptal zorunluğu ve ciddi bir takip mekanizması olmadığı için, kolaylıkla çıkarılıp atılabilmekte, başka treylerlere istenildiği gibi ve çok çeşitli amaçlarla takılabilmektedir.
- 2012 yılında dernek tespitlerimize  göre 21 bin 500 adet treyler satışı gerçekleşmesine rağmen TUİK kayıtlarında 23.840 treyler plakası tescil edilmiştir. Aradaki ciddi fark haklı şüphelerimizi arttırmaktadır.
- Usulsüzlüklerle haksız kazanç elde eden kötü niyetli kişiler, nakliye piyasasında kendilerine haksız rekabet üstünlüğü yaratmaktadır. 
- Bu durum, bazı kötü niyetli treyler üreticileri için de bir fırsat haline gelmiştir.  Sahtecilik ve change olayları inanılmaz derecede artmıştır. Bu amaçla, konu, çeşitli Bakanlıklar, EGM’ne bağlı Müdürlükler seviyesinde de örnekleriyle gündeme gelmiştir. Treyler plakalarının alet edildiği sahtecilik ve change olaylarının önüne geçilebilmesi için Dernek olarak katkı verilmiştir, verilmektedir ve bundan sonra da verilecektir.
- Bu durum, sektördeki pek çok olumsuzlukların yanı sıra treylerin finansmanını da etkilemektedir. Kontrolsüz treyler plakalarının kullanımının da şiddetini arttırdığı sektördeki yolsuzluk olayları nedeniyle, bankalar, treylerin alımında finans sağlanmasında isteksiz davranmaktadırlar. Nakliyeciler de günün finansman olanaklarından yararlanamamaktadır.
Söz konusu suçlar Türkiye’de organize bir şekilde ve artarak gerçekleştirilmektedir. Bu iş için çeteler ve örgütler kurulduğu güvenlik güçleri tarafından da tespit edilmiştir. Önüne geçilmediği takdirde önce treyler sektörüne sonrasında ise nakliye sektörüne çok büyük zararlar vereceğini öngörmek çok da zor değildir.   Önümüzdeki süreçte bu sorunun çözümü için iyi niyetli, sektöre hakim, aklı selim, sektöre vizyon katabilecek kişi, kurum ve kuruluşlardan gelecek eleştiri, öneri ve talepleri bekliyoruz.’

UND açıklamasının en can alıcı cümlesi neydi?
TREDER'in vergi önerisi karşısında UND'den gelen keskin tepkinin özellikle nakliye sektörünü en çok ilgilendiren cümlesi şöyleydi:
'Sayın Serin’in, sahte römork faturası ile plaka çıkarılmak suretiyle treyler üreticilerine verilen zararın önlenmesi amacıyla talep ettiği yeni vergi uygulamasının, sektörümüze getireceği mali yükü hiçe sayması, böyle bir soruna çözüm için “ortak akıl” aramaması, sektörümüzce üzüntü ve endişe ile karşılanmıştır.'
TREDER, UND'nin bu çıkışı karşısında yaptığı yeni basın açıklamasında da özellikle UND'nin 'ortak akıl' çağrısına atıfta bulunuyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat