e
Banner


Borusan Lojistik RES’te küresel lige çıkıyor
Sadece rüzgar enerjisi alanındaki projelere hizmet verecek ekipmanlara 2.5 milyon dolarlık yatırım yapan Borusan Lojistik, bu alanda global rekabete hazırlanıyor. RES lojistiğinde hizmet yelpazelerine kurulum ve montajı da ekleyeceklerini belirten Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, “Kanat ve kule üretiminin ülkemizde başlamasıyla RES lojistiği alanında Türkiye’den yapılacak ihracat taşımalarında da pay alacağız. Yurtiçinde RES lojistiği hizmeti verdiğimiz küresel müşterilerimizin, projelerini yurtdışı ayaklarından itibaren devir alarak tüm lojistik süreçlerini gerçekleştireceğiz” diyor. 
 




borusan_lojistikBorusan lojistik proje ve ağır yük taşımacılığı kapsamında hangi hizmetleri sunuyor? 
Borusan Lojistik olarak proje lojistiğinin her alanında hizmet veriyoruz. Bu alanda gemi organizasyonu operasyonlarımızda çok yoğun bir trafiğimiz var. Yılda yaklaşık 330 gemi kiralaması yaparak, her ay düzenli seferlerle gabari dışı ve ağır tonajlı malzemelerin denizaşırı taşımalarını yapıyoruz. Gemi kiralama ve proje taşımacılığında en önemli avantajlarımız; müşterilerimizin sadece denizyolu değil, nehir yolu gemi kiralama organizasyonlarını da gerçekleştirmemiz. Uzak yol kaptanlarının da bulunduğu deneyimli kadromuz ile yurtdışı gemi operasyonlarını yönetmekteyiz. Yetkin kadromuzun proje yönetimi bakış açısıyla operasyon süreçlerinin fizibilite çalışmalarını önceden yapıyor, süreci en baştan kurguluyoruz. Elimizdeki kontratlı yükler nedeni ile armatörler nezdinde müşteri konumundayız. Bu bize operasyonlarımızda önemli kolaylıklar sağlamakta. Proje taşımalarındaki deneyimimiz ve yönettiğimiz yoğun hacim sayesinde çok geniş tedarikçi havuzumuz içerisinden müşterimize en uygun gemiyi sunabilmekteyiz. Tüm gemileri online program üzerinden takip ediyor, yurtiçi ve yurtdışı taşımalarda canlı takip sistemleri kullanıyoruz. Optimum verimliliği sağlamak için liman ve karayolu analizinin yanı sıra saha etüt çalışmaları yaparak, proje süreçlerini maliyet ve çevre odaklı kurguluyor, en güvenli hale getirmek için önceden test ediyoruz.
Bir diğer hizmetimiz olan karayolu taşımacılığı kapsamında; farklı kapasitelerdeki özmal lowbed araçlarımız ve sözleşmeli tedarikçilerimizle gabari dışı ve ağır tonajlı malzemelerin yurtiçi ve yurtdışı taşımalarını en uygun yöntemleri geliştirerek Borusan Lojistik kalitesinde gerçekleştiriyoruz. 
Entegre lojistik çözümlerimiz kapsamında ise; dünya genelinde yaygın olarak yer alan çözüm ortaklarımız ve acentelerimizle deniz, hava, kara ve demiryolu taşımacılığını entegre eden çözümler sunuyor, kapıdan-kapıya teslimatlar gerçekleştiriyoruz.
Liman sahipliği ve liman işletmeciliği tecrübemiz ile Gemlik’te bulunan Borusan Limanı’nda, çok büyük kapasiteli gemileri ağırlayabiliyor, yüksek hacimli operasyonlar için modern bir altyapıyla hızlı, teknolojik ve güvenli hizmetler sunuyoruz. Limanımızda, enerji lojistiği alanında tecrübeli, farklı limanlarda gözetmen olarak da görev alan uzman bir ekibe ve know-how gücüne sahibiz. Diğer yandan liman işletmecisi konumumuz ve iyi iş ilişkilerimiz sayesinde diğer limanlarla sinerji yaratabiliyor, operasyon süreçlerini kolaylaştırıyoruz. 
 
Proje lojistiği kapsamında hizmet sunduğunuz başlıca sektörler ve yurtdışında yoğunlaştığınız bölgeler hangileri? 
Ön plana çıkan sektörleri; demir-çelik, boru, enerji, iş makinası ve inşaat olarak sıralayabiliriz. Ancak örneğin kâğıt alanında üretim yapan bir müşterimizin, fabrika kurumunda yaptığımız taşımalarla ağır yük alanında önemli tonajlara imza attık. Yani konu proje taşımacılığı olunca müşterilerimizin illa ağır sanayide olmalarına gerek yok. Aslında tek seferlik ihtiyaçları nedeni ile de müşterimiz olabiliyor. Mevcut yayılımımız, uzmanlığımız ve geniş tedarikçi yelpazemizle sadece Türkiye içinde veya Türkiye bağlantılı projeleri değil, örneğin Uzakdoğu ve Basra Körfezi arasında da aynı hizmet anlayışı ve avantajlarla operasyonlar gerçekleştirmekteyiz. Son dönemde yoğunlaştığımız ülkeleri ise; ABD Houston, ABD Ohio, Macaristan, Romanya, Polonya, Danimarka, İsveç ve Çin olarak sayabilirim.
 
ibrahim_dolen_borusanHEM MALİYETLERİ AZALTIYOR HEM DE ÇEVREYİ KORUYORUZ 
Borusan Lojistik’in hizmet sunduğu alanlardan birisi de enerji lojistiği? Özellikle rüzgar enerjisine dönük gerçekleştirdiğiniz yatırımlardan ve geliştirdiğiniz özel çözümlerden söz eder misiniz? 
Rüzgar enerjisi Türkiye’de önümüzdeki dönemde temiz enerjiye ulaşmanın en önemli kanallarından bir tanesi haline geldi. Bu alanda yatırımların önümüzdeki 5-10 yıllık perspektifte artan bir ivme ile devam edeceğini görüyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa kullanılan “Kanat Adaptörü” ekipmanı ve altyapılarla birlikte yaklaşık 2.5 milyon dolarlık bir yatırımı hayata geçirdik. Böylelikle sahip olduğumuz ağır vasıta araç parkımızı büyüttük, yeni 8 ve 10 akslı dorseler, 6x4 çekiciler ve “Kanat Adaptörü” yatırımımız ile hizmet kapasitemizi arttırdık. Türkiye’de bir ilk olan ve rüzgar enerjisi santrallerinin taşınmasında büyük fark yaratan “Kanat Adaptörü” çözümümüz, dünyada da sayılı projelerde kullanılıyor. Her biri yaklaşık 60 metre olan kanatları bu ekipman sayesinde 50 dereceye kadar havaya kaldırabiliyor ve -/+ 110 derecede döndürebiliyoruz. Bu sayede çevresel açıdan %30'a yakın değişim gerekliliğini ortadan kaldırmanın yanı sıra; yol yapım maliyetimizi azaltıyor, yeni yol açma vb. nedenlerle bekleme süresini en aza indiriyor, en önemlisi yeni yol yapmak zorunda kalmadığımız için çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz.
Bu adaptörü ilk defa 2016 yılında Fuat RES projesi ile kullandık. Borusan EnBW Enerji’nin yatırımcı, Vestas Wind Systems A/S’nin üretici ve kurulumcu firma olarak yer aldığı, İzmir Kemalpaşa ilçesinde kurulan Fuat RES’in 10 adet rüzgar türbininin kanatlarının taşıma operasyonunu “Kanat Adaptörü” ekipmanı ile gerçekleştirdik. Bu taşıma ile rüzgar enerjisi taşımacılığı alanında dünyada sayılı, Türkiye’de ise bir ilke imza atmış olduk.
 
RES lojistiğine yönelik hedeflerinizde neler var? 
Temiz enerjinin artan önemi ve hükümetin bu konuda almış olduğu hızlandırıcı kararların etkisi ile Türkiye’de özellikle rüzgar enerjisine yönelik yatırımların artarak devam edeceğini öngörmekteyiz. 2016 yılı içinde yatırım yaparak büyüttüğümüz ağır vasıta araç parkımız ve yeni kanat adaptörü ekipmanlarımız ve mühendislik çözümlerimizi birleştirerek özellikle rüzgar enerjisi alanında farklılıkları müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz. Yeni aldığımız projelerde hizmet yelpazemizi iyice genişleterek,  kurulum ve montaj dahil hizmet vermeyi hedeflemekteyiz. 2017 yılının RES projeleri açısından yeni lisans ihalesinin henüz yapılmaması nedeni ile 2016’ya kadar iyi olacağını düşünmemekteyiz. Fakat hem yatırımımızın tamamıyla devreye girmesi, hem ihracat taşımaları, hem de iki yıldır üretici firmaların müşteri tedarikçi listesine girme sürecini tamamlamış olmamız nedeniyle bütçe hedefleri doğrultusunda iyi bir yıl geçireceğimizi öngörmekteyiz. Önümüzdeki dönemde, kanat ve kule üretiminin başlaması ile RES lojistiği alanında özellikle Türkiye’den yapılacak ihracat taşımalarında pay alacağız. Yurtiçinde RES lojistiği hizmeti verdiğimiz küresel müşterilerimizin, projelerini yurtdışı ayaklarından itibaren devir alarak, tüm lojistik süreçlerini gerçekleştireceğiz. 
 
GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ PROJELERLE “İLK”LERE İMZA ATTIK 
Yurtiçi ve dışında bugüne kadar lojistik çözüm ortağı olduğunuz projelerinden örnekler verir misiniz? 
Fuat RES projemizi yukarıda anlattım. Diğer projelerimizin arasında; Borusan Enerji EnBW’nin Mut RES projesi için türbin malzemelerini Mersin Taşucu Limanı’ndan tahliyesi, 1.600 metre rakımdaki Mut’a taşınması; Borusan Mannesmann’ın ABD’deki Ohio Doğal Gaz Boru Hattı için tedarik ettiği 25.000 ton ağırlığındaki doğalgaz borularının ABD’ye sevk edilmesi ve Mardin Ilısu Barajı için temin edilen malzemenin Macaristan’dan Türkiye’ye taşınması yer alıyor. Mardin Ilısu Barajı projesinde taşınan hareketli bölümlerin (rotorların) her biri 95 ton, sabit bölümlerin (statorların) her biri ise 42,5 tondu. Akış İnce Su projemizde 50m uzunluğundaki kanatların karayoluyla taşınmasını sağladık. Berekt Enerji’nin rüzgar türbin projesinde 3 gemide toplam 145 saat süren çalışmayla 36 set kuleye ait 442 parçayı tahliye edip, sahaya sorunsuz ve hasarsız şekilde teslim ettik. Jiangyin Limanı’ndan Yalova’ya taşıma gerçekleştirdik. Borusan Mannesman’ın Boru Ohio Pipeline Enerji Network projesi kapsamında Borusan Gemlik Limanı’nda yükleme yaparak Baltimore, MD, ABD limanına taşıma yaptık. Proje için 3 handymax gemi yüklendi. Andritz Hydro projemizde ise 21 gün nehir, 6/7 gün deniz, 3/4 gün kara yolculuğu ile rotorlar (beheri 95 mton) ve statorlar (beheri 42.5 mton) sorunsuz bir şekilde taşındı. 
Ayrıca BMB Houston Projemiz de var. 2016 yılında Borusan Mannesmann Boru’nun ABD’nin Teksas Eyaleti’nde kazanmış olduğu özel doğalgaz boru hattı taşıma projesi kapsamında ürettiği boruların tüm lojistik süreçlerini DDU kapsamında gerçekleştirdik ve bu kapsamda hizmet veren ilk Türk lojistik şirketi olduk. Projede her biri 40-50,000 DwT’luk 8 özel gemi kullanıldı. Bu projede boruların 24,5 metre uzunlukta olması nedeniyle taşımalar ambar ağızları ve ambarları daha büyük özel gemilerle yapıldı. Borular Borusan Limanı’ndan bu gemilerin ambarlarına özel bağlama ve emniyete alma operasyonu ile yüklendi. Boruların gemiye yatay istiflenmesi de yine aslında bu projeye özel gerçekleştirdiğimiz bir istifleme modeliydi ve kedi alanında dünyada bir ilk oldu. Nisan başında Gemlik’te bulunan Borusan Limanı’ndan hareket eden gemilerle, 8 ayda toplamda 100,00 ton, 20.000 adet boruyu ABD’nin Houston Limanı’na ve sonra nihai müşteri stok sahalarına taşıdık. 
Bugün gemi kiralama ve proje taşımacılığı kapsamında; yıllık 330 adedin üzerinde gemi kiralanması ve yaklaşık 2,500,000 ton civarında demir çelik, dökme yük, genel kargo ve proje yük taşıması yapıyoruz. Bunu Türkiye’de gerçekleştiren tek kurumsal lojistik firması olduğumuzu da ayrıca vurgulamak isterim. Bir başka ilk de ABD’ye ilk defa yurtdışından 24,5 metre boyunda her biri 5 ton olan boruların ithalatının gerçekleştirilmiş olmasıdır. Enerji lojistiğinde Fuat RES, ağır yük taşımacılığında ise Houston bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en büyük projelerimiz. Her iki projede de ülkemiz açısından pek çok “İlk”e imza attık.
 
Ağır yük taşımacılığı kapsamında gerçekleştireceğiniz yeni projeler ve açılmayı düşündüğünüz yeni bölgeler var mı? 
 Borusan Lojistik olarak, küresel olumsuzluklara müşterilerimiz açısından çözüm geliştirdiğimiz, dolayısı ile dünya ve Türkiye konjonktürüne göre iyi bir sene geçirdik. Önümüzdeki süreçte de mevcut işlerimizi en iyi kalitede ve rekabetçi çözümlerle geliştirerek, sektördeki farklılığımızı pekiştireceğiz. Bu dönemde Amerika ve Cezayir’de iki farklı projenin taşımalarına aynı anda başlıyoruz. Toplam 85,000 ton borunun yerinde alıcılara teslimini yine zamanında ve hasarsız yerine getiriyor olacağız. 
Gemi kiralama hizmetlerimizde; inşaat ve makine, dökme yük, demir cevheri, kömür ve gübre taşımaları odak sektörlerimiz olmaya devam edecek. Yine 2017 yılı içerisinde, ağırlıklı olarak yurtiçindeki ihracat ve ithalatlarına odaklanan gemi kiralama iş yapımızı, Türkiye uğrağı olmayan limanlar arasındaki uluslararası taşımalara doğru kaydıracağız. Küresel pazarda bizim açımızdan güzel bir gelişme de var. Amerika hükümetinin Kore ve Çin’e damping vergisi koyması ile birlikte Türkiye’den ABD’ye yapılan soğuk rulo ve galvanizli saç ihracatında artış bekliyoruz. Bu bölge Türkiye açısından, bu ürün grubu için yeni bir ihracat pazarı oluşturuyor. 2017 yılı içinde biz de bu fırsatı değerlendiriyor olacağız.
 
BORUSAN LOJİSTİK BAŞARIYI NASIL YAKALIYOR? 
Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen proje lojistiğinde başarıyı nasıl yakaladıklarını ise şöyle sıralıyor: 
Borusan markasının kalitesi ve güvencesiyle hizmet veriyoruz. 
Proje lojistiğinde süreci baştan sona en ince detayına kadar planlayıp takip ediyor, müşterilerimize yerel ve global ölçekte anahtar teslim çözümler sunuyoruz. 
Hizmetlerimizi verirken doğa ve topluma fayda sağlayan kurum misyonumuzu aklımızdan hiç çıkartmıyoruz.  “Gri Sektör” diye bilinen lojistik sektöründe, hizmet alanı bir de büyük taşıma hacimlerinin olduğu proje lojistiği olunca, çevre ve doğaya karşı gösterilmesi gereken hassasiyet de ikiye katlanmakta. Buradaki sorumluluğumuzun farkında olarak, her projemizde ve tüm süreçlerinde, doğayı korumak için tüm seçenekleri özenle değerlendiriyor ve çevreye saygılı yaklaşımımızla farklı çözümler geliştiriyoruz. 
Süreçlerde bir kesintiye mahal vermemek için; satış ve operasyonlarımızı tek elden aynı ekip ile gerçekleştiriyoruz. Müşterimizin tüm malzemelerini taşıma senedi sigortası altına alıyor ve diledikleri takdirde sigortalarını da biz yapıyoruz.  Verdiğimiz tüm hizmetler için müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik raporları kolayca temin ediyoruz
Borusan Lojistik, müşterilerinin tedarik zincirine, ihtiyaçlarına baştan sona en doğru çözümü geliştirme vizyonunda hareket eden bir şirkettir. Dolayısı ile dün olduğu gibi yarın da; müşterilerimizin ana tedarik zinciri ihtiyaçlarına en doğru çözümü entegre eden stratejik iş ortağı olurken, inovasyon, araştırma geliştirme, altyapı yatırımlarımızı ve sistemlerimizi kesintisiz sürdürüyor olmamız da bizi başarıya taşıyan önemli bir farklılığımız. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat