e
Banner


Batu International Logistics depolamada ikinci hamlesini yapacak
Geçtiğimiz yıl Gebze Muallimköy’de devreye aldığı 20.000 m2’lik lojistik merkezle depolama alanında önemli bir adım atan Batu International Logistics, bu alanda büyümeye istekli. 




batu_lojistikTürkiye’de hala 1 milyon m2’lik depo alanına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı  Taner Ankara, bu yıl 10.000 m2’lik bir depo yatırımı gerçekleştirebileceklerini açıkladı. 
 
108 ülke, 708 şehre taşımacılık yapabilen ve dünya genelinde 4900 acenteye ulaşan Batu International Logistics, Türkiye’nin var olan ihtiyacını gözeterek depolama alanında önemli hamleler yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl Gebze Muallimköy’de Dilovası Gümrüğü’ne bağlı 20.000 m2’lik lojistik merkezlerini faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı  Taner Ankara, burada sundukları hizmetlere ilişkin şu bilgileri verdi: 
“12.500 m²’si kapalı olmak üzere toplam 20.000 m²’lik alanı bulunan lojistik tesisimizde, 4000 m² kapalı alan ve 7250 palet kapasitesine sahip A tipi genel antrepomuz, 8500 m² kapalı alan ve 12 bin 534 palet kapasitesine sahip serbest depomuz bulunmaktadır. Her sektörün ihtiyacına uygun olarak tasarlanan depomuz, geniş yelpazedeki ürün tiplerine depolama hizmeti sunmamızı mümkün kılıyor. Depomuzda, tehlikeli, yanıcı ve parlayıcı malzemelerden kimyasala, gıdadan FMCG ürünlerine, ambalajdan sağlık ve kozmetiğe, otomotivden tekstile kadar standart depolama ihtiyacı olan ürünler için hizmet sağlayabiliyoruz. Yeni depomuzda, sipariş toplama (adet, koli veya palet), etiketleme, barkodlama, kitapçık koyma, paletleme, palet oluşturma, streçleme, ürün paketleme ve yerleştirme, palet çemberleme, koli açma ve ürün çıkarma, barkod kontrollü süreçler ile operasyonlar için gerekli FIFO, LIFO, Lot Takibi, Seri No takibi, üretim tarihi, son kullanma tarihi kriterlerine uygun stok bilgilerine kadar sayısız katma değerli hizmetler sunuyoruz.” 
 
10.000 M2’LİK DEPO YATIRIMI YAPACAK 
Depo organizasyonlarında sektörün önde gelen bilgi işlem ekibinin geliştirdiği programları kullandıklarını vurgulayan Taner Ankara, değişken müşteri beklentilerine hızlı cevap verme esnekliğine, farklı sektörlerden edinilen bilgi birikimiyle daha geniş yelpazede çözüm üretebilme becerisine sahip olduklarını söyledi. Ankara, ayrıca depolarında kullandıkları yazılımların farklı yazılımlarla ara yüz iletişimi kurabilme becerisine ve esnekliğine sahip olduğunu belirtti. Türkiye’de hala 1 milyon metrekarelik depo alanına ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Ankara, bu alanda büyümek istediklerini aktardı. Ankara, bu yıl 10.000 m2’lik bir depo yatırımı gerçekleştirebileceklerini açıkladı. 
 
YURTİÇİNDE ‘JOKER’ OLACAK 
 
Depolama dışında yürüttükleri faaliyetlere ilişkin de bilgi veren Ankara, Türkiye’nin farklı bölgelerinde ofisler açmaya başladıklarını ve amaçlarının Orta Anadolu’yu birbirine bağlı hale getirmek olduğunu belirtti. Yurtiçi taşımalar için ayrı bir yapılanmaya gittiklerini anlatan Ankara, yılın ikinci yarısında faaliyetlerine başlayacak olan “Joker” markası altında sadece yurtiçi taşımalar gerçekleştireceklerini açıkladı. Ankara, yurtiçi taşımalarda kullanılacak araçların, karbon salınımını azaltmak amacıyla CNG donanımlı olacağını ve bunun için Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını da vurguladı. 
Taner Ankara, intermodal taşımacılık faaliyetlerini Batu Intermodal olarak markalaştırdıklarını söyledi. Avrupa-Yunanistan-Türkiye arası blok trenlerle taşımalar yaptıklarını vurgulayan Ankara, bu iş için 40 dorse yatırımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu alandaki hedeflerini de açıklayan Ankara, demiryolundaki gelişmeler ve serbestleşme süreci doğrultusunda 2017 yılına kadar var olan dorse sayılarını 200 çıkarmayı istediklerini açıkladı. Likit taşımacılığı alanında da yatırımlar planladıklarını belirten Ankara, bu taşıma modelindeki yatırımları yıl içerisinde giderek artabileceğini söyledi. 
 
ROTAYI ORTADOĞU VE TÜRKİ CUMHURİYETLERE ÇEVİRDİ 
Avrupa’da oldukça güçlü olan Batu International Logistics, bu yıl Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere yaptığı taşımaları artırmayı hedefliyor. Kuruldukları 2002 yılından bugüne her yıl ortalama %20 büyüdüklerini belirten Taner Ankara, 2015 yılında da -18 arası bir büyüme hedeflediklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl Batı Avrupa ülkelerine gerçekleştirdikleri taşımalarda sayı ve hacim olarak artış yakaladıklarını belirten Ankara, ancak Avrupa lojistik pazarının doymaya başladığını, bu kapsamda belirledikleri büyüme hedeflerini Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler pazarında konumlarını güçlendirerek yakalayacaklarını vurguladı.
Ultra ekspres taşımacılık hizmeti olan ve 1400 kg’a kadar her çeşit ürünün taşındığı Minivan sistemi ile 2012 yılında 50 sefer gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Taner Ankara, 2014’te 500 sefer sayısına ulaştıklarını belirtti. Ankara bu yılki hedeflerinin ise 1000 sefer gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Minivan ile Avrupa’nın herhangi bir noktasına 36 ila 72 saat arasında ulaşılabildiğini vurgulayan Ankara, bu taşımacılık modelinin en çok tekstil, kimya endüstrisi ve otomotiv sektörünün kullandığını ve ağırlıklı olarak Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Avusturya’ya giden taşımalarda tercih edildiğini belirtti. 
 
YENİ DÜZENLEMELER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ 
Depo ve antrepo yatırımlarındaki güncel gelişmelere ve yaşanan sorunlara değinen Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, Gümrük Yönetmeliği’nde ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği’nde yapılan değişikliklere ilişkin şunları aktardı: 
“Bu konuyu ana başlıklarla özetlemek gerekirse; antrepolarda mevcut teminat sistemi iptal edilerek malların vergileri tutarındaki teminat sistemine geçilmesi antrepo açılışlarını zorlaştırmış, birçok antrepo kapanma ile karşı karşıya gelmiştir. Gümrük mevzuatında ve uygulamalarında yapılan son değişiklik dış ticaretimize büyük zarar verecek ve 2023 hedefleri imkansız hale gelecektir. Teminat sistemi maliyetleri arttıracak, teminat bedelleri konusunda standart olmadığı için müşteri ile sıkıntı yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Devletin geçici depolama yerlerinin kapasitesi ve koşulları yetersizdir. Dolayısı ile büyük kayıplar ve beklemeler olacak, iş kayıplarına yol açacaktır. Gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve kolaylaştırmasına ilişkin KYOTO Sözleşmesi ihlal edilmiştir. Dünya Bankası’nın Küresel Lojistik Performans Endeksi’nin genel sıralamasında ve gümrük performansında büyük düşüş yaşanacaktır. Birkaç firmanın gerçekleştirdiği ihlaller nedeni ile tüm sektörün cezalandırılması son derece yanlıştır. Bu durum dış ticaretimizin geleceğini ve 2023 hedeflerini risk altına almıştır. Beklentimiz tüm sürecin yetkili birimlerle tekrar ele alınarak gözden geçirilmesidir.” 
 
ÖNCELİK FİYAT DEĞİL, İHTİYAÇ OLMALI 
Antrepo ve depo hizmetlerinin lojistik zincirin en önemli halkalarından biri olduğunu vurgulayan Taner Ankara, “Depo yatırımlarını bu düşünce doğrultusunda yapmak büyük önem arz ediyor. Güncel yaşadığımız yoğun rekabet ortamında müşteri ihtiyaçlarını çok iyi tespit edip buna göre hizmet vermek gerekiyor. Potansiyel müşterilere sadece düşük fiyat vererek iş almak uzun vadeli ve sağlıklı bir yöntem değil. Stratejik ortak konumundaki müşteriye işini verimli, sağlıklı ve sürdürülebilir hizmet sunmak bizim sektörümüzün önceliklerinden olmalı” dedi. Günümüzün en önemli konusu olan çevreye duyarlı projelerin depo yatırımlarına da yansıdığını ve bu nedenle maliyetlerin yükseldiğini vurgulayan Ankara, ancak bunu müşteriye yansıtmanın mümkün olmadığına dikkat çekti. Ankara, depolama alanında yaşanan en temel sorunları ise; arsaların fahiş fiyatlarda olması, nitelikli insan gücü ve altyapı yetersizliği olarak sıraladı. 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat