e
Banner


Yüksek enerjisiyle isminin hakkını veriyor: Karınca Lojistik

Tehlikeli madde taşımacılığında “sıfır hata sıfır kaza” prensibiyle hareket eden Karınca Lojistik, ADR’ye uyumlu 150 adetlik tanker filosu, eğitimli sürücüleriyle akaryakıt, LPG, LNG, jet yakıtı ve endüstriyel gaz taşımaları yapıyor. Tehlikeli madde taşımacılığının cirolarının %30’unu oluşturduğunu belirten Karınca Lojistik Yurt İçi Lojistik ve İş Geliştirme Koordinatörü Özgül Ayyıldız, yeni çözümler yaratacak projelerle bu payı daha da yukarı çıkaracaklarını söylüyor. 





ozgul_ayyildiz.jpeg1986’da kurulan Karınca Lojistik, uluslararası taşıma, yurtiçi lojistik ve gümrükleme hizmetleri olmak üzere, 3 temel alanda faaliyet gösteriyor. Enerji lojistiği hizmetleri altında sunduğu tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığı şirketin uzmanlaştığı ve lojistik çözümler geliştirdiği alanların başında geliyor. Tehlikeli madde taşımacılığının cirolarının %30’unu oluşturduğunu belirten Karınca Lojistik Yurt İçi Lojistik ve İş Geliştirme Koordinatörü Özgül Ayyıldız, Türkiye’nin önde gelen firmalarına hizmet sunduklarını söylüyor. Bu alanda yeni çözümler yaratacak projeler içerisine girmeyi planladıklarının altını çizen Ayyıldız, “Mevcut müşterilerimizin yanı sıra enerji sektörüne üretmekte olduğumuz hizmetleri 2016 senesinde cirosal bazda %25, 2017’de ise %30 arttırmayı hedefliyoruz” diyor. Özge Ayyıldız, tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığı alanında sundukları hizmetleri UTA Lojistik’e anlattı.

Karınca Lojistik’in yoğunlaştığı sektörler ve geliştirdiği çözümler neler?

Karınca Lojistik 150’si tanker olmak üzere, toplam 300 adetlik araç filosu, 100.000 metrekareye ulaşan depolama alanı, Türkiye ve dünya geneline yayılmış ofis ve acente ağı, 900’ün üzerinde çalışanıyla sektörünün en değerli firmaları arasında yer almaktadır. Tüm dünyada lojistik çözümler üretmekte, ilerleyen teknoloji ve rekabet ortamında müşterilerine en ideal hizmeti sunmaktadır. Tedarik zincirinin başından sonuna kadar, uzun yıllardır birlikte çalışmakta olduğu deneyimli kadrosu ve bugüne kadar geliştirdiği ve geliştirmeye devam ettiği teknoloji altyapısı ile her türlü sektöre her yerde entegre lojistik çözümler üretmeye devam etmektedir. Uluslararası taşımalarda havayolu, denizyolu ve karayolu ile müşteriye, ürüne ve lokasyona en uygun çözümü sağlamaktayız, aynı zamanda uluslararası alanda proje taşımacılığı hizmeti sunmaktayız. Yurtiçi lojistik alanında ise depolama ve dağıtım olmak üzere, iki ana faaliyet alanımız bulunmaktadır.

Karınca Lojistik, her sektörün ihtiyacına özel çözümler üretebilecek bir organizasyon yapısı oluşturmuştur. Örneğin Büyükçekmece’de bulunan tekstil ve ayakkabı ürünlerine özel tasarlanmış askılı ve kolili konveyörler ve stoklama alanları ile tasarlanmış 50.000 metrekarelik deposunda perakende sektörüne depolama ve katma değerli hizmetler sunmaktadır. Aynı zamanda tehlikeli madde taşımacılığı alanında hizmet sunuyor, on shore-off shore petrol arama operasyonlarında lojistik hizmet sağlayıcısı olarak enerji sektöründe bulunan birçok müşterisinin yanında duruyor. Maden sektöründe bulunan müşterilerine Mersin’de bulunan demiryolu istasyonunda dökme vagon yüklemesi-boşaltması ve demiryolu taşıma hizmetleri sunmaktadır. Aynı zamanda 20.000 metrekarelik açık depolama alanında konteyner depolama hizmetleri de verebilmektedir.

İKİ DEVE 10 YILDIR HİZMET SUNUYOR

Tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığı iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu alanda sunduğunuz hizmetler neler? Müşteri yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Karınca Lojistik, tehlikeli madde taşımacılığı alanında 15 yıldır hizmet sunuyor, LPG, LNG, jet A-1 (jet yakıtı) ve endüstriyel gaz taşımaları yapıyoruz. Tehlikeli madde taşımacılığı ciromuzun %30’unu oluşturmaktadır. Şu anda toplam tanker parkımız 150 adet ve her yıl bu alanda yatırım yapmaya devam ediyoruz. Sistemimize katılan yeni müşteriler ve mevcut müşterilerimizin iş hacmindeki artış ile Türkiye’de bu alanda hizmet üreten sayılı firmalar arasında yer almaktayız. Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen firmalarına sürdürülebilir ilişkiler içerisinde hizmet üretmekteyiz, onlarla birlikte her yıl daha ileriye ve daha iyiye gitmekteyiz. Dünyanın en büyük iki petrol firması ile 10 yıldır çalışmaktayız.

Karınca Lojistik, tehlikeli madde taşımacılığının gerektirdiği iş disiplini ve kültürünü sadece enerji sektörü alanındaki hizmetlerinde değil, tüm süreçlerinde özümsemiş durumdadır. Bizim için Sağlık, Emniyet, Çevre ve Güvenlik (SEÇ-G) çok önemlidir. Buna verdiğimiz önem müşterilerimize hizmet kalitesi, çalışanlarımıza çalışan memnuniyeti olarak bize geri dönmektedir. Buna alanda bir örnek vermek gerekirse, dünyanın lider akaryakıt şirketlerinden birinin CEO’su, Türkiye’de 2 yıl boyunca 30 milyon kilometre kaza yapmadan tehlikeli madde taşıdığımız için şirketimize teşekkür yazısı göndermiştir. Bu bizim için gurur kaynağıdır.  

Tehlikeli madde taşımacılığının yanı sıra enerji sektöründe petrol arama projelerine lojistik hizmet üretiyoruz. Türkiye’de petrol ve gaz arama faaliyetleri yapmış olan firmaların çoğuna Karınca, lojistik ve saha yönetimi konusunda şimdiye kadar hizmet üretmiştir ve üretmeye devam etmektedir. 

Müşterilerinize hizmet, zaman, maliyet, rekabet vb. açısından ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

Tehlikeli madde taşımacılığında özellikle dikkat edilmesi gereken üç unsur var. Birincisi araç yatırımı, ikincisi sürücü ve üçüncüsü şirket kültürüdür. Tehlikeli madde taşımacılığına yönelik tüm araçlarımız ADR’ye uyumlu ve düzenli olarak yetkili servisler tarafından periyodik bakımı yapılan kamera sistemine sahip araçlardır. Kullanmakta olduğumuz bilgi işlem altyapımız ile her aracın her parçası, bakım zamanları kaç kilometre yaptığı ve buna benzer tüm detayları eş zamanlı takip ve kontrol edebilmekteyiz. Bunları da düzenli olarak müşterilerimiz ile paylaşmaktayız. Aynı zamanda iç ve dış denetim mekanizması ile de şirketimiz içerisinde düzenli olarak denetimler gerçekleştirilmektedir.

Araçlarımız tehlikeli madde taşımacılığının öneminin farkında olan ve bu alanda eğitim alan sürücülerimize emanettir. Sürücülerimiz tehlikeli maddeyi taşırken kendisine ve çevresine zarar verebilecek her türlü davranıştan kaçınarak sıfır hata sıfır kaza prensibi ile yollarına devam etmektedirler. Düzenli eğitim ve toplantılarla sürücülerimizin rota üzerinde gördüğü tüm riskleri, müşterimiz ve tüm yönetim ekibimiz ile birlikte değerlendirip önlemleri almaktayız. Sürücülerimizin sağlıklı, huzurlu ve mutlu olması bizler için çok önemlidir. Onların her türlü sorununu zamanında fark edip, çözmek için hep birlikte çaba sarf eder kendini iyi hissedene kadar dinlenmesini sağlıyoruz. Üçüncü olarak şirket kültürümüz SEÇ-G politikamıza dayanmaktadır. Karınca Lojistik uzun zamandır hatasız ve kazasız bir şekilde tehlikeli maddeleri kilometrelerce taşımaktadır.  

SORUNLAR ORTAK AKILLA ÇÖZÜLEBİLİR

ADR’ye uyum süreci nasıl ilerliyor? Sürecin iyi yönetilmesi için neler yapılması gerekiyor?

ADR Yönetmeliği yürürlüğe girmiş olsa da birçok sektör için uygulama tarihleri henüz gelmemiştir. Türkiye geneline baktığımızda firmalar gerek altyapı gerekse araç yatırımları olarak buna hazır değil. Şu anda trafikte ADR sertifikasına sahip olmayan ve tehlikeli madde taşıması yapan 30 bin araç var. Aynı zamanda sürücülerin ve çalışanların alması gereken eğitimler, yanmaz özelliğe sahip sürücü kıyafetleri, tankerlerin doğru bir şekilde etiketlenmesi ve ürünlerin doğru şekilde paketlenmesi, paketlerin üzerine doğru etiketlerin takılması, bunların hepsi ADR Yönetmeliği ile birlikte dikkat edilmesi gereken hususlar olarak gözler önüne seriliyor. Bunun yanı sıra yollar, Türkiye’de tüneller ve park alanları tehlikeli madde taşımacılığına ne kadar uygun bunu da tabi ki, değerlendirmek lazım. Örneğin yönetmelikte yer alan tehlikeli madde taşıyan aracın yol üzerinde park edilmesiyle ilgili maddeye uygun park alanlarını Türkiye genelinde bulmak çok da mümkün olmayabiliyor. Bu sürecin devlet, enerji sektörünün öncü firmaları ve lojistik sektörü temsilcileriyle birlikte iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için mecburidir. Bu konuda tecrübe sahibi firmalar uyum sürecinin en iyi şekilde yönetilmesi için gerekli desteği verecektir. Bununla birlikte çok daha güvenli taşımalar yapılacağına inanıyoruz. 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat