e
Banner


Durmuş Döven: Lojistikçileri yatırımdan kurtarıyoruz
Reysaş Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, “Her lojistikçi 100 bin euro verip bir tır alabilir, ama 70 milyon euro verip donanımlı bir depo kuramaz. Onları bir anlamda büyük yatırımdan da kurtaran bir hizmet sunuyoruz” diyor.




reysas_depolama‘Türkiye'nin Depocusu’ sloganı ile Temmuz 2010’da halka arz olan Reysaş GYO ile bugün ‘metrekare bazında’ Türkiye’nin bir numaralı depolama markası haline geldiklerini belirten Reysaş Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, “Her lojistikçi 100 bin euro verip bir tır alabilir, ama 70 milyon euro verip donanımlı bir depo kuramaz. Onları bir anlamda büyük yatırımdan da kurtaran bir hizmet sunuyoruz” diyor. Döven, bu yıl 50 milyon dolarlık depo yatırımı yapıp, 2016’da ise kapalı depolama alanlarını 1 milyon m2’ye çıkaracaklarını söylüyor.
 
Reysaş’ın lojistik sektöründeki gelişiminden söz ederek, gerçekleştirdiğiniz yatırımlarla ulaştığınız büyüklükten söz eder misiniz? 
Reysaş Lojistik, 1990 yılında araç taşımacılığı ile girdiği lojistik sektöründe kısa zamanda güçlü bir büyüme yakaladı. 1994 yılında otomobil, otomotiv milk-run, yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık, akaryakıt, uçak yakıtı, LNG, LPG, CNG, madeni yağ taşımacılığı, FMCG soğuk zincir dağıtımı, bulk taşımalar, konteyner ve tank konteyner taşımacılığı, sigara, alkollü ve alkolsüz içecek dağıtımı, uluslararası ve yurtiçi demiryolu ve denizyolu taşımacılığı, gümrüklü/gümrüksüz depolama hizmetleri ve ek servisler vermeye başladık. 
Reysaş, 2006 yılında şimdiki adıyla Borsa İstanbul olan İMKB’de işlem görmeye başlayarak Türkiye’deki ilk ve tek halka açık lojistik firması unvanını aldı. 2010 yılında Reysaş GYO, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Reysaş, bugün 
700.000 m2’nin üzerinde kapalı depolama alanı, 1.700’ün üzerinde araç ve motorlu ekipmanı, 1.000’nin üzerinde konteyner, 250 vagon, kendine ait 4 demiryolu istasyonu ve 2000’in üzerinde çalışanıyla müşterilerine hizmet vermeyi sürdürüyor. 
Reysaş olarak lojistik dışında farklı sektörlerde de faaliyet gösteriyoruz. Solar ve hidroelektrik santral yatırımları, Hilton Hotel inşaatları ve işletmeciliği, 5 il 8 lokasyonda TUV Türk Muayene istasyonları, Barnies Kahve zincirleri, sigara distribütörlüğü,  sigorta acentalığı ve forwarding hizmetleri konusunda faaliyet gösteren grup şirketlerimiz bulunuyor. 
Depo çatılarında solar paneller kurarak şebekeye bağlı elektrik üretimi yapan ilk özel sektör firmasıyız. İzmir Torbalı’daki depomuz üzerinde Türkiye’nin ilk ve en büyük çatı üzerinde kurulu GES tesisini 2013 yılında faaliyete geçirdik. Bu tesisimizin toplam kurulu gücü 850 kWp ve yıllık elektrik üretim miktarı 1.525.000 kWh’dır. Bu sayede yılda 830 ton karbondioksit salınımının önüne geçiyoruz. Depo sayımızın fazlalığı ve depo yatırımlarımızın devam etmesi sebebi ile önümüzdeki yıllarda da güneş enerjisi yatırımlarımız devam edecek. Yeşil lojistik uygulamalarımız ile 2013 yılında iki kez ödül aldık. Katkı değer yaratan, verimlilik artışı sağlayan, çevreci proje ve uygulamalarımız ile aldığımız ödüllerin yanında enerji verimliliğini artıran, karbon salınımını azaltan uygulamalar gerçekleştirdiğimiz yatırımlarda öncelikli konular. 
2011yılında Reysaş Lojistik İlköğretim Okulu’nu açtık. Özel üniversite kurma konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir. Sürücü ve operatör eğitimi verdiğimiz kendi bünyemizde faaliyet gösteren eğitim kurumu olan Acedemia’yı 2000’li yıllarda kurmuştuk. Bu kurumdan, şirket içi eğitimler ve sürücü-operatör seçimi için pratik ve teorik sınav ve testlerin yapılması yanında, ilkokul öğrencilerine trafik kuralları eğitimi verilmesi, personel, operatör ve sürücülere sağlık emniyet çevre (SEÇ), iş güvenliği eğitimleri gibi çeşitli konularda eğitimler verilmesinde de faydalanıyoruz. 
 
LOJİSTİKÇİLERİ YATIRIMDAN KURTARIYORUZ 
Depolama alanında geliştirdiğiniz çözümler ve sunduğunuz katmadeğerli hizmetlerden söz eder misiniz?
Reysaş, İstanbul Sancaktepe’deki 8 bin metrekarelik ilk deposuyla yola çıkıp “Türkiye'nin Depocusu” sloganı ile Temmuz 2010’da halka arz olan Reysaş GYO ile bugün ‘metrekare bazında’ Türkiye’nin bir numaralı depolama markası olmuştur. 23 ilde yaklaşık 75 depo ile beyaz eşyadan tekstile, teknolojiden gıdaya ve otomotive kadar her sektöre depolama hizmeti sunuyoruz. Bir anlamda 75 milyon kişiye depomuzdan ürün sunmaktayız. 
Müşterilerimizle genellikle 5 yıllık anlaşmalar yapıyoruz ve bu sayede ekonomik dalgalanmalardan etkilenmiyoruz. Modern depo kapsamına giren A sınıfı depolarımızla müşterilerimizin her tür ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Depolarımızda complete knock down (CKD), semi knock down (SKD) ve soğuk zincir yönetimi gibi özel, katma değerli hizmetler de sunabiliyoruz. Müşterimizin aradığı hizmet depolarımızda bulunuyor.
Her lojistikçi 100 bin euro verip bir tır alabilir ama 70 milyon euro verip donanımlı bir depo kuramaz. Onları bir anlamda büyük yatırımdan da kurtaran bir hizmet sunuyoruz. Bugün sektörde liderlik yapan çok büyük lojistik firmaları da müşterilerimiz arasında bulunuyor. Reysaş Lojistik’in tüm rakipleri, ihtiyaç duydukları ve duyacakları depolama hizmetleri açısından Reysaş GYO’nun muhtemel müşterileridir.
 
Depolarınızın lokasyonları, toplam sayısı, kapasitesi ve özelliklerine ilişkin bilgiler aktarır mısınız? 
Depolarımızın lokasyonunda öncelik halen Marmara Bölgesi’nde. Bu bölgenin gümrük ve limanlara yakın oluşu bu tercihte önemli etken. İzmir ve güneyde de Mersin ve Adana bölgeleri oluşan ticaret gündemi ve hacmi açısından revaçta olan/olabilecek alanlar. Türkiye genelinde yaklaşık 75 deponun yönetimini gerçekleştirmekteyiz. Toplam kapalı alan kapasitemiz 700.000 m2 olup, yaklaşık 1.500.000 m2 depolama alanı inşa edecek kapasitemiz mevcut. Tüm depolar önemli lojistik ve ticaret merkezlerine yakın, son teknoloji ile inşa edilmiş ve her sektöre hizmet verecek kapasite ve donanımdan oluşmaktadır. 
 
Depolama hizmetlerinizde bilgi teknolojileri alanında nasıl bir altyapıya sahipsiniz? 
Mevcut depolarımız ve yeni yatırımlarımız son teknolojik altyapı desteği ile her sektörden her ürüne hizmet verebilecek kapasitede tasarlanmaktadır. Akıllı bina yapısını kendi yazılım firmamızın şirket ve müşteri bazında özelleştirerek hazırladığı depo içi takip ve ürün yönetimi sistemleri ile birleştiriyoruz. Bu şeklide müşteriye özel çözümler üreterek depo yönetimi hizmeti sunuyoruz. Bu alanda müşteri depolama ihtiyaçlarının analizinden sonra en verimli biçimde operasyon organizasyonu yapılıyor. Projeye özel depo ve depo yönetimi oluşturma alternatifleriyle müşteriye çeşitli olanaklar sunulabiliyor. Sunduğumuz depolama hizmetlerinde operasyon için gerekli olan forklift, reachtruck, stacker, orderpicker ve elektrikli transpaletlerin yanı sıra barkod ve RF (akıllı elle toplama cihazı) sistemleri, bilgisayar kontrollü uygulamalar ve en son teknolojik yenilikleri de kullanıyoruz. 
 
1 MİLYON M2 HEDEFİNE 
EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR 
Depolama alanında orta ve uzun vadede nasıl bir kapasite artışı hedefliyorsunuz? 
Şuan ağırlıklı olarak Kocaeli Çayırova bölgesinde devam etmekte olan depo inşaatlarımız mevcut. Ayrıca Ankara, Antalya, Adana ve İzmir başta olmak üzere, birçok ilde depo inşaatlarımız da büyük bir hızla devam ediyor. Reysaş olarak 2015’te yaklaşık 80 milyon dolarlık yatırım yapmayı düşünüyoruz. Bunun yaklaşık 50 milyon dolarlık bölümü depolamaya yönelik olacak. Hedefimiz önümüzdeki yıl içinde sadece kapalı depolama alanımızın toplamını 1 milyon m2’ye ulaştırmak. 
Ayrıca depolama ve depo yönetimi konusunda sektörün önceki yıllardan ziyade biraz daha bilinçlendiğini ve bu ihtiyaç farkındalığının arttığını düşünüyorum. Depo yatırımları için seçilen bölgeler tabii ki ticaret ve lojistiğin birleştiği alanlar. Bu anlamda Marmara Bölgesi revaçta. Ancak inşa edilen depolarda liman veya gümrük bölgelerine uzak kalan yatırımlar, teknolojik altyapının yetersiz kalması, mevcut yatırımın ilerleyen yıllarda atıl kalmasına yol açabilir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat