e
Banner


Tehlikeli ve kimyasal maddede 30 yıllık uzmanlık ALIŞAN LOJİSTİK

“Türkiye’de ADR kurallarını en üst düzeyde uygulayan tek firma konumundayız” diyen Alışan Lojistik Operasyonlar Koordinatörü Jan Devrim, tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığa, güçlü bir altyapıya ve başarılı bir çalışma modeline sahip olduklarını söylüyor. 





jan_devrim1.jpgAlışan Lojistik, 30. yıl dönümünü kutladığı 2015’te 950 kişilik uzman kadrosu, 450 özmal araç filosu, 335 milyon TL cirosu ve her yıl yakaladığı %20’lik büyüme oranı ile Türkiye’nin lider lojistik şirketleri arasında yer alıyor. Uluslararası taşımacılık, gümrükleme, gümrüklü ve gümrüksüz depolama, dökme sıvı (likit) ve toz kimyevi madde taşımacılığı ve yurtiçi dağıtım alanlarında faaliyet gösteren şirketin, Gebze Güzeller OSB, Dilovası OSB, Tuzla Deri OSB’de kurulu tesislerinde toplamda 200 bin paletlik kapasiteye sahip lojistik merkezleri, Gaziantep, İskenderun, Adana, İzmir, Marmara Ereğlisi, Ayvalık gibi noktalarda depo, aktarma merkezi ve çeşitli hizmet birimleri bulunuyor. Nisan ayında Gebze Güzeller OSB’de 15 bin paletlik yeni deposunu devreye alan şirket, özellikle kimya sektörüne verdiği hizmetler ve tehlikeli madde taşımacılığı konusundaki uzmanlığı ile öne çıkıyor. 1 Ocak 2014’te yürürlüğe giren ADR kurallarını yıllardır uyguladıklarının altını çizen Alışan Lojistik Operasyonlar Koordinatörü Jan Devrim, tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığında ulaştıkları uzmanlık, uyguladıkları standartlar ve oluşturdukları iş modeliyle de sektöre öncülük ettiklerini söylüyor.

Alışan Lojistik tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığında nasıl fark yaratıyor?

Araç parkımızda gıda ve benzeri özel uygulaması olan araçlar hariç diğer tüm araçlar tehlikeli madde taşımacılığına uygundur. Tüm sürücülerimiz tehlikeli madde taşımacılığı için gerekli eğitim ve sertifikaları almış durumda. Birçok Alışan Lojistik sürücüsü MDI/TDI taşımacılığının gerektirdiği ISOPA ehliyetlerine de sahiptir. Türkiye’de çok az sayıda bulunan Tehlikeli Maddeler Güvenlik Danışmanı (DGSA) sertifikasına sahip 2 çalışanımız mevcut. Bu açılardan Alışan Lojistik’in mevcut yatırımları ve gelecekteki yatırımları tehlikeli madde taşımacılığının tüm boyutlarını dikkate alarak planlanmıştır.

Ayrıca kimyasal madde taşıyan tankerlerin çevreye zarar vermeden yıkanmasını sağlayan ilk tank temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartlarında hizmete açtık. Eş zamanlı olarak da ülkemiz lojistik ve kimya firmalarının kullanımına sunduk. Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılması konusunda da önemli katkılarımız var. Takip ettiğimiz kimyasal madde lojistiğine ilişkin standart ve uygulamalar da bu konuda önemli unsurlar içeriyor ve uzun zamandır Alışan Lojistik bu konudaki değerlendirme ve denetimlerden çok başarılı sonuçlarla çıkıyor. Tüm bu ve benzeri vizyonel uygulamaların başarılarımızın temelini oluşturduğunu, pazarda bizi rakiplerimizden öne çıkardığını ve şirketimizin sürdürülebilir başarısına çok büyük katkıları olduğunu görüyoruz. Bunların yanı sıra pazarda güvenilir, teknolojik altyapısı güçlü, müşteri odaklı, saygın ve dinamik bir kurum olarak tanınmanın da gururunu yaşadığımızı söyleyebiliriz.

ADR’Yİ YILLARDIR UYGULUYOR

Türkiye’de başlayan ADR’de süreci nasıl ilerliyor? Bu alanda gönderici ve alıcılar için en önemli konular neler?

1 Ocak 2014’te yürürlüğe giren ADR mevzuatının amacı; tehlikeli maddelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşınmasını sağlamak; bu faaliyetlerde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, paketleyenlerin, taşımacıların ve tehlikeli maddeleri taşıyan her türlü taşıt sürücüleri veya operatörlerinin hak, sorumluluk, yükümlülük ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

ADR mevzuatının yürürlüğe girmesi ve işleyen doğru kontrol sistemi ile sektörde tehlikeli kimyasal taşımacılığı sırasında oluşabilecek risklerin meydana gelme potansiyeli azalacaktır. Tehlikeli maddeler doğru ekipman ve eğitimli sürücüler tarafından taşınarak, sektör daha güvenli ve çevreye duyarlı hale gelecektir. Ülkemizde çok ciddi miktarda kimyasal madde taşımacılığı ve depolaması kazaları yaşanmaktadır. Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınması yönetmeliği, bu konuda öncelikle sorumlulukların netleşmesini sağlayacaktır.

ADR kurallarını yıllardır uygulayan ve süreçlerini buna göre yöneten Alışan Lojistik, mevcut ve gelecekteki yatırımlarını tehlikeli madde taşımacılığının tüm boyutlarını dikkate alarak planlanmıştır. Şu anda Türkiye’de ADR kurallarını en üst düzeyde uygulayan tek firma konumundayız.

Tehlikeli madde taşıyan, gönderici ve alıcı açısından büyük riskler taşımaktadır ve tüm tarafların olabilecek büyük olumsuzluklara karşı hazırlıklı olması gerekir. Bu anlamda firmalar belirgin standartları takip etmek, tüm seviyelerde personelini eğitmek ve tüm önlemleri almak durumundadır. Güvenli tehlikeli madde taşımacılığı için en önemli etken, ekipman kullanan operatörlerin yetkinliği ve konuya hâkimiyetidir. Operasyonun tasarımı olabilecek büyük kazaları dikkate almalı, önleyici unsurları barındırmalı ancak yine de bir kaza halinde ne yapılacağını ekip üyelerinin iyi derecede biliyor olması gerekir. Biz, bu konuda Avrupa standartlarında araç, çekici, ekipman ve depolar ile hizmet vermenin yanı sıra, çalışanlarımızın da gerek kendi güvenlikleri, gerek çevre ve ürün güvenliği açısından yeterli bilgi ile donanımlarını sağlamak için en üst seviyede eğitim veriyor ve önlemler alıyoruz. Alışan Lojistik sürücüleri tehlikeli madde taşımacılığının gerektirdiği eğitim ve sertifikaları almıştır. Ayrıca sektördeki değerli müşterilerimizin hizmet kalitesi ve güvenlik konularında deklare etmiş oldukları standartlar da bizim için anayasa niteliğindeki kurallardır.

FİLOSUNU ÇEVRE DOSTU ARAÇLARLA BÜYÜTÜYOR

Alışan Lojistik, faaliyetlerinin çevreye olan etkilerini minimize etmek için ne tür çalışmalar yürütüyor? Yeşil lojistik alanında gündeminizde neler var?

Alışan Lojistik, faaliyetlerinin çevreye ve topluma olan etkileri konusunda hassas ve öncü bir kuruluştur. Çok uzun zamandır faaliyetlerimizin atıklarının azaltılması, atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi konusunda hassas çalışmalar yürütüyoruz ve öncü rol oynuyoruz. 2010 yılından günümüze kadar olan süreçte 70’e yakın yeni nesil çekici alımı yaparak, mevcut ekipman filomuzun karbon emisyonunu azaltmak yönünde önemli adımlar attık. Ayrıca, binek araçlarımızın karbon salımının azaltılması yönünde bir adım olarak, belli grup araçlarımızın elektrikli ya da hibrid araca dönüşmesi yönünde çalışmalarımız şu sıralar neticelenmek üzere. Alışan Lojistik olarak müşterilerimize hizmet verirken, çevresel koşullara en uygun lojistik uygulamalarını hem kendi bünyemizde hem de tedarik zinciri partnerlerimizde hayata geçiriyoruz ve geçirmeye de devam edeceğiz. Aynı zamanda tüm süreçlerimizde enerji tüketimimizi ve çevre etkimizi uzun zamandır takip ediyoruz. Bu kapsamda, enerji harcamalarımızın azalması için gerek inşa ettiğimiz binalarda gerekse yakıt tüketimi süreçlerinde verimlilik odaklı olarak çalışıyoruz. Tüm depolarımız bu bakış açısı gözetilerek inşa edilmiştir. Şirketimizin 3 ayda bir yapılan değerlendirmelerinde hedefler ve aksiyonlar takip edilmektedir. Bunların dışında da akaryakıt bağımlılığımızı azaltmak için alternatif teknolojiler ile ilgili test ve çalışmalarımızı iş ortaklarımız ile birlikte yürütüyoruz ve bu doğrultuda yürütmeye devam edeceğiz. Çalıştığımız iş ortaklarımız da yeşil lojistik konusunda bize güveniyorlar. Müşterilerimizin önemli bir kısmı ResponsibleCare programına dahildir. Alışan Lojistik, bu uygulamada da öncülük yapacaktır.”

30. YILINI MUHTEŞEM BİR GECEYLE KUTLADI

Alışan Lojistik, kuruluşunun 30. yıl dönümünü yönetimini, çalışanlarını ve iş ortaklarını bir araya getiren özel bir davetle kutladı. İstanbul Büyük Kulüp’te organize edilen yıl dönümü kutlamasına Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alışan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan ve Yönetim Kurulu Üyesi Yonca Alışan, Alışan Lojistik ailesini oluşturan çalışanlar ve çok sayıdaki davetli katıldı. Gecede konuşan Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, “Sektördeki yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Alışan Lojistik, kurulduğu günden bu yana ciddi bir büyüme ivmesi gösteriyor. Biz önce ülkemize sonrasında da çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza, inandık. Sektör adına ilklere imza atmayı kendine prensip edinen ve ülkemiz için 30 yıldır çalışmalarını sürdüren Alışan Lojistik’i bugünlere taşımış olmanın gururunu yaşamaktayız” dedi. Gece MFÖ’nün konseri ile son buldu. 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat