e
Banner


Pirelli’nin mükemmele ulaşma yolundaki gizli silahı lojistik
Gerçekleştirdikleri iyileştirmelerle maliyetler içinde lojistiğin payını %6 seviyesinde tutmayı başardıklarını altını çizen Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük, “Lojistik yönetimi konusundaki temel hedefimiz; müşterimize doğru ürünü doğru zamanda teslim etmek, katma değeri olmayan tüm süreçleri bertaraf ederek süreci hızlandırmak, hata ve gecikmeleri en asgariye indirmek, sürekli iyileştirme faaliyetleri ile daha mükemmele ulaşmak” diyor. 




askin_beduk_pirelliPremium ürünleri ile hızlı gelişen ekonomilerdeki konumlanması ve verimlilik planıyla büyümesini sürdüren Türk Pirelli Lastikleri A.Ş.,tedarik zinciri süreçlerini kurumsal hedeflerine ulaşmaya cevap verebilecek bir yapıya kavuşturuyor. Günümüzün rekabetçi ortamında başarılı bir tedarik zinciri yönetiminin satış grafiğini direkt olumlu etkilediğini belirten Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük, “Pirelli’de de aynı durum geçerli. Bu anlamda bizim lojistik yönetimi konusundaki temel hedefimiz; müşterimize doğru ürünü doğru zamanda teslim etmek, katma değeri olmayan tüm süreçleri bertaraf ederek süreci hızlandırmak, hata ve gecikmeleri en asgariye indirmek ve sürekli iyileştirme faaliyetleri ile daha mükemmele ulaşmak” diyor. Sürdürebilirlik ve yeşil performans alanında da önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Bedük, ürettikleri yeşil ürünlerle bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını gösterdiklerini söylüyor. Bedük, “Lojistik partnerlerimizin de çevreye karşı duyarlı olmaları tercih nedeni olarak değerlendirdiğimiz bir unsur. Örneğin ihaleye katılma öncesinde karbon salınımları ile ilgili bilgiler istiyoruz. Sözleşmelerimize de bu kurallara uyumu zorunlu kılan bir madde ekledik. Ayrıca uluslararası taşımalarımızda karayoluna göre intermodal taşımacılığın yüzdesini her yıl biraz daha da artırıyoruz” diyor. 
 
KAMYONDA HER DÖRT LASTİKTEN BİRİ PİRELLİ 
Pirelli’nin Türkiye lastik sektörü içindeki yeri hakkında bilgi vererek üretim kapasitesinden ve ürün gamından söz eder misiniz? 
Türk Pirelli olarak, yıllık 8 milyon adetlik üretimimiz, %60 oranındaki ihracatımız, 1600 çalışanımız ve 500’ün üzerindeki yetkili satıcı ağımızla ülkenin ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyoruz. İzmit Fabrikamız, aynı zamanda Pirelli Grubu’nun tonaj ve üretim çeşidi bakımından aynı çatı altında üretim yapan en büyük tesisidir. Fabrikamızda otomobil, hafif ticari araç, ağır vasıta, motorsporları, kış lastikleri ve Cinturato ailesi gibi yeşil performans olarak da adlandırılan çevre dostu lastiklerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu lastikleri ağırlıklı olarak Avrupa pazarına ihraç ediyoruz. Üretimimizin yaklaşık %75’ini yenileme pazarına %25’ini ise otomotiv üreticilerine orjinal ekipman olarak sağlamaktayız. 
İzmit fabrikamızın 2007 yılında kurulan motorsporları bölümünde Formula 1’in yanı sıra Ralli, GrandAm, Ferrari Challenge gibi dünyanın en önemli motorsporları organizasyonlarının lastiklerinin üretimini gerçekleştiriyoruz. 35 bin adeti F1 olmak üzere, fabrikamızda yılda toplam 270 bin adet motor sporları lastiği üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye pazarında Avrupa’da olduğu gibi %20 pazar payımız ile premium segmentteki liderliğimizi sürdürüyoruz. Amacımız Türkiye’de bu alandaki liderliğimizi daha ileri seviyeye taşımak. Hızlı gelişimini sürdüren Türkiye pazarında da artık pazarın neredeyse %50’sini 15 jant ve üstü araçlar oluşturuyor. Türkiye gibi hızlı gelişmekte olan ülkelerde premium segment büyürken, premium olmayan %4 büyüyor. Bu da doğru yolda olduğumuzun göstergesidir. Kamyon lastikleri alanında da her dört lastikten biri Pirelli olarak tercih ediliyor. 
 
2013 yılında 5 milyon 415 bin adetlik dış satış gerçekleştiren Pirelli’nin önde gelen ihracat pazarları nereler? 
İzmit Fabrikamız Pirelli Grubu’nun üretiminin ’ununu yapıyor. Türkiye’den yapılan toplam ihracatın ise yaklaşık %35’ini İzmit gerçekleştiriyor. Çok kısa bir süre önce lansmanını yaptığımız yeni hafif ticari araç lastiğimiz Carrier de, Pirelli Grubu içerisinde sadece İzmit fabrikamızda üretilerek tüm dünyaya ihraç edilecek. İzmit Fabrikamız iç pazara ek olarak, İtalya, Almanya, Fransa, İspanya, Yunanistan, İsviçre, Avusturya ve İngiletere’nin de aralarında yer aldığı büyük Avrupa pazarlarına, Ortadoğu’ya ve Mercedes, Jaguar, Audi, Porsche, Fiat, Ford, Volkswagen, Hyundai gibi önemli otomobil üreticilerine lastik sağlamaktadır.
 
2013 yılında 1,2 milyar TL’lik ciroya ulaşan ve karlılığını %50 artıran Pirelli’nin 2014’e ilişkin hedefleri neler? 
2014’ün yerel seçimler, ÖTV artışı, otomotiv sektöründeki daralma ve kredi kartlarıyla yapılan alışverişlere yönelik sınırlamaların etkisiyle zor bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Ancak böyle zor koşullarda hep söylediğimiz gibi, tüketicilerimiz yeni otomobil alımı yapmasalar da güvenlikleri açısından hayati önem taşıyan lastiklerini yenilemek durumunda kalacaklardır. 
Tüm bunların ışığında ve artan kış lastikleri bilincinin etkisiyle, 2014 yılında öngörümüz pazarın ortalama %4 oranında büyüyeceği yönünde. Türk Pirelli olarak 2014 yılında, premium segment ve kış lastiklerindeki büyümemizin etkisiyle ciromuzu %8 artış ile 1,3 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. 2014 yılında İzmit’te 1,5 milyon adet Carrier üreteceğiz. Bunun 1 milyon 250 binini ihraç etmeyi, 250 bin adedini de Türkiye’de satmayı hedefliyoruz. 
 
Pirelli’nin yakaladığı başarıda tedarik zinciri yönetimi nasıl bir rol oynuyor? 
Tedarik sürecindeki temel stratejimiz maliyet iyileştirme ve verimlilik artırma konusunda detaylı analizler yapmak ve bu analizler sonucunda şirketimizin kurumsal hedeflerine cevap verebilecek firmalarla orta ve uzun vadeli stratejik ortaklıklar kurmaktır. Stratejik ortaklarımızın, teknolojik ve ticari hedeflerimize ulaşmak adına bize destek vermelerini, gerekli Ar-Ge kapasitesine sahip olmalarını, özel ürün ve hizmet geliştirmelerini bekliyoruz. Tedarik güvenliğini ve sürekliliğini sağlamak da, ekonomik ve politik dalgalanmaların çok arttığı son yıllarda en önemli parametrelerden biri konumuna gelmiştir. Bu nedenle alternatif tedarik kaynakları ve alternatif tedarik rotaları da seçmek üzerine yoğun projeler üretiyoruz. Tabi bütün bu çabaların sonucunda hedeflenen, kalitenin ve hizmet seviyesinin iyileştirilmesidir.
 
ENTEGRE ÇÖZÜMLER BEKLİYOR 
Lojistik partnerlerinizi seçerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz? 
 
Lojistik yönetimi konusunda bize entegre çözümler sunabilen profesyonel firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Depolama, elleçleme, envanter yönetimi, gümrükleme ve dağıtım gibi hizmetleri birarada sunabilen tedarikçi portföyümüz var. Performansın ölçülebilir olması ve bu bilginin biz ve tedarikçi arasında hızlı bir şekilde el değiştirmesini bekliyoruz.
Dünyanın hemen hemen her bölgesinden malzeme tedarik eden ve her noktasına ihracat yapan bir firma olarak son yıllarda çok daha yaygın olarak global tedarikçilerle iş ortaklığımız var. İş ortaklarımızın engin deneyimlerinin bize güç kattığını düşünüyoruz. Türkiye’den de artan sayıda firmanın bölgesel ve global bazda ciddi başarılara imza atmasından memnuniyet duyuyoruz. Kara, deniz, hava ve demiryolu, intermodal ve kombine olarak tüm taşıma modlarını kullanıyoruz. 
Üretim ve dağıtım süreçleri için gerekli tüm hammadde, malzeme ve servis hizmetlerinin doğru fiyat seviyesinde, tam zamanında, istenilen kalite standartlarında alınıyor olması esastır. Tedarikçilerimizden, yaptığımız orta/uzun vadeli stratejik veya operasyonel ortaklıklar sürecinde tedarik edilen mal ve hizmetin sürekliliğini sağlamasını, teknolojik/kalitesel geliştirme faaliyetlerinde bulunmalarını ve ekonomik verimlilik faaliyetleri yürütmelerini beklemekteyiz. Aynı zamanda Pirelli şirketleri temel çalışma değerleri arasında yer alan çevreye ve etik çalışma kurallarına saygı, sosyal sürdürülebilirlik prensiplerini uygulamak da tedarikçi firmalarımızdan beklediğimiz önemli konulardandır.
 
YEŞİL PERFORMNAS İLKESİYLE ÜRETİM YAPIYOR 
Pirelli “Yeşil Performans” ilkesiyle üretim yapıyor. Bu ilkeye paralel olarak tüm üretim süreçlerinde çevresel sürdürülebilirlik kriterlerinden ilham aldıklarının altını çizen Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük şunları aktarıyor: “İzmit tesislerimizde kullanılan üretim süreçlerinde enerji ve su verimliliği, karbondioksit gibi tehlikeli gazların salınınımının azaltılması konuları esas alınıyor. Üretim atıklarının ve kullanılmış lastiklerin tekrar değerlendirilmesine özel ilgi gösteriyoruz. 2007 yılında kurulan Ar-Ge ekibimiz bu alanda önemli çalışmalar yürütüyor. Diğer yandan çevre dostu lastikler üretiyoruz. Cinturato serisi lastiklerimizin en önemli özellikleri yakıt tüketimini ve karbondioksit gibi zararlı gazların çevreye yayılmasını %4 oranında azaltan ileri teknolojiye, %30 oranında artırılmış kilometre performansına ve yaklaşık %20 oranında azaltılmış dönme direncine sahip olmasıdır. 01 Serisi ağır vasıta lastiklerimiz de, daha fazla kilometre performansı ve yaklaşık daha az düşük yakıt tüketimi özelliğine sahiptir. Bu sayede de filoların bünyesinde aromatik yağlar barındırmayan 01 serisi lastiklerimiz ile   daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirilmektedir. Pirelli Grubu olarak, 2009 yılından bu yana, su tüketimimiz %20, karbon emisyonu da %5 oranda azaldı. 2020 yılına kadar da su tüketimimizi %58 oranında, karbon emisyonunu oranında azaltmayı hedefliyoruz. Türk Pirelli olarak ise, Grubun hedeflerini de aşmış olan performansımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Grup içerisinde çevre performansı en iyi fabrika olduğumuzu söyleyebilirim.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat