e
Banner


Tırsan iş yükünü de çevresel etkiyi de hafifletiyor

Sektörüne yön veren öncü kimliğiyle çevreye uyumlu üretim ve geliştirme çalışmaları yürüten Tırsan’ın, güvenlik donanımları artırılan daha hafif ve ekonomik ürünleri daha fazla yük taşırken sağladığı %2 seviyesindeki yakıt tasarrufuyla karbondioksit salınımını da azaltıyor. 





ilker_akgun.jpgTırsan, kurulduğu 1977 yılından günümüze tasarım, üretim, saha araştırmaları ve dağıtıma kadar yürüttüğü çalışmalarda çevreye duyarlı yaklaşımları benimsiyor ve çevresel etkiyi minimize etmeye odaklı üretim ve geliştirme çalışmaları yürütüyor. Tırsan’ın çevre ve müşterilerine fayda sağlayacak araçların geliştirilmesi konusunda tüm Ar-Ge gücünü kullandığını belirten Tırsan Treyler A.Ş. Bakım ve Yardımcı Tesisler Koordinatörü İlker Akgün, “Tırsan Ar-Ge Merkezi’nin yeni ürün geliştirme projelerinde öncelikli konularından birinin yakıt tasarrufunun artırılmasıdır. Bu sayede Tırsan araçlarının kullanımında karbondioksit salımı azalmakta, araçların güvenlik donanımlarının artırılmasıyla da araçtan ya da yükten kaynaklı çevreye verilebilecek zararların önüne geçilmektedir” diyor.

İNTERMODAL İÇİN ÖZEL ÜRÜNLER

İlker Akgün, Avrupa’nın en geniş ürün gamına sahip olan Tırsan’ın intermodal taşımacılığın her aşamasında müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun özelliklerdeki araçlarıyla çözüm sunduğunu vurguluyor. Perdeli/tenteli semi-treylerden konteyner taşıyıcı ve kutu tipi araçlara kadar geniş bir yelpazede sunulan araçların Türkiye ve Avrupa’da yaygın olarak kullanıldığının altını çizen Akgün şunları aktarıyor: “Tren yükleme sistemi sayesinde uluslararası nakliyeciler yakıt tasarrufu, tamir bakım masrafı, lastik, şoför ve işletme maliyetlerinin azalması ile birçok avantaja sahip olmaktadırlar. Ayrıca intermodal taşımacılık yöntemi ile tam yüklü treylerlerde maliyet avantajı sağlanırken, herhangi bir yakıt sarfiyatı olmadığı için çevreye verilen zarar minimize olmaktadır. Tırsan’ın Ar-Ge merkezinde geliştirdiği intermodal taşımacılığa uygun Tırsan Tenteli/Perdeli, Tank Konteyner Şasi, Konteyner Şasi ve Tırsan’ın Talson markası ile ürettiği Talson Kutu Tipi semi-treylerlerinin sağlamış oldukları yakıt tasarrufu sayesinde çevreye verilen zarar en az seviyeye inmektedir.”

1,5 TON AVANTAJ İLE %2 YAKIT TASARRUFU

Tırsan hafif treyler araçlarının rakiplerine kıyasla 1,5 ton daha hafif olduğunu ve bu sayede araç boşken %2 seviyesinde yakıt tasarrufu sağladığını vurgulayan İlker Akgün, “%2 yakıt tasarrufu ile Avrupa’ya yapılan 5.000-6.000 km’lik taşımalarda yakıt sarfiyatının önemli ölçüde önüne geçilmektedir. Bu sayede Tırsan hafif treylerin sağlamış olduğu yakıt tasarrufu ile karbon salımı azaltılmaktadır. Hafiflik ve çevreye salınan gazların aşağı çekilmesi düşünülerek, hafif treyler ve diğer ürünlerde bazı komponentler alüminyum olarak değiştirilmiştir. Alüminyum komponentlerin kullanılması yol güvenliğini artırdığı için çevreyi de olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle alüminyum komponent kullanımı oldukça önemlidir. Alüminyum çok kolay ve ekonomik bir şekilde geri dönüştürüldüğü için,  geri dönüşüm sayesinde ekonomiye sağlanan katkı da artar” diyor.  

KARBON AYAK İZİNİ KÜÇÜLTÜYOR

Tırsan’ın geçtiğimiz yıl 10 milyon euro yatırım yaparak hayata geçirdiği Kataforez Tesisi ile ürünlerindeki paslanmazlık süresini artırırken, aynı zamanda Sakarya’nın en modern kimyasal ve biyolojik entegre su arıtma tesisini de devreye aldı. Saatte 10 metreküp kimyasal atık su arıtan tesis, günde 200 metreküp evsel atık su ve 440 metreküp de toplam atık su arıtma kapasitesine sahip. İlker Akgün, bu arıtma tesisi sayesinde her ay iki olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar suyun yeniden kullanıma kazandırıldığını söylüyor. Semi treylerler ürünlerindeki karbon ayak izini de kendileri için önemli olduğunu belirten İlker Akgün, “Dolayısıyla sadece üretim süreçlerindeki karbon salınımını kontrol altına almakla kalmıyor, tedarikçilerimizi sektörün sadece üretim bakımından değil, üretim süreçlerinin kalitesi bakımından da öncülerinden seçerek ürünümüzün karbon ayak izini küçültüyoruz” diyor.

ADR’DE İLKLERİN ÖNCÜSÜ

Tırsan’ın sektörde lider olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle ADR mevzuatının uygulanması ve sahiplenilmesi konusunda öncülük ettiğini vurgulayan İlker Akgün, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bilindiği üzere ADR yönetmeliği ülkemizde yayımlandıktan sonra kendi sektöründe ilk üretim yeri uygunluğu ve ilk tasarım onay sertifikasını alan firma Tırsan’dır. ADR’ye uygun araç üretebilmek için öncelikle üretim yerinin uygunluğunun belgelenmesi gerekir. Bu süreçte uygun malzeme seçimi ve takibi, yetkin sertifikalı kaynakçı, uygun alet ve ekipman, laboratuvar, ürün izlenebilirliği ve genel kalite güvence şartlarının sağlanması gerekir. Tırsan Adapazarı fabrikası bu kapsamda hem yerel hem de yurtdışı onay otoriteleri tarafından sertifikalandırılmıştır. Bir ADR’li tankerin üretilebilmesi için öncelikle ADR’nin ilgili maddelerine uygun bir tasarım onayına sahip olması gerekir. Tasarım onay sertifikaları ancak ADR onay otoritelerinden tüm tasarım gereklilikleri yerine getirildiğinde alınabilir. Tırsan’ın yurtiçi ve dışı toplam 15 adet tasarım onayı mevcuttur. Bir tankın ADR tasarımına sahip olması o tankın hemen üretilip pazara sunulacağı anlamına gelmez. Her bir tankın ilgili onay kapsamına uygun olarak üretilmesi üretim safhalarında yetkili üçüncü kuruluş nezaretinde kontrol ve testlere tabi tutulması ve münferiden belgelendirilmesi gerekir. Tırsan, üretimini tüm bu süreçlere uygun olarak gerçekleştirmektedir.”

Tehlikeli maddelerin taşınması konusunda bilinçli nakliye firmalarının araçlarını yıllardır ADR’ye uygun olarak temin ettiğini belirten Akgün, “Ancak yine de yollarda seyreden ve trafiğe kayıtlı birçok tankerin ADR şartlarına göre üretilmediği bilinmektedir. Sektöre cevap vermek adına TSE’nin bazı altyapı yatırımları içerisinde olduğu bilinmektedir” diyor.

TIRSAN’IN ÇEVRE POLİTİKASI

· Tüm faaliyetlerimizde Çevre, İş Sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelere uymayı,

· Atıklarımızı azaltmaya ve kirliliği kaynağında önlemeye dönük çalışmalar yapmayı,

· Yaralanma ve meslek hastalıklarını önlemeyi,

· Treyler üretimi sırasında Çevre, İş Sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili sorunlara çözüm ararken teknolojinin imkanlarını da kullanarak sürekli iyileştirmeyi ve geliştirmeyi,

· Yeni yatırımların seçiminde Çevreyi, İş Sağlığı ve İş Güvenliğini bir etken olarak değerlendirmeyi;

· Çalışanlarımızı, müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi Çevre koruma, İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda bilgilendirerek bilinçlerini artırmayı ve eğitmeyi,

· Türkiye’de treyler sektöründe, Çevre, İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda en saygın kurum imajını oluşturmayı ve bu imajın sürekliliğini sağlamayı taahhüt ediyor. 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat