e
Banner


Karınca proje lojistiğinde yüzde 35 büyüme hedefliyor
Karınca Lojistik, proje lojistiğinde başarıyı ciddi know-how gücüyle yakalıyor. Proje lojistiğinde güçlü bir tecrübeye ve bu alanda uzman bir ekibe sahip olduklarını belirten Karınca Lojistik Uluslararası Taşımacılık Operasyon ve İş Geliştirme Müdürü Orkun Ük, “2015’te proje lojistik hizmetlerimiz %25’in üzerinde büyüdü. 2016’da bu aranı %35’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. 
 




orkun_uk_karincaProje lojistiğine yönelik yapılanmanızdan söz eder misiniz? 2015 yılında bu alanda nasıl bir büyüme yakaladınız? 
Karınca Lojistik, özellikle proje lojistiği alanında ciddi bir know-how’a sahip. Projelerle ilgili doğru planlama ve buna uygun ekipman, teçhizat, doğru maliyetlendirme, gümrükleme, sigortalama, multimodal sevkiyatların hayata geçirilmesi konusunda çok tecrübeliyiz ve bu alanda güçlü bir ekibimiz var. Enerji sektörüne yönelik projeler içerisinde yer almamız da bizim proje lojistiğinde başarılara imza atmamıza büyük etken oldu. Bizim proje lojistiği alanında en büyük yatırımımız; bu alanda tecrübeli bir ekibe, bilgi birikimine ve yaşanmış tecrübelere sahip olmamızdır. 
Bu alanda çok çeşitli projelere imza attığımızdan kullandığımız ekipmanlar da her defasında farklılık gösteriyor. Dolayısıyla öncesinden herhangi bir proje için yatırım yapma şansımız yok. Burada firmamızın bilgi birikimi, çabuk aksiyon alma, detaylı ve öngörülü maliyet çalışması yapma, uygun ve sürekli çalıştığımız tedarikçilerimizi ve ekip arkadaşlarımızı devreye sokmak, akabinde otomatikman başarıyı getiriyor. 
Karınca Lojistik olarak 2015 yılını %25 büyümeyle kapattık. Proje lojistiği hizmetlerimizin ise %25’in üzerinde büyüdüğünü söyleyebilirim. 2016 yılında bu aranı %35’e çıkarmayı hedefliyoruz. 
 
BAE’YE 1500 TONLUK SEVKİYAT 
2015’te proje lojistiğine yönelik gerçekleştirdiğiniz taşıma operasyonlarından örnekler verir misiniz? 
Ankara’dan yüklediğimiz ve eskortasyon yaparak İzmit ve Haydarpaşa limanlarına sevk ettiğimiz, oradan da Birleşik Arap Emirlikleri’ne gönderdiğimiz toplam bin 500 tonluk yükleme çok başarılı bir operasyondu. Parçaların 4-5 metre çapında ve 70-80 ton ağırlığında olduğunu düşünürsek ciddi bir güzergah etüdü ve yükleme organizasyonu yapmanın önemini de anlatmış oluruz sanırım. Diğer bir projemiz ise, Türkmenistan’a yaptığımız açık yüklemeler. Mersin Limanı’na yanaşan gemilerden tahliye ettiğimiz sevkiyatları Türkmenistan’a özel ekipmanlar kullanarak sevk ettik. 
Karınca olarak lojistik operasyonlarımızda tüm yükleme modlarını kombine edebiliyoruz. Denizyolu+karayolu, karayolu+havayolu, denizyolu+demiryolu en fazla kullandığımız kombinasyonlar. Örneğin, Bursa’dan 40 tonluk makaraları özel bir charter operasyonuyla dünyanın bir ucunda bulunan Avustralya’ya sevk ettik. 
 
karinca_projeProje lojistiği başta olmak üzere, kısa ve uzun vadedeki büyüme hedefleriniz nelerdir? 
Karınca Lojistik olarak 2016’daki hedeflerimiz, öncelikle 2015 yılında gerçekleştirdiğimiz proje taşımalarını aynı hızda devam ettirmek. Bu projelere benzer veya daha gelişmiş projeler içerisinde yer almak. Büyük tecrübe sahibi olduğumuz Avrupa hattı dışında, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Arap yarımadasına yönelik yapılan yatırımlarda daha fazla pay sahibi olmaya çalışıyoruz. Karınca Lojistik, proje taşımaları gerçekleştiren ve bu konuda müşterilerine değişik kapasitelerde hizmet sunan belli başlı firmalar arasında yer alıyor. Karınca Lojistik, 30 yıllık bilgi birikimi ve tek çatı altında topladığı hizmetleriyle proje lojistiğinde yeni başarılara imza atmaya devam edecektir.
 
TÜRK FİRMALARINA GÜVEN ARTIYOR 
Türk lojistik sektörünün proje taşımalarına yönelik geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Proje lojistiğinde firmaların belli bir rekabet içerisine girebilmeleri için buna uygun bilgi birikimine, tecrübeye, finansal güce, altyapıya ve donanıma sahip olmaları gerekiyor. Proje lojistiğine yönelik ihtiyaç duyulan her türlü hizmeti vermek zorundasınız. Detaylı planlama, maliyet analizi, depolama, gümrükleme, sigorta, multimodal nakliyenin yanı sıra tecrübeli bir kadronuzun ve finansal gücünüzün olması, proje lojistiğinde yol alırken katetmeniz gereken kilometre taşlarıdır. Bugün ülkemizde bu alanda başarılı hizmet veren belli başlı firmalar ön plana çıkmış durumdalar. Yabancı yatırımcılar proje lojistiğinde Türk firmalarına daha fazla güvenmeye başladı. Resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği gerektiren projelerde güvenilir Türk firmalarının bu süreçlere dahil edilmesi kaçınılmaz. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat