e
Banner


TUGEM eğitimleriyle tehlikeyi azaltıyor

Lojistik, ulaştırma, dış ticaret, gümrük ve tehlikeli maddeler gibi alanlarda operasyonel danışmanlık ve eğitimler veren TUGEM, Türkiye'de TMGD mesleki yeterlilik eğitimlerinde IRU Academy akreditesi alan ilk ve tek özel kuruluş. Yaklaşık 10 ayda 800 kişiye TMGD sertifikası verdiklerini belirten TUGEM Genel Müdürü Mehmet Tanbaş, “Verdiğimiz eğitimlerle ve yaptığımız çalışmalarla tehlikeli madde taşımacılığında yaşanan kazaları önlemeyi hedeflemekteyiz” diyor. 





mehmet_tanbas.jpgTUGEM hakkında bilgi vererek, verdiğiniz eğitimlerden ve akreditelerden söz eder misiniz?

TUGEM Eğitim ve Danışmanlık, mesleki yeterlilik eğitimleri konusunda 10 yıllık bir tecrübeye sahip. Dış ticaret, gümrük, tır sistemi, kaçakçılık mevzuatı, ulaştırma, lojistik, ADR, sürücü mesleki yeterlilik, ADR genel farkındalık, üst düzey yöneticilik, orta düzey yöneticilik, DGSA ve TMGD eğitimleri veren, firmalara bu alanlarda danışmanlık ve takip hizmeti sunan tescilli bir eğitim kurumu. Ulusal alanda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, uluslararası alanda ise FTA ve IRU Academy gibi kurumlardan akreditelere sahip. Mesleki eğitimleri uluslararası akrediteli olarak veren Türkiye’deki ilk ve tek özel kuruluş.

Kurulduğumuz 2006’dan bu yana çalışmalarımızı sahip olduğumuz niteliklerle yetinmeme ilkesiyle sürdürüyor, katılımcılarımızla birlikte kendimizi de sürekli geliştiriyoruz. Sunduğumuz bu özel akreditelerle kursiyerlerimize ‘Daha Azı ile Yetinmeyin’ diyoruz. 2006 yılından beri verdiğimiz SRC1-2-3-4, SRC5, ÜDY-ODY, TMGD mesleki yeterlilik eğitimleri, GMS – GMYS gümrük müşavir ve yardımcıları mesleki sınav hazırlık eğitimlerine yaklaşık 7.000 kişi katılım gösterdi. Mesleki yeterlilik sınavlarında kanıtlanmış başarımızın artarak devam etmesi ve bilginin araştırıldığı, üretildiği, paylaşıldığı kazandıran bilgi merkezi olmak ve katılımcılarımızın hedeflerine ulaşmalarını sağlamak 2015 yılı için de vazgeçilmez hedefimiz.

ADR kapsamında sürücülere ne tür eğitimler veriyorsunuz?

Ülkemizin ADR sözleşmesine taraf olmasıyla birlikte tehlikeli maddeler konusunda faaliyet gösteren firmaların çalışanlarının da ADR’de belirtilen eğitimleri almaları ve akabinde sertifikalandırılmaları çalışmaları başladı. Bu kapsamda öncelikle tehlikeli maddeleri taşıyan sürücülerin eğitimleri için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eğitim merkezlerini yetkilendirdi. TUGEM olarak sürücülerin SRC5 eğitimlerinin yetkisini İstanbul Maltepe, İstanbul Küçükçekmece, İzmir Aliağa ve Mersin Mezitli’de aldık. Eğitimlere yoğun bir şekilde başlayıp sürücülerin ADR kapsamında bilgilendirilmeleri ve uzmanlık kazanıp sertifikalanmaları konusunda destekçi olduk. Sürücülerin SRC5 Temel, Tank, Sınıf 1 Patlayıcı ve Sınıf 7 Radyoaktif eğitimlerini dört merkezimizde de vermeye devam ediyoruz.

IRU ACADEMY SERTİFİKASI VEREN TEK KURULUŞ

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimlerine ne zaman başladınız ve hangi sertifikaları veriyorsunuz?

ADR’ye göre tehlikeli madde faaliyeti ile ilgilenen ve tehlikeli madde gönderen, yükleyen, dolduran, boşaltan, depolayan, alıcı ve taşıyıcı konumunda olan işletmelerin; insanların, diğer canlıların, mülklerin ve çevrenin korunması için oluşabilecek risklerin azaltılması konusunda bir ya da birden fazla güvenlik danışmanı bulundurması zorunludur. Türkiye’de bu zorunluluk 1 Temmuz 2015’te başlayacak. Taşıyıcı ve sadece perakende satış yapan LPG, akaryakıt istasyonlarında TMGD zorunluluğu 2018 yılında başlayacaktır. Sürekli kendini geliştiren bir kurum olarak ülkemizde bu konuda bulunan know-how eksikliğini giderebilmek adına Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı eğitimlerine Türkiye’deki süreçten çok önce başladık.

2006’dan beri tehlikeli maddeler konusundaki uzmanlığımızı artırabilmek için başta İngiltere olmak üzere, birçok ülkedeki süreçleri takip ettik. 2011 yılında İngiltere’de FTA (Freight Transporters Association) ile yaptığımız işbirliği ile DGSA (TMGD) eğitimlerini Türkiye’de ilk ve tek veren kurum olduk. Türkiye’de eğitimlerini tamamlayanlar İngiltere’de SQA tarafından yapılan sınavlara girerek başarılı olursa, İngiltere Ulaştırma Bakanlığı’ndan onaylı ve tüm ADR ülkelerinde geçerli DGSA (TMGD) sertifikasına sahip olabiliyorlardı. FTA işbirliği ile vermiş olduğumuz bu eğitimlerle o zaman Türkiye’de ADR konusunda bir elin parmaklarını geçemeyecek uzman sayısının artmasını sağlayarak bu bilgiyi yaymaya gayret gösterdik. Bunlardan bazıları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Türkiye’nin ilk TMGD eğiticileri olmuşlardır.

Ülkemizde 2012 yılında Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü’nün kurulması ile birlikte Türkiye’nin ADR süreci de hızlanmaya başladı. Bakanlığımız TMGD konusunda eğitim merkezlerini Ağustos 2014 yılında yetkilendirmeye başlamış ve Türkiye de kendi uzmanlarını eğitip yetkilendirme aşamasına hızlı bir şekilde geçmiştir.

Ülkemizde çevrenin, insanların ve hayvanların korunmasına katkı sağlama prensibimiz doğrultusunda TUGEM Eğitim Kurumları olarak, 4 yıllık Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (DGSA) tecrübemizle Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’ndan aldığımız yetkiyle TMGD-Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimlerimizi veriyoruz. İstanbul’da Anadolu Yakası (Maltepe) ve Avrupa Yakası (Florya), Mersin ve İzmir olmak üzere, 4 şubemizde verdiğimiz eğitimler ve yaptığımız çalışmalarla tehlikeli madde taşımacılığında yaşanan kazaları önlemeyi hedeflemekteyiz.

TUGEM olarak bu noktaya verdiğimiz önem doğrultusunda kendimizi her geçen gün geliştirmeye devam ediyoruz ve son olarak TMGD eğitimlerimizi, Türkiye'de tek olarak ayrıca IRU Academy (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği) akreditasyonu ile vermeye başladık. TMGD eğitimini bizden alıp başarıyla bitiren katılımcılarımız TMGD eğitim tamamlama sertifikasının yanında uluslararası geçerliliği olan IRU Academy sertifikasının da sahibi olacaklar. Böylelikle uluslararası standartlarda eğitim aldıklarını belgelendirebileceklerdir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı eğitimleri ne kadar sürüyor ve kimler katılabiliyor?

Türkiye’ de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak isteyenlerin lisans mezunu olmaları ve UDHB tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından  49 saatlik TMGD eğitimini aldıktan sonra Ulaştırma Bakanlığı'nın yapacağı sınavda 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Böylelikle 5 yıl geçerli olacak ve 5 firmaya danışmanlık yapabilecekleri TMGD sertifikasına sahip olabileceklerdir. Türkiye’ de birçok kişi için fırsat olabilecek ve tüm lisans mezunlarına açık olan TMGD eğitimleri, zorunluluk kapsamındaki firmaların katılımcılarının haricinde kendini geliştirmek isteyen tüm herkesin katılabileceği bir eğitimdir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı eğitimi ve sınavı zor bir süreç olmakla beraber, sınav kazanıldıktan sonra da üzerine çalışılmaya devam edilmesi gereken bir iştir. Sadece sınavı geçmek için değil, esas sonrasında vereceğiniz hizmette başarılı olmanız için eğitimi, bu işi hem eğitim hem de danışmanlık ayağında yapan, tecrübeli isimlerden almakta fayda vardır.

10 AYDA 800 KİŞİYE SERTİFİKA VERDİ

Bugüne kadar kaç kişiye TMGD eğitimleri verdiniz?  2018 yılına kadar Türkiye’de tahminen kaç TMGD’ye ihtiyaç duyulacak?

2014 Ağustos ayından beri yaklaşık 800 kişi TUGEM’den TMGD sertifikası aldı. Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü’nün son açıkladığı verilere göre, Mayıs ayı itibariyle Tehlikeli Madde Faaliyet belgesi alan firma sayısı 15 bin 58 adede ulaştı. Bu firmaların 1 Temmuz 2015 tarihinde güvenlik danışmanlarını bulundurma zorunlulukları başlayacaktır. Taşımacıların ve perakende satış yapan LPG, akaryakıt istasyonlarının da 2018 yılında TMGD bulundurma zorunluluğu başladığında TMGD ihtiyacı bu sayılara göre fazlasıyla artacaktır.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat