e
Banner


Metro 20 bin çeşit gıda ve 30 bin çeşit gıda dışı ürünü nasıl yönetiyor?
Metro Toptancı Market’leri 36 satış noktasından, 1 milyondan fazla müşteriye hizmet sunuyor. 20 bin çeşit gıda ve 30 bin çeşit gıda dışı ürünü, fiyat-kalite-performans ilişkisini gözeterek müşterilerine sunduklarını belirten Metro Toptancı Market Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gürhan Saatçioğlu, tüm lojistik aktivitelerini bir çatı altında toplayarak, ürünlerin raftaki bulunurluğunu arttırırken, karbon ayak izini de düşürdüklerini aktarıyor. 




metro_binaMetro Toptancı Market hakkında bilgi vererek, mağaza yapılanmanızdan söz eder misiniz? 
Metro Toptancı Market olarak, Türkiye genelinde 36 satış noktasından, 1 milyondan fazla müşteriye hizmet sunuyoruz ve 3 binin üzerinde tedarikçiyle iş birliği gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında mağaza yıllık ziyaret sayısı  15 milyon üzerinde iken, 2017’nin ilk 9 ayında bu sayıyı 16 milyon üzerinde gerçekleşti. Metro Toptancı Market olarak profesyonellerin kendileri ve işyerleri için ihtiyaç duydukları 20 bin çeşit gıda ve 30 bin çeşit gıda dışı ürünü, fiyat-kalite-performans ilişkisini gözeterek sunuyoruz. Her yaptığımız işte yüksek standartlara olan tutkumuz ve kaliteli iş çıkarmaya olan bağlılığımızla “profesyonel müşterilerimizin güvenilir iş ortağı” olmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla farklılaşarak işlerinde uzmanlaşmalarını destekleyen özel çözümler sunuyoruz. Ayrıca, hızla değişen müşteri alışkanlıklarını her zaman gözeterek bu alışkanlıklar doğrultusunda operasyonlarımızı güncelliyoruz. Örneğin; iş hayatının ve günlük yaşamın değişen ve hızlanan temposu içerisinde artık “zaman” hiç olmadığı kadar değerli. İş yoğunluğu, trafik gibi faktörler sebebiyle müşterilerimiz alışveriş için eskisi kadar vakit ayıramıyorlar. Bu durum onların alışveriş alışkanlıklarını da etkiliyor. Müşterilerimiz artık daha fazla çeşide, daha kolay ve hızlı olarak ulaşmak istiyor. Biz de bu doğrultuda hem ürünlerimizi hem de iş yapış biçimimizi geliştirerek, müşterilerimize ayağa hizmet vermek için gıda sevkiyatı konusunda önemli adımlar atarak bu konuya öncelik verdik. 
 
YERLİ ÜRETİCİYE GÜVENİYOR 
Tedarik zinciri süreçlerinde hangi stratejilerle başarıya ulaşıyorsunuz? 
Yaklaşık 3000 tedarikçi ile çalışıyoruz ve 2016’da tedariğimizin yüzde 98’ini yerli üreticilerden sağladık. Yerelliğe verdiğimiz önem ile üreticimize, tedarikçimize sahip çıkarak hareket ediyoruz. Metro Toptancı Market olarak üreticiden tüketiciye kadar tedarik zincirinin tüm halkalarından kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu alanda uluslararası kalite standartlarını uygulayarak sadece buna uyan tedarikçiler ile çalışıyoruz. Bununla birlikte, tedarikçilerimizin kendilerini geliştirmeleri ve standartları yakalaması için birçok alanda eğitimler veriyoruz. Sürdürülebilirliği bir iş yapış şekli olarak görüyor ve çevresel etkilerimizi en aza indirmek için çalışıyoruz. Tüm lojistik aktivitelerimizi bir çatı altında toplayarak ürünlerimizin raftaki bulunurluğunu arttırırken, karbon ayak izimizi de düşürüyoruz.
 
gurhan_saatcioglu_metroLojistikte ne tür hizmetler alıyorsunuz? İş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? 
Depo, antrepo, katma değerli hizmetler ve nakliye gibi farklı operasyonlarımız için farklı servis sağlayıcılarla çalışıyoruz. Bunun için alanında lider, kurum kültürümüze, kalite standartlarımıza uygun iş ortaklığı prensibini benimsemiş lojistik şirketleriyle çalışıyoruz.
 
YILDA 700 BİN TON SEVKİYAT GERÇEKLEŞTİRİYOR 
Yılda kaç bin ton sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Maliyetleri düşürmek için nasıl bir yol izliyorsunuz? 
Yılda 700 bin ton sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Taşımalarda araç doluluklarını maksimum seviyede tutup, kalite standartlarını koruyacak şekilde farklı sıcaklık rejimlerini aynı araçta taşıyarak sinerji yaratıyoruz. 
Lojistik maliyetlerimizi değerlendirirken müşteri odaklı, kalite standartlarımızdan ödün vermeyecek şekilde bütüncül bakış açısıyla konuya yaklaşıyor; tedarikçilerimizle iş birliği içerisinde müşteri memnuniyetini arttıracak çözüm yolları buluyoruz.
 
Lojistik hizmetler konusunda yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerilerinizden söz eder misiniz? 
Sadece bizim için değil sektöre de genel olarak baktığımızda altyapı, yetişmiş iş gücü ve teknoloji eksikliği yaşadığımız sorunların temel sebebi olduğunu düşünüyoruz.  Beklentimiz bu alandaki altyapının sağlamlaştırılıp, gerekli insan kaynakları düzenlemelerinin yapılıp, dijital dönüşümün bir an önce gerçekleşmesidir. 
 
SAYILARLA METRO TOPTANCI MARKET 
36 satış noktasında bulunuyor, 
1 milyondan fazla müşteriye hizmet sunuyor, 
3 binin üzerinde tedarikçiyle çalışıyor, 
2016’da tedariğinin %98’ini yerli üreticilerden sağladı, 
2016’da 15 milyon ziyaretçiye ulaştı, 
20 bin çeşit gıda ve 30 bin çeşit gıda dışı ürünü yönetiyor.
 
“Lojistikte altyapı, yetişmiş iş gücü ve teknoloji eksikliği yaşadığımız sorunların temel sebebi olduğunu düşünüyoruz. Beklentimiz bu alandaki altyapının sağlamlaştırılıp, gerekli insan kaynakları düzenlemelerinin yapılıp, dijital dönüşümün bir an önce gerçekleşmesidir.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat