e
Banner


Irak’a ihracatın yüzde 17’sini Taha Kargo omuzladı
“Yarattığımız marka kimliğiyle Türkiye ve Irak’taki iş adamlarına güven ve cesaret veriyoruz” diyen Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, 2015’te Irak’a yapılan ihracatın yaklaşık ’sini kendilerinin taşıdığını söyledi. Taha, Irak ile ticaretin artırılması için siyasi ilişkilerin iyi tutulması ve Habur Sınır Kapısı’ndaki geçişlerin ise günlük en az 2 bin tıra çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. 




emin_taha1998 yılında kurulan Taha Kargo, Ortadoğu’da lider şirketlerden biri olma hedefiyle büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. 1994 yılından beri Türkiye ve Irak arasındaki dış ticaretin güçlenmesine ve artmasına büyük bir katkı sunan Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, bir lojistik şirketi kurma kararını nasıl verdiğini şöyle anlattı: “Irak’ta yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle, 1994 yılında ailemi Irak’ta bırakmak zorunda kalarak, Türkiye’ye geldim.  O günün koşullarında var olan tüm zorluklara rağmen Irak’a ihracat yapmaya başladım. O süreçte Irak’a ihracat yapan birçok firma bana gelerek onların mallarını da taşımamı istedi. Bu sayı 3’le başladı bir süre sonra 30 bini geçti. Bu talep karşısında kendi ticaretimi yapamaz hale geldim ve 1998 yılında Beyazıt’ta açtığımız şubeyle Taha Kargo’yu kurduk. Yani bir anlamda Türk ihracatçısı bizi bir lojistik şirketi kurmaya sevk etti. Kısa zamanda da büyük başarılar elde ettik. Bugün Türkiye’de 20, Irak’ta 41 ve İran’da 3 şubemiz, Çin’de ise temsilcilik düzeyindeki ofisimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2014 yılında Saudia Cargo’nun Türkiye temsilciliğini alarak hava kargo pazarına giriş yaptık. Hava kargo alanında çok fazla tecrübemiz bulunmamasına rağmen bu alanda da kısa sürede önemli bir başarı kaydettik. Yakaladığımız iş hacmiyle bugün Saudia Cargo’nun 38 ülkede temsilciliğini yürüten firmalar içinde ilk sıradayız. Bugün kara, hava ve denizyolu alanında sunduğumuz hizmetlerle tüm dünyaya taşıma yapıyoruz. TİM 2014 verilerine göre, 61 bin ihracatçı firma arasında 34. sıraya yükseldik. Son iki yıldır ihracatçı firma sayısı artmasına rağmen biz sıramızı koruyoruz ve korumaya devam edeceğiz.” 
 
2015’İ BÜYÜMEYLE KAPATTI 
Şirket olarak Türk ve Irak’taki işadamlarına güven ve cesaret verdiklerini belirten Emin Taha, yarattıkları güçlü marka kimliği, sundukları kaliteli ve IT altyapısı güçlü hizmetlerle iki ülke arasındaki dış ticaretin büyümesine katkı sunduklarını söyledi. Taha, “Irak ve Türkiye’de ticaretin yoğunlaştığı bölgelerde şubeler açıyoruz. Örneğin Bursa ofisimizi 5 yıl önce açtık. O süreçte Bursa’dan Irak’a mal gönderimi için şubemize gelen günlük firma sayısı 3’ü geçmiyordu. Bugün bu sayı 60’a çıktı. Irak’a yapılan ihracatın yaklaşık ’lik kısmı (8,4 milyar dolar ise bunun yaklaşık 1,4 milyar doları) bizim tarafımızdan taşınıyor” dedi. Emin Taha, 2015’in oldukça zor bir yıl olduğunu söyledi. Hem Irak’ta yaşanan terör olayları hem de petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ticaretin azaldığını vurgulayan Taha, “2014-2015 döneminde Irak’ta %35-40 gibi bir büyüme hedefliyorduk. Ancak yaşanan bu olumsuzluklar yüzünden 2014’te büyüme oranımız %22’de kaldı. 2015’te ise hedeflerimizi revize ettik ve yılı gibi bir büyümeyle kapattık. Ancak kur farkından dolayı bu büyüme oranımız %8 olarak gözüktü” dedi. Taha, ayrıca 2015’in Kasım ayında ticari unvanlarını Taha Kargo Dış Ticaret Anonim Şirketi olarak değiştirdiklerinin bilgisini verdi.
“Taha Kargo Irak’ta bulunan özel sektör için vazgeçilmez bir iş ortağı olmaya devam edecek” diyen Emin Taha, 2016 yılı hedeflerini ise şöyle açıkladı: “Irak’ta daha da büyüme, yeni şubeler açma hedeflerimiz vardı. Ancak Irak’ta yaşanan mali sıkıntılar yüzünden alım gücünün azalması nedeniyle bazı hedeflerimizi ertelemek zorunda kaldık. Bu dönemde büyümek yönünde hedeflerimizi koruyoruz. Ancak şu anki ana hedefimiz var olan konumumuzu korumak yönünde. Diğer yandan yeni pazarlara açılma yönünde hedeflerimiz var. Bu doğrultuda Suudi Arabistan’da Cidde ve Riyad’da, Almanya’da ise Münih’te şube açmayı düşünüyoruz.”  
 
IRAK İLE İLİŞKİLERİ 
İYİ TUTMAK ZORUNDAYIZ 
Emin Taha, 2016’da Irak ile olan ticaretin artırılması için öncelikle hem merkezi hem de  kuzey hükümetiyle siyasi ilişkilerin iyi tutulmak zorunda olduğunun altını çizdi. 2015’te Çin’de yaşanan devalüasyonun Irak-Türkiye dış ticaretine olumlu yansıdığına dikkat çeken Taha, “Irak’taki birçok şirket alacakları daha ucuza geldiği için Çin’den mal alımını durdurdu ve yüzünü Türkiye’ye döndü. Bu durum Türkiye’nin ihracatında yaklaşık 1 milyar dolar civarında bir artış yarattı. Eğer Çin’de devalüasyon yaşanmasaydı Türkiye’nin Irak’a yaptığı ihracat 8, 5 milyar dolar değil, 7,5 milyar dolarda kalırdı. Ancak bu süreçte Irak’ta yaşanan mali sıkıntılar yüzünden alım gücünde bir düşüş var. Bu anlamda özellikle de inşaat sektöründe bazı sıkıntılar yaşanabilir. Ancak tekstil, beyaz eşya gibi diğer sektörlerde sorun olmayacağını düşünüyorum. Çünkü Irak’ta bulunan özel sektör şirketleri Çin, Malezya, Dubai gibi ülkelerde fiyatlar yükseldiği için mal almakta zorlanıyor. Bu anlamda özel sektörün olumlu katkısıyla 2016 yılında da Irak’a olan ticaretimizde artış yaşanacaktır. 2016 yılında Irak ile olan ticaretimizde özel sektör açısından ’luk bir artış bekliyoruz. 8,3 milyar dolarlık ihracatın 9,5 milyar dolara yükselmesi mümkün” diye konuştu.  
 
HABUR’UN KAPANMASININ 
FATURASI AĞIR OLDU 
Emin Taha, terör olaylarının Irak’a yapılan taşımaları olumsuz etkilediğini söyledi. Günlük 4 bin 500 adet çıkış ve girişin yapıldığı Habur Sınır Kapısı’nın yaklaşık 24 gün kapalı kalmasının Irak’a olan ihracatta 750-800 milyon dolarlık bir kayıp yarattığını vurgulayan Emin Taha sözlerini şöyle sürdürdü: “14 Aralık’ta kapatılan Habur Sınır Kapısı 5 Ocak’ta açıldı. İlk etapta kapıdan günde yaklaşık 500 aracın Irak’a gitmesi ve yaklaşık 750 aracın da Türkiye’ye giriş yapması planlanıyordu. Ancak ilk gün 60 tır çıkış yapabildi. Kapı açıldıktan sonra geçen 8 günlük süre içeresinde günlük geçen tır sayısı 305’i geçmedi. Irak’tan dönüşlerde de aynı durum söz konusu. Şu anda terör olayları nedeniyle 9 bin tır Irak’tan Türkiye’ye giriş bekliyor. Bizim firmamızda dahil birçok firma mallarını göndermek için tır bulamıyor. Bulduğumuz tırlar için ise daha önce gönderdiğimiz fiyatın iki katı para isteniyor. Yaşanan bu durum nedeniyle hem lojistik sektörü hem de Irak ve Türkiye’deki birçok küçük esnaf zor durumda. Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan soruna acil bir şekilde çözüm bulunması ve geçişlerin günlük en az gidiş geliş olarak 2000 tıra çıkarılması gerekiyor. 2000 tırdan az bir giriş-çıkış hem Türkiye hem de Irak’a zarar verecektir. Hükümetimizin bu konuda elinden geleni yaptığına ve yapacağına inanıyoruz.” 
 
Emin Taha, lojistik sektörünün Irak, İran, Rusya gibi pazarlara yük gönderemediği için şu anda çok büyük bir sıkıntı içinde olduğunun altını çizdi. Bu durum karşısında alternatif pazarların gündeme getirildiğini belirten Taha, “Ancak alternatif ülkeler oluşturmak çok da kolay bir iş değil. Yeni pazarları bugün lojistik sektörünün büyük oranda yoğunlaştığı pazarlar düzeyine getirmek bir anda olmuyor. Bunun için bazen yıllar gerekiyor. Lojistik sektöründeki firmaların mali gücü buna yeter mi? Bunu da görmek lazım. Örneğin Taha Kargo olarak yaklaşık 18 yılda gösterdiğimiz emek, çaba ve üslendiğimiz risklerle Irak pazarıyla ticareti bu kadar kolay hale getirebildik. Bugün oradaki bir işletme yapacağı ticareti ve bunun lojistik süreçlerini bir telefonla yönetebiliyor. Yani yeni pazarlara açılmak ve buralarda bir sistem oluşturmak çok da kolay olmuyor” dedi.  Emin Taha, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin güçlü ve coğrafik konumu ile önemli bir ülke olduğunu ve bu anlamda büyümeye devam edeceğini sözlerine ekledi. 
 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat