e
Banner


Ekol tekstil sektörünü Just in Time çözümlerle tanıştıracak
Ekol, Endüstri 4.0 stratejisiyle tekstil lojistiğinde de iş akış modelini değiştiriyor. Ürünü rafa hızlı şekilde çıkarabilecek yeni ürünlere odaklandıklarını vurgulayan Ekol Türkiye Ülke Müdürü Murat Kavrar, “Otomotiv literatüründe duymaya alışkın olduğumuz ‘Just in Time’ kavramını tekstil sektörüne uyarlamak için altyapı, sistem ve ürün tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Sektördeki lider konumumuzu büyüterek güçlendirmek kararlılığındayız” diyor. 




murat_kavrar“Ciromuzun ’sini tekstil sektöründen sağlıyoruz. Tekstil,  tüm sektörlerin arasında müşteri çeşitliliği bakımından en yüksek çeşitliliğe sahip birimimiz.”  
 
Ekol, tekstil lojistiğinde nasıl bir çözüm yelpazesiyle müşterilerinin yanında oluyor? 
Değişimin ve hızın en ön planda olduğu moda ve tekstil sektöründe, hammadde alım aşamasından mağaza reyonuna kadar geçen süreçteki tüm lojistik faaliyetleri müşterimizin ihtiyaç ve beklentilerine göre tasarlayarak butik çözümler geliştiriyoruz. Perakende ve tekstil sektöründeki müşterilerimize; ütüleme, özel kart, not ekleme, etiketleme, shrinkleme, kalite kontrol, garanti belgesi ekleme, hediye paketleme, kullanım kılavuzu ekleme, barkodlama gibi katma değerli hizmetler sunuyoruz. Marketlere ve mağazalara en yüksek araç doluluk oranıyla dağıtım yaparak, müşterilerimizin sektörde daha rekabetçi olmasına katkı sağlıyoruz.
Ayrıca ön taşıma hizmetleriyle tedarikçilerin üretim merkezi ve depolarından ürünleri teslim alarak farklı ihtiyaç ve taleplere de cevap verebiliyoruz. Yine güçlü organizasyon ağımızla, mağazalardan iade ürünleri teslim alarak, müşterilerimize tersine lojistik ve mağazalar arası transfer hizmetleri sağlıyoruz. Böylelikle müşterilerimiz enerjilerini lojistikten satışa çevirebiliyor. 
 
İNTERMODAL AVANTAJI 
İntermodal taşıma çözümleriniz ile sektöre nasıl bir avantaj sunuyorsunuz?
Biliyorsunuz, günümüzde tekstilde hız çok önemli hale geldi. İntermodal taşıma çözümlerimiz ile tekstil sektörüne en verimli ve dakik çözümleri, düşük maliyetlerle sunuyoruz. Aynı zamanda çevre dostu bir taşımacılık modelinden bahsediyoruz.  İntermodal taşımacılık modeliyle, müşterilere pek çok avantaj yaratılıyor. Öncelikle bu modelde kullanılan güzergahların değişmesiyle karayolları daha az kullanılıyor. Böylelikle karbondioksit salınımı, yakıt tüketimi ve gürültü kirliliğinde ciddi oranlarda azalma sağlanıyor. Hizmet kalitesi standardizasyonunu artıran intermodal taşımacılıkta müşterilere; güvenilir varış zamanı bildirimi yapılabiliyor. Karayollarındaki olası trafikten ve gümrük geçişlerinden etkilenilmiyor. 
 
tekstil_lojistikEndüstri 4.0 stratejisi bu alandaki hizmetlerinize nasıl yansıyacak? 
Hız ve maliyetin yanı sıra operasyonel süreçleri kusursuz yönetebilmek adına teknolojik altyapı çok önemli bir unsur. Ekol Lojistik olarak müşteri memnuniyetini ve sektör ihtiyaçlarını esas aldığımız hizmetlerimizde, teknolojiyi her zaman üst düzeyde tutarak bu kapsamda çözümler üretiyoruz. Ekol’de birçok konuda olduğu gibi Endüstri 4.0’da da öncü olmak için çalışıyoruz. Bugün, elbiselerin el değmeden depolandığı, araçlara yüklendiği bir yapıya ulaştık. Askılı ürünlerin depo içerisinde el değmeden taşınmasını, depolanmasını ve siparişlere göre ayrıştırılıp sevkiyat alanına getirilmesini sağlayan otomasyon sistemlerini kullanıyoruz. Askılı ürünlerin depolama ve elleçleme maliyetlerini en aza indirirken, sipariş doğruluk oranının da 0 olmasını sağlıyoruz. 
Tekstil operasyonları detaylı sipariş toplama gerektiriyor. LED ekran vasıtasıyla toplanacak ürünlerin hangi adreste olduğunu, adresten ne kadar ürün toplanacağını personele gösteren ve üzerindeki butonlar vasıtasıyla toplama işlemiyle ilgili sonucun sisteme bildirmesini sağlayan ışıklı sipariş toplama sistemleri depolarımızda tercih ettiğimiz teknolojilerimizden sadece birisi. 
Tekstil depolarımızda; sipariş hazırlama ve iade elleçleme faaliyetlerinde farklı stoklama birimlerine hizmet verecek şekilde dizayn edilen otomatik ayrıştırma sistemlerini kullanıyoruz. Depo personelinin sistemden iş emirleri almasını ve tamamladığı işlerle ilgili olarak da sonucu sisteme girmesini sağlayan RF el terminali gibi teknolojik ekipmanlardan da yararlanıyoruz. 
İçerisindeki otomatik asansör sistemi ile her biri serbest hareket edebilen tepsiler aracılığıyla ürünleri dikey olarak depolayarak, depo hacminin en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyoruz. Bu sistemler, toplanacak olan ürünleri operatörün önüne getirerek yürüme mesafelerini kısalttığı gibi zamandan da tasarruf sağlıyor.
Endüstri 4.0’ın etkileri tekstil sektöründe yoğun olarak hissedilecek. Yakın gelecekte tekstil üretiminde robotik sistemlerin kullanımı yaygınlaşacaktır. Üretim ve tedarik akışı buna paralel Uzakdoğu’dan Avrupa ülkelerine geri dönecektir. Bu bağlamda ürünü rafa hızlı şekilde çıkarabileceğimiz yeni ürünlere odaklanmış durumdayız. Otomotiv literatüründe duymaya alışkın olduğumuz “Just in Time” kavramını tekstil sektörüne uyarlamak için altyapı, sistem ve ürün tasarım çalışmalarımız devam etmektedir. Sektördeki lider konumumuzu büyüterek güçlendirmek kararlılığındayız.
 
AVRUPA’DA KENDİ GÜCÜNÜ YARATTI 
Tekstil sektörüne yönelik operasyonlarınız ağırlıklı olarak hangi bölgelerde yoğunlaşıyor? 
Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, İskandinavya, Doğu Avrupa bölgelerinde fark yaratıyoruz. Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan Bulgaristan, Ukrayna, Bosna Hersek, Polonya, Romanya, Çekya, İran, Slovenya gibi ülkelerde Ekol ofisleri ve depolarımız ile hizmet veriyoruz. Bunların dışında Fas, Türki Cumhuriyetlere de düzenli karayolu taşıma ağımız acentelerimiz üzerinden mevcut. 
 
Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceğine ilişkin öngörüleriniz neler? 
Türkiye'nin dünya ihracatında en fazla söz sahibi olduğu sektörlerden birisi tekstil ve hazır giyim. Dünya Ticaret Örgütü rakamlarına göre Türk tekstili ihracatta dünyada beşinci, hazır giyimde ise yedinci sırada yer alıyor. Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta ise tekstilde ikinci, hazır giyimde üçüncü en büyük tedarikçi konumunda. En çok istihdam ve katma değer yaratan sektörlerin ilk sıralarında tekstil ve hazır giyim yer alıyor. Günümüzde, ülkelerin sanayi stratejilerinde tekstile özel önem göstermeye başlamalarıyla birlikte, rekabet koşulları oldukça zorlaştı. Ülkemizde de bu yeni döneme uygun, özellikle yeni pazarlama açılma konusunda stratejiler geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye’nin tekstildeki konumu – sadece ihracatçı olarak değil hazır giyim ithalatçıları ve moda markalarının genç nüfustan beklentileri sonucu- çok güçlü. Biz de buna gümrükleme, taşıma, depolama ve katma değerli işler anlamında büyük destek veriyoruz.
 
KAZANDIĞINI SEKTÖRE YATIRIYOR 
Tekstil ve hazır giyim lojistiğinde çözüm bekleyen alanlar neler? 
Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe son yıllarda öne çıkan trend hızlı moda. Vitrinlerin sürekli olarak yeni ürünlere ev sahipliği yaptığı bu sektörde en önemli unsurlardan birisi hız haline geldi. Dolayısıyla lojistik sektörünün de buna ayak uydurması gerekiyor.  Ekol olarak bu hıza ayak uydurarak pazarda daha rekabetçi fiyat ve tasarımlar sunmak için sürekli yatırım yapıyoruz. Kazandığını yine sektöre ve müşterilerine geri döndürmek için altyapıya harcayan bir şirketiz. Sektörde bunu maalesef sıklıkla göremiyoruz. 
Bizim gibi üçüncü parti entegre lojistik hizmetleri sunan şirketlere ve hükümetlere önemli görevler düşüyor. Daha stabil bir konjonktür sağlanabilirse, ihracatçılarımıza önemli bir destek verilmiş olacaktır. 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat