e
Banner


4K Lojistik ile mobilyacılar konfora kavuştu
Mobilya lojistiğinde profesyonelleşen 4K Lojistik, depolamadan planlamaya, sevkiyattan kurulum ve teknik hizmete kadar A’dan Z’ye sunduğu çözümlerle müşterilerinin yükünü hafifletiyor. 




ozkan_durmus_4K383.396 adet ürün teslimi gerçekleştiren şirket, bu yıl bu sayıyı 500 bine çıkarmayı planlıyor. Akıllı depo sistemiyle adresleme ve 3 boyutlu depo yönetimi çağını başlattıklarını vurgulayan 4K Lojistik Genel Müdürü Özkan Durmuş, hedeflerini yeni yapacakları yatırımlarla bu alanda sektörün en büyük markası olmak olduğunu açıklıyor. 
 
4K Lojistik’in kuruluş hikayesini anlatarak, lojistik altyapınızdan söz eder misiniz? 
Mobilya üretimi ve perakende mağazacılığı Türkiye’de güçlü bir sektör. Sadece Türkiye pazarında değil, ihraç edilen ürün ortalaması ile global pazarda da büyük bir yer kaplamaktadır. Verilere göre mobilya sektöründe perakende satış mağazalarıyla toplam işletme sayısının 61 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu işletmelerdeki toplam istihdam ise 258 bin civarında. Yan sanayi ile bu rakamın 500 bini bulduğu düşünülüyor. Türkiye'nin neredeyse her ilinde mobilya üretimi yapan işletmelere rastlamakla birlikte başlıca Kayseri, Bursa (İnegöl), İzmir, Ankara, İstanbul ve Adana'da lider olarak öne çıkıyor. 
Bu büyük pazarın en büyük eksiğinin satış sonrası destek alanında olduğu gördük. Bu ön görü doğrultusunda sektöre çözüm üretmek amacıyla 22 yıldır mobilya sektöründe perakende alanında hizmet veren ALTUNBAŞ Mobilya’nın gücü ve sektörden gelen uzman yöneticilerimizle 2016 yılında 4K Lojistik’in temellerini attık. İş tecrübemizi ortaya koyarak sektörde profesyonel bir yapı oluşturduk. Geldiğimiz noktada; 22.000 m2 lojistik depolama ve 1.000 m2 SSH alanı, 70 kamyonet ve 10 panelvan araçla hizmet vermekteyiz. Teknolojik altyapı ile entegre bir sistemimiz var. 200 eğitimli ve uzman çalışana istihdam sağlamaktayız. 
 
Sunduğunuz hizmetlerle fabrika ve bayilere ne tür faydalar sağlıyorsunuz? 
Oluşturduğumuz hizmet modeliyle öncelikle fabrikaya ciddi faydalar sağlıyoruz. Fabrikadan çıkan ürünlerde elleçleme adeti azalarak, ürünlerin hasarlanma oranı düşmektedir. Ürünler el değmeden stoklama yapılarak direkt nihai tüketiciye ulaştığı için bu sayede depolama esnasında oluşacak hasarların önüne geçilmektedir. Bayilerin depo ihtiyacı ortadan kalktığı için fabrikanın bu alanda bayilere yapacağı destekler de ortadan kalmakta. Eğitimli montaj personelleri ile kurulum hatalarının yüksek ölçüde önüne geçilerek, yedek parça maliyeti minimum seviyelere indirilmektedir.  
Bu modelle bayilere de ciddi fayda sağlamaktayız. Geliştirmiş olduğumuz ERP programları sayesinde bayilere tam izlenebilirlik imkanı sunuyor, stoklardaki ürünlere hakim olmalarını ve ürünlerin atıl duruma düşmeden satışa çıkarılabilmelerine imkan sağlıyoruz. Bu şekilde bayilerin karlılıkları konusunda atıl kaybın önüne geçilmekte. Bayiler yeni mağaza açma talebinde bulunduklarında depolama, araç almak ve gerekli malzemelerin teminiyle mücadele etmek zorunda kalmamakta. Bu da işletmeci ve yatırımcıların 4K Lojistik’i tercih etmeleri için ciddi bir sebep olmaktadır. Bayilerin yaptıkları tüm harcamamalara rağmen yetkin personel bulamamaları, işin yetişmemesi, hata oranının artması ve maliyetin yükselmesine sebep olmaktadır. Firmamızla çalıştıklarında yıl içerisinde 20’den fazla eğitime katılmış yetkin personelle tüm bu sorunlar ortadan kalkmaktadır. Mağaza müdürleri ve çalışanları satış sonrası süreç ve müşterilerin sorunlarını takip etmek için uzun bir mesai harcamakta. Bu süreci onlardan alarak, sadece satışa konsantre olmalarını sağlayarak hem hata oranının önüne geçmiş oluyor hem de mağaza cirolarında artış sağlanmasına imkan sunmaktayız. 
 
DEPOLAMA ALANINI ÜÇ KATINA ÇIKARDI 
Bugüne kadar ne kadarlık bir kurulum gerçekleştirdiniz? 2018 yılına ilişkin yatırım ve büyüme hedefleriniz neler?
Bugüne kadar, 383 bin 396 ürün teslimi gerçekleştirdik ve arkamızda 133 bin 880 memnun müşteri bıraktık. 2018 yılında teslim ettiğimiz ürün sayısını 500 bine, müşteri sayısını da 200 bine çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul Avrupa yakasındaki 5 bin metrekarelik depolama alanımızı 2018 yılında İstanbul Esenyurt’taki 15 bin metrekarelik tesisimize taşıyarak tüm operasyonlarımızı bir araya topladık. 2018’in ikinci yarısında İstanbul Anadolu yakasında minimum 10 bin metrekarelik bir depo açmayı planlıyoruz. 2019 – 2020 döneminde ise İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirde merkezi depo açılışları gerçekleştirerek sektörün en büyük markası olmayı hedefliyoruz.  
 
Mobilya lojistiğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinizi aktarır mısınız? Bu alanda hizmet alan firmalara tavsiyeleriniz neler?
Mobilya lojistiğinin zor olan kısmı ürün lojistiğidir. Üretimden sonra ürünler tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen sürede yaşanan depo hasarlanması, nakliye hataları firmaların satış sonrasındaki süreçte müşteri algılarını olumsuz etkilemektedir. Mobilya sektörü teknoloji ile entegre olmaya başladıktan sonra birçok yenilik peşinden geldi. Robot makinelerle üretime geçiş yapacak kadar ciddi adımlar atıldı. Fakat lojistik ve teknik servis kısmı için kurumlar, gereken çözümleri üretemiyorlar. Bizim çıkış noktamızda tam olarak bu soruna çözüm üretmektir. Bunu hizmet ağımızda bahsettiğimiz gibi detaylandırmak mümkün.
 
LOJİSTİK 4.0’DA YOL HARİTASINI BELİRLEDİ 
Endüstri 4.0 mobilya lojistiğine nasıl yansıyor? Siz bu alanda ne tür adımlar atıyorsunuz?
Her alanda olduğu gibi depolama, nakliye, montaj ve satış sonrası servis hizmetlerinde teknolojiyi kullanmak kaçınılmaz bir durumdur. Bu alanlarda eş zamanlı haberleşme ve bilgi aktarımı, zamanında verilecek hizmetin kalitesini müşteri nezdinde olumlu yönde artırmaktadır. Firma yapı ve sektörüne uygun yazılımlar geliştirilerek; ürünlerin giriş ve çıkış alanlarında barkod okuma sistemleri, aynı yazılım sistemi ile eş zamanlı çalışan elektronik tabletler ve depoda sayım yapabilen, insan hatasını ortadan kaldıran robot sayım mekanizmaları, araç takip sistemleri, hizmet kalitesinin önemli ölçüde artmasına katkıda bulunacak gelişimlerdir.
Akıllı depo sistemimizle adresleme ve 3 boyutlu depo yönetimi çağını başlatmış bulunmaktayız. Fiziksel koşulların tümünü sanallaştırdığımız bu alanda stok sayımlarımız, akıllı drone sistemi ile görüntü işleme teknolojisi ve optik tanıma sistemi kullanılarak elde edilen bütünlük içerisinde insansız ve hızlı sayım olanakları sağlamaktadır. Mevcut depo sayımlarında kullanılan tamamen insan odaklı olan yapı artık değişmektedir. 
Lojistik planlama kavramının dijitalleştirilmesi ile daha esnek, hızlı ve verimliliği arttıran yapılara geçilmiştir. Bu konuda, lojistik öncesi stok-envanter kontrollerinin sanallaştırılması ile baştan sona kusursuz planlama için zemin oluşturulmuştur. Gerçek zamanlı harita üzerinde, trafik yoğunluğu, hava şartları ve anlık değil tahmin edilebilir gelecek trafik bilgileri baz alınarak lojistik planlaması yapılmaktadır. Planlanan lojistik aksiyonlarının canlı izlenebilir ve müdahale edilebilir akıllı yönetim yapıları ile iş süreçlerimizi en üst seviyede eşsiz verimli kılmaktadır.
 
“Akıllı depo sistemimizle adresleme ve 3 boyutlu depo yönetimi çağını başlatmış bulunmaktayız. Fiziksel koşulların tümünü sanallaştırdığımız bu alanda stok sayımlarımız, akıllı drone sistemi ile görüntü işleme teknolojisi ve optik tanıma sistemi kullanılarak elde edilen bütünlük içerisinde insansız ve hızlı sayım olanakları sağlamaktadır.”  
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat