e
Banner


2017’de 1 milyon 350 bin araç ihraç edilecek

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, "Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 hedefimiz 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir" dedi.




lojistik_otomotivOtomotiv Sanayii Derneği (OSD) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, kapasite ve yeni ürün yatırımlarının hızla devam etmesi sonucunda otomotiv sanayinin 2016 yılında da üretimdeki büyümesini sürdürdüğünü söyledi. Geçtiğimiz yıl üretilen her 100 aracın 77'sinin yurtdışına gönderildiğini ve otomotiv sanayinin ilk kez ihracatta 1 milyon adet eşiğini aştığını vurgulayan Önen, “AB pazarlarındaki istikrarlı büyümenin devam etmesinin yanı sıra otomobil sınıfında üretimine başladığımız yeni ürünlerin etkisiyle sanayimiz hem üretim hem de ihracatta rekorlara koştu. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, ihracatımız adet bazında , dolar bazında da arttı. Otomotiv sanayimiz, tek başına Türkiye'nin toplam ihracatının ,8'ini oluşturarak sektör sıralamasında 11'inci yılında da ilk sıradaki yerini korudu” dedi. 
Geçtiğimiz yıl birçok yeni otomobil projesinin hayata geçirildiğini hatırlatan Önen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uzun bir süre Avrupa'nın önde gelen ticari araç üretim üssü olarak anıldığımız konumumuzu aşarak, yeni binek otomobil projeleriyle birlikte toplam otomotiv üretiminde önde gelen bir üretim merkezine dönüştük. 2016 yılında kapasitemiz 1,7 milyon adetten 1,9 milyon seviyesine, ana sanayi istihdamımız 48 bin 700 çalışandan 53 bin 400 çalışan seviyesine yükseldi. Ülkemizin dış ticaret dengesine ve vergi gelirlerine sağladığımız olumlu katkı, sanayimizin stratejik önemini ön plana çıkarıyor. Teşvikler ile desteklenen yeni projelerin etkisi ile 2017 yılında ihracat bazlı üretim artışına devam edeceğimize inanıyoruz. Bu noktada hep ifade ettiğimiz gibi, sanayimizin rekabetçiliğini sürdürülebilir kılmak için istikrarlı bir iç pazarın yanı sıra ekonomide yatırım ve satın alma kararlarının olumsuz etkilenmeyeceği bir seyrin büyük önem taşıdığını hatırlatmakta yarar var.”
 
1 MİLYON 650 BİN ARAÇ ÜRETİLECEK 
Sektörün yeni ürün ve fabrika yatırımlarıyla büyümeye devam ettiğini dile getiren Önen, “2016 yılında yaşanan toplumsal ve siyasi gelişmelere rağmen hedefleri çerçevesinde çalışmalarını sürdüren sanayimiz, ülkemiz insanına ve geleceğine yatırım yapmayı sürdürüyor. 2016 yılında bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında artarken otomobil ihracatı %23 artış gösterdi. Bu dönemde toplam ihracat 1 milyon 141 bin adet, otomobil ihracatı ise 746 bin düzeyinde gerçekleşti. 2016 yılında bir önceki yıla göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında , avro bazında da arttı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 24,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yılı %21 artışla 8,3 milyar dolar seviyesinde kapattı. 2017 yılında 1 milyon 650 bin araç üretmeyi hedefliyoruz. Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 ihracat hedefimiz ise 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir” dedi. 
Sanayinin sürdürülebilir geleceği için tedbirlere yönelik hükümete öneriler sunduklarını kaydeden Kudret Önen, bu önerilerin Türk otomotiv sanayisinin güçlü konumunu hem içeride hem de dünyada koruyabilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli olduğunu söyledi. İç pazarın istikrarlı büyümesinin önemine dikkat çeken Önen, “Bu konuda özellikle ticari araç pazarında yaşanan ciddi daralma dikkate alınmalı. Ticari araç pazarının canlanmasıyla sağlanabilecek üretim artışı için kiralama sisteminin açılmasına yönelik düzenleme yapılması son derece önemli. Otomotiv pazarının canlandırılması için yaşlı araçların bir hurda teşvikiyle yenilenmesi de çok önemli bir fırsat olacaktır. Sektörümüzün uzun vadedeki sürdürülebilirliği için özellikle otomotiv sanayisindeki küresel teknolojik dönüşüme dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
Küresel otomotiv sanayisinin dijital dönüşüm sürecinde çok hızlı ilerlediğini vurgulayan Önen, yeni yatırım çekebilmek için Türkiye'de de Dijital Dönüşüm Platformu gibi oluşumlarla bu konuda atılan önemli adımlar olduğunu, ancak bunların verimli çalışması için birlikte daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
TEŞVİK VE MUAFİYETLER ARTIRILACAK 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de, sektörün Türkiye için çok değerli bir noktada olduğunu belirterek, “Dünyayla da bir yarış içerisindeyiz. Sektöre yönelik iletilen her türlü sıkıntıyı çözmeye hazırız. Ar-Ge yasası kapsamında verilen teşvik ve muafiyetleri daha da artırmayı düşünüyoruz. Sektör temsilcilerinden gelecek her türlü teklife de açığız. Yapılan her ihracat ülkenin faydasınadır. Karşılıklı yararı öngörerek teşvikler yapacağız. Zamana ve şartlara ayak uydurmamız gerekiyor. Ar-Ge ve inovasyonu destekleyerek yüksek teknolojik ürün ihracatında kilogram başına ürün ihracatını artırmamız gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise otomotiv sektörünün önümüzdeki yıllarda da ihracatın yüz akı olmaya devam edeceğini söyledi. Türk ihracatçısının 2023 yılında dünya ticaretinden %1,5 pay almayı hedeflediğini vurgulayan Büyükekşi, “Otomotiv sektörümüzün 2023 ihracat hedefi ise tam 75 milyar dolar. Dolayısıyla, sektörümüz, ülkemiz ve ekonomimizin geleceği açısından son derece önemli bir konumda” dedi. 
 
OTOMOTİVDE TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI 
Otomotiv endüstrisi, Mart ayında tarihi başarı elde etti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre, son 11 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olan sektörden, şimdi de aylık bazda tüm zamanların rekoru geldi. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, “Türk otomotiv endüstrisi ihracatında en yüksek artışı son olarak Mayıs 2008 döneminde 2.5 milyar dolar ile elde etmiştik. 2017 yılının Mart ayında 2.7 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların rekorunu kırmış olduk. Mart ayı performansında binek otomobiller ihracatındaki yüzde 85 oranındaki artış temel belirleyici oldu. Sektörümüz ayrıca altı aydan bu yana aralıksız olarak ihracatta 2 milyar dolar barajını aştı. Toplam ihracattan aldığımız %20 pay ile Türkiye ihracatının beşte birini tek başına gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz. Mart ayında ayrıca aralarında Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, ABD ve Polonya’nın da olduğu en büyük pazarlara çift haneli artışlar kaydettik" diye konuştu. Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu bazında yüzde 79 pay ile en büyük pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat %33 artışla 2 milyar 154 milyon dolar oldu. Mart ayında alternatif pazarlardan Amerika ülkelerine ihracat artışı %54, Ortadoğu ülkelerine %23, Eski Doğu Bloku ülkelerine %41 ve diğer Avrupa ülkelerine %36 olarak gerçekleşti.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat