e
Banner


Mira Taşımacılık’tan İran’a rakipsiz demiryolu hizmeti
Mira Taşımacılık, karayolunun yoğun olarak kullanıldığı Türkiye-İran hattında geliştirdiği demiryolu taşımacılık çözümleriyle gücünü artırıyor. 




koray_sutlasMersin ve İskenderun limanlarından ithalat, ihracat ve transit olarak İran yönüne yapılan taşımalarda oldukça ciddi hacimlere ulaştıklarını belirten Mira Taşımacılık Demiryolu Hizmetleri Müdürü Koray Sütlaş, bu yıl için en büyük hedeflerinin vagon yatırımı olduğunu açıklıyor. 
2012 yılında denizyolu, depolama ve antrepo hizmetlerine demiryolunu da ekleyen Mira Taşımacılık, özellikle transit yükler için geliştirdiği çözümlerle bu alanda hızlı ilerliyor. Yurtiçi demiryolu istasyonları arasında dökme veya paletli mal taşıması gerçekleştiren şirket, ayrıca limanlardan sunduğu demiryolu taşımacılık hizmetleriyle ihracat, ithalat ve transit yükler için önemli bir alternatif oluşturuyor.  Mira Taşımacılık Demiryolu Hizmetleri Müdürü Koray Sütlaş, demiryolu alanında sundukları çözümleri, TCDD’nin terminalleri arasında sevkiyatlar, liman bağlantılı transit yüklerin demiryoluyla taşınması, limanlara/limanlardan ihracat ve ithalat blok yük taşımaları, ihracat ve ithalat yükler için 45 HC’ blok tren ve konvansiyonel vagon taşımaları, demiryolu + denizyolu veya karayolu bağlantılı multimodal ve kombine taşımacılık, yurtiçinde inbound – outbound tedarik zinciri hizmetleri şeklinde sıralıyor. 
 
TRANSİT YÜKLERDE İLK ÜÇ İÇİNDEYİZ 
Proje bazlı olarak gerçekleştirdikleri her iş için gerekli olan vagon, konteyner ve diğer ilgili ekipmanları TCDD ve 3. şahıs operatör firmalar üzerinden temin ettiklerini belirten Sütlaş, “Bu şeklide müşterilerimize çok büyük maliyet avantajları sunuyoruz. Esneklik ve hız kabiliyetimiz, müşterilerimizin ihtiyaçlarına tam zamanında ve mükemmellik seviyesinde hizmet kalitesi sunmamızı sağlar. Operatör firmalar ile yapmış olduğumuz kiralama kontratları ile doğru zamanda, doğru yerde doğru hizmeti eksiksiz ve bütün olarak temin etmekteyiz. Bu vesileyle de kurumsal müşteri talebini karşılayan optimum servis sağlayıcı konumumuzu her geçen gün pekiştiriyoruz” diyor. 
Hizmet sunmaya başladıkları 2012 yılından bugüne demiryolundaki iş hacimlerini sürekli artırdıklarının altını çizen Koray Sütlaş, şunları aktarıyor: “Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki; TCDD yıllık faaliyet raporlarında belgelendiği üzere özellikle transit ve transit ticaret kapsamına giren demiryolu taşımalarında firmamız iş hacmi ile her sene ilk üç şirket arasına girmektedir. Ana faaliyet alanımızı bağlı bulunduğumuz grup firmamıza ait kağıt endüstrisi ürünleri teşkil etmektedir. Her türlü paletli ve rulo kağıt ürünlerimizi vagonlara ve konteynerlere aktarmak suretiyle demiryolu imkan ve kabiliyetlerini en üst seviyede kullanmakta ve müşteri taleplerimizi karşılamaktayız. Kağıt yüklerimiz dışında başta demir-çelik sektörü ürünleri, rulo saç,  seramik ve orman ürünleri, yapı kimyasalları, torbalı kömür taşımaları, maden ürünleri, paletli ve/veya dökme gıda ürünleri gibi pek çok sektöre ait hammadde, yarı mamul ve nihai ürün sevkiyatlarını demiryoluyla organize etmekteyiz.” 
 
KAPIDAN-KAPIYA HİZMET 
Demiryoluyla yurtiçinde pek çok noktaya ulaştıklarını vurgulayan Koray Sütlaş, “Bugün pek çok müşterimiz artık sadece terminaller arası demiryolu taşıma talebi ile yetinmemekte, dağıtım, depolama ve katma değer hizmetler ile entegre ve tek noktadan bütünleşik hizmetler talep etmektedir. Bu bağlamda yurtiçi demiryolu taşımalarımızda özellikle karayolu ve demiryolu taşımalarını birlikte harmanlamakta ve müşteri taleplerini ilk adresten son adrese teslime kadar entegre olarak sunmaktayız. Örneğin; demir ve çelik ürünleri sektörüne yönelik yaptığımız yurtiçi taşımalarda müşteriler kendi şehirlerinde bulunan demiryolu istasyonlarında ya da depolarına bağlı iltisak hatları üzerinde malzemelerini teslim alırken, yapı kimyasalları alanında faaliyet gösteren bir müşterimiz ise teslim noktası olarak o ilde ve/veya civarı iller için bir ya da birkaç bayisinin deposunu adres teslimi olarak talep edebilmektedir. Bu şekildeki bir talep elbette daha karmaşık dağıtım ve sevkiyat planlarını ve optimizasyonu gerektiriyor. Şirket olarak geliştirdiğimiz çözümlerle bunu en iyi şekilde organize ediyoruz” diyor. Önem verdikleri bir diğer alanın ise liman bağlantılı demiryolu taşımaları olduğunu belirten Koray Sütlaş, bu alanda kapıdan-kapıya servis sunabildiklerini vurguluyor. 
 
İRAN TAŞIMALARINDA CİDDİ HACİMLERE ULAŞTIK
Sütlaş, Mira Taşımacılık’ın demiryolunda en etkin olduğu alanın ise transit taşımalar olduğunu söylüyor. İran ve Türki Cumhuriyetlere demiryoluyla ithalat, ihracat ve transit taşımalar gerçekleştirdiklerini belirten Koray Sütlaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öncelikli pazar olarak belirlediğimiz bazı ülkelere daha fazla yoğunlaşmış durumdayız. Malumunuz Suriye’de uzun süredir süren bir iç savaş söz konusu. Bu bölgede cereyan eden olaylar Irak pazarını da direkt olarak etkilemekte. Bölgede en fazla iş hacmine ulaştığımız ülke ise İran. Özellikle Mersin ve İskenderun limanları üzerinden transit olarak İran yönüne yapılan taşıma hacmimiz büyük ve etkileyici. Limanlara gelen yükleri yine liman sahaları içerisinde konteynerden vagonlara, konteynerden konteynerlere aktarmak ve/veya direkt hata ait konteynerleri ile vagon üzerine yüklemek suretiyle sevk etmek üzere operasyonumuzu müşteri bazlı kurgulayabiliyoruz. Ayrıca Avrupa, Rusya ve BDT ülkeleri de dahil birçok bölgeye ve ülkeye yönelik gelen demiryoluyla taşıma taleplerine uzman kadromuzla cevap verebiliyoruz.”  
 
VAGON YATIRIMINA HAZIRLANIYOR 
2015 yılında en büyük önceliklerinin vagon yatırımı yapmak olduğunu belirten Sütlaş, “Sahibine ait vagon işletmeciliği kapsamında faaliyet alanımızı genişletmek ve sektörde daha fazla söz sahibi olmak üzere fizibilite çalışmalarımızı da sonlandırmak üzereyiz. Belirli bir iş hacmine gerek yurtiçi gerekse yurtdışı faaliyetlerimizde ulaştık. Artık yatırım yapılabilir seviyeleri görmekten son derece mutluyuz” diyor. “Firmamızın en büyük avantajı, esneklik kabiliyeti” diyen Sütlaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Biz bir proje geldiğinde onu ilk olarak hangi enstrümanları kullanarak gerçekleştireceğimize karar veriyoruz. Yani kimi zaman direk operatör olarak hizmet verebildiğimiz gibi kimi zaman da sektörde faaliyet gösteren diğer iş ortaklarımız ve operatör firmaların kabiliyetlerini ölçme ve değerlendirme yetimiz var. Operatör firmalar genellikle kendi servis ve ürünlerini tek seçenek olarak müşterilerine sunma politikası güderken, Mira Taşıma Hizmetleri müşterinin ihtiyaç ve taleplerini analiz ediyor, alternatifleri değerlendiriyor ve en iyi maliyet ve operasyon etkin çözüme odaklanıyor, her durumda seçici ve esnek olabiliyoruz.” 
 
VAN GÖLÜ İÇİN YENİ FERİBOTLAR BEKLİYOR
Demiryolu taşımacılık hizmetlerinde karşılaştıkları sorunlara da değinen Koray Sütlaş, İran yönüne yaptıkları taşımalarda Van Gölü geçişinde çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını söylüyor. Özellikle bu konuda bir iyileştirme beklediklerinin altını çizen Sütlaş, “Bu hatta zaten oldukça yoğun bir taşıma operasyonu icra ediliyor. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı vagon işlemlerinde bölge hem mevsimsel talep değişkenlikleri ve iklimsel etkilerden hem de yoğun kapasite kullanımı sebebiyle sıkıntılar yaşayabilmekte. Van Gölü’nde faaliyet gösteren feribotlara ek olarak, modern ve taşıma kapasitesi olarak çok daha üstün olacak ve inşa halinde bulunan yeni feribotlar var. İlkinin 2015 yılı içerisinde resmi faaliyete geçişini sabırsızlıkla bekliyoruz” diyor.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat