e
Banner


Ekol, İran’ı Avrupa’ya 10 günde bağlamaya hazırlanıyor
2016’da kurduğu kendi şirketiyle İran’a adım atan Ekol Lojistik, Qazvin şehrinde kurduğu 65 bin m2’lik Safran Lojistik Merkezi ile İran’ı 10 günde Avrupa’ya bağlama hazırlanıyor. Ayrıca Tahran’da 10 bin m2’lik bir tesis kurmak için çalışma yürüttüklerinin belirten Ekol İran Ülke Müdürü Kaan Sarıer, “İran’ı gelecek beş sene içerisinde Türkiye’de ulaştığımız boyutta bir Ekol’ü geliştirebileceğimiz bir pazar olarak görüyoruz” diyor. 




ekol_iranEkol,  İran pazarına ne zaman adım attı? Bu pazara yönelik sunduğunuz hizmetler neler?
2016 yılında kurulan Ekol İran’da sürdürülebilir intermodal taşımacılık ağımız ve kendi filomuz ile müşterilerimize Avrupa ve İran arasında uluslararası taşımacılık hizmet sunuyoruz. Kendi yatırımımız olan lojistik tesisimizle yüksek standartlarda depolama, sipariş hazırlama, gümrükleme ve ulusal dağıtım hizmetleri veriyoruz. İntermodal çözümlerimiz ve depolama yeteneğimizle müşterilerimizin İran pazarına Ekol güvencesi ve yüksek standartları ile ulaşmasını sağlıyoruz. 
 
QAZVİN’E DEV YATIRIM 
İran'ın Qazvin Şehrinde gerçekleştirdiğiniz lojistik merkezi yatırımınızdan söz eder misiniz? 
Ekol İran’ın kurulmasıyla birlikte, yüksek teknolojiye sahip bir lojistik merkezi kurmak için hiç zaman kaybetmeden yatırıma başladık. Safran adını verdiğimiz bu merkez aracılığıyla 27 yıllık bilgi birikimimizi İran pazarına taşımayı ve müşterilerimize tedarik zincirinde rekabet avantajı sunarak katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılarla, hızla büyüyen İran ekonomisinin yüksek taleplerini karşılayabilecek tedarik zinciri hizmetleri sunabilmek ve doğru altyapıyı kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
Safran’a ilk aşamada 20 milyon euro yatırım yapıyoruz. 2017'nin son çeyreğinde 45 bin palet kapasitesiyle tesisinin ilk aşamasını devreye almayı planlıyoruz. Toplamda 100 bin palet kapasitesine sahip olan ve 65 bin metrekarelik alana yayılan otomasyonlu depo ise 2019 yılında faaliyete geçecek. Merkez, ilk etapta bölgede 300 kişilik yeni istihdam yaratacak. İran'da devam edecek yatırımlarımızla birlikte bu sayının birkaç yıl içerisinde binlere ulaşacağını düşünüyoruz. 
Gümrüklü, gümrüksüz depolarımız, sunduğumuz katma değerli hizmetlerimiz, kendi terminal ve ağlarımız ile yurt içi dağıtım hizmetlerimiz sayesinde İranlı müşterilerimize zengin bir yelpazede çözümler sunacağız. Aynı zamanda, siparişten rafa izlenebilirlik ve yüksek araç verimliliği ile ihtiyaca özel yurt içi dağıtım hizmetleri sunmak için İran'da nüfus bakımından yoğun bölgelerin çevresinde yükleme merkezleri açmayı planlıyoruz. 
 
Lojistik merkezi yatırımı Ekol’ün İran pazarında büyümesine nasıl bir katkı sunacak? 
Uluslararası ve intermodal taşımacılık hizmetlerimiz ile İran ve Avrupa'yı birbirine bağlayacağız. Avrupa ile İran arasındaki sevkiyatlar, intermodal taşımacılık çözümlerimizle 10 gün içerisinde gerçekleştirilecek. Bu yatırım neticesinde, İran’da FMCG, gıda, sağlık ve kozmetik gibi hijyen ve sıcaklık kontrol standartlarının çok yüksek olduğu sektörlerin taleplerini rahatlıkla karşılayabileceğiz. Tüketici elektroniği gibi güvenlik konuları ile tekstil-perakende, e-ticaret, otomotiv gibi sipariş hızı ve stok güvenilirliğine daha duyarlı sektörlerin taleplerinin de beklentilerinin üzerinde karşılanacağı bir ortam sağlayacağız. 
 
İKİNCİ DEPOYU TAHRAN’DA AÇACAK 
İran pazarına yönelik orta ve uzun vadeli büyüme planlarınız neler? 
İran’ı gelecek beş sene içerisinde Türkiye’de ulaştığımız boyutta bir Ekol’ü geliştirebileceğimiz bir pazar olarak görüyoruz. İran pazarında bir başka yatırımımızı Tahran’da sürdürüyoruz. Tahran’da ara depolama, aktarma ve gümrüklü depolama hizmetleri verecek 10 bin metrekarelik depomuzla, hız ve dağıtıma odaklanacağız. Türkiye ve Azerbaycan ticaret yolunun üzerinde bulunan Qazvin’i ise 2020’ye kadar Ortadoğu’nun en modern ve yüksek kapasiteli “Lojistik Üssü” haline getirmeyi hedefliyoruz. 
İran hattında kurmayı düşündüğümüz havayolu şirketi, henüz kuluçka aşamasında. Bu düşüncemizin hayata geçirilmesi noktasında, İranlı ve Avrupalı yetkililer ile çalışmalar yapıyoruz. 
 
Türkiye lojistik şirketleri için İran pazarı nasıl bir potansiyel taşıyor? 
İran; doğal kaynakları, jeopolitik konumu ve seksen milyonluk nüfusu dolaysıyla yüksek tüketim potansiyeli ile dikkat çeken bir ülke. Gelecek yıllarda İran'ın farklı endüstrilerden birçok yatırımcı için önemli fırsatlar sunacağına inanıyoruz. Yerli ve yabancı yatırımlarla, hızla büyüyen İran ekonomisinin yüksek taleplerini karşılayabilmek adına İran pazarında yatırımlarımızı sürdürüyoruz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin politik sorunların gölgesinde kalmaması halinde, alınacak çok yol olduğunu düşünüyoruz. 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat