e
Banner


Aygaz yılda 1.140 kez dünyayı turluyor
Yıllık 1 milyon tonun üzerinde LPG’nin tüplügaz ve dökmegaz olarak dağıtımını gerçekleştiren Aygaz, 60’ı aşkın firmadan nakliye hizmeti alıyor. Bir yılda dünyanın çevresini 1.140 kere turlayan bir dağıtım filosuna sahip olduklarını belirten Aygaz Karayolu Lojistik Yöneticisi Önder Akan, “Nakliyecilerimizi değerlendirme kriterlerimize göre seçiyor, yol güvenliğine ve ikmal emniyetine uygun, SEÇ-G kurallarına haiz, doğru atık yönetimi ile çalışmayı prensip edinen firmaları tercih ediyoruz” diyor. 




onder_akan_aygazAygaz hakkında kısaca bilgi verir misiniz? 
Koç Topluluğu’nun enerji sektöründe faaliyet gösteren ilk şirketi olan Aygaz, 1961 yılında kurularak LPG’nin temini, stoklanması, dolumu ve LPG’li cihaz üretimi ile satışını kapsayan süreçleri gerçekleştiren entegre bir LPG şirketidir. Aygaz, 5 deniz terminali, 6 dolum tesisi ve 11 dağıtım merkezi ile 2.300’ün üzerinde tüplügaz ve 1.700’ün üzerinde lisanslı otogaz istasyonu ile Türkiye’nin en yaygın dağıtım ağına sahiptir. Otogaz, tüplügaz ve konut, ticari ve sanayi müşterilerine dökmegaz ürün taşıması karayolu taşımacılığı ile yapılmaktadır. Aygaz, iç piyasada kullandığı tüp, valf, küçük dökme tankı ve dedantör gibi ürünleri de kendi işletmesinde üretmektedir. Türkiye’nin en büyük LPG deniz lojistik operasyonu 3 gemiden oluşan filo ile Aygaz’ın 0 iştiraki olan Anadoluhisarı Tankercilik A.Ş. tarafından yönetilmektedir. Gemiler, ithalat-ihracat faaliyetlerinin yanı sıra Aygaz’ın deniz terminalleri arasında LPG ikmalinin de önemli bir kısmını karşılamaktadır. LPG ürünlerinin yanı sıra 2011 yılında Pürsu markası altında damacana ve pet satışlarına 3 tesis, 4 dağıtım merkezi ile 400 bayiye taşıyarak başlanmıştır. 
 
KARA VE DENİZİ KULLANIYOR 
LPG taşımalarında hangi modları kullanıyorsunuz? Yıllık ne kadar tonluk bir ürün dağıtımı gerçekleştiriyorsunuz?
Aygaz olarak LPG taşımalarında karayolu ve denizyolunu kullanıyoruz. Denizyolu taşımalarımızda Kuzguncuk, Beylerbeyi ve Beykoz isimli dünya standartlarına tabii 3 gemimizde 80 deniz personelimiz görev alıyor. 50 yılı aşkın süredir ağırlıklı olarak Karadeniz limanları olmak üzere uluslararası sularda terminallerimize kesintisiz LPG taşıması sağlıyoruz. Aygaz karayolu taşıma faaliyetlerini Tedarik Zinciri Direktörlüğü’ne bağlı Karayolu Lojistik birimince yönetiyor. Hizmet alınan firmalar arasında aynı zamanda Aygaz’ın iş ortakları olan bayiler de yer alıyor. Tüm karayolu ürün taşımaları Karayolu Lojistik Müdürlüğü’nün nakliyeci seçim kriterlerine göre başvuruları değerlendirilen firmalarla belirli sürelerle yürütülüyor. Yıl boyunca muhtelif kriterler kapsamında nakliyeci firmalar değerlendirilerek sonuçlara göre nakliyeci firma portföyünde değişiklikler yapılabiliyor. Satış hedeflerimiz ve bayi yapılanmamız doğrultusunda nakliye filomuzu her yıl revize ediyoruz. Filomuzu yaptığımız kapasite çalışmaları, optimum rota planları ve mevzuatta yapılan düzenlemelere göre yönetiyoruz. Yıllık bir milyon tonun üzerinde LPG’nin bayilere ve müşterilere dağıtımını ambalajlı (tüplügaz) ve tanker (dökmegaz) olarak gerçekleştiriyoruz.
 
Kaç firmadan hizmet alıyorsunuz? İş ortaklarınızı hangi kriterlere göre belirliyorsunuz? 
Tüm karayolu taşımalarımızı yukarıda bahsedilen yapı çerçevesinde farklı firmalardan tedarik ediyoruz. 60’ı aşkın sayıda geniş bir nakliyeci ağına sahibiz. Nakliyecilerimiz ağırlıklı olarak aynı zamanda iş ortağımız olan ve yurt çapına yayılmış değerli bayilerimizden oluşuyor. Tankerler, terminal ve dolum tesislerimiz arasında; tüplügaz araçlarımız tesis ve depolarımız arasında olmak üzere toplamda 20’yi aşkın lokasyonumuzdan nakliyecilerimiz aracılığı ile bayilerimize ve nihai müşterilerimize taşıma hizmeti sağlıyoruz.  Yürüttüğümüz tüm bu operasyonda taşıma hizmeti aldığımız nakliyecilerimizi titiz değerlendirme ve seçim esaslarına göre belirliyoruz. Değerlendirme esasları doğrultusunda yol güvenliğine ve ikmal emniyetine uygun, SEÇ-G kriterlerine haiz, doğru atık yönetimi ile çalışmayı prensip edinen firmaları tercih ediyoruz. 
 
LOJİSTİK EN BÜYÜK GİDER KALEMİ 
Lojistik gider kalemleriniz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu payı aşağı çekmek için ne tür çalışmalar yürütülüyorsunuz?  
Türkiye’nin tüm bölgelerine teslimat yapan bir şirket olarak lojistik maliyetlerimiz en büyük gider kalemlerimiz arasında yer alıyor. Lojistik maliyetlerimizi azaltmak için optimum temin noktaları seçilerek, ikmal ve dağıtım optimizasyonu yıl içerisindeki satış trendine göre gerekli revizyonlar yapılarak yönetiliyor. Tanker filomuzu verimlilik ve çevre bilincimiz kapsamında daha büyük hacimli araçlardan oluşturuyoruz. Seviye takibi ile satış talep tahmini esaslı rota optimizasyon programımız sayesinde otogaz bayi siparişlerimizi verimli şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. Bunun dışında diğer ürünlerimiz için maliyet takibi, verimlilik çalışmaları ve süreç iyileştirmeleri yapılıyor. Diğer taraftan nakliye filosunda belirli yaşlarda araçların çalışması sağlanarak düzenli yapılan bakımlarla işletme giderleri kontrol altında tutulurken yol güvenliğine katkıda bulunuluyor. 
 
Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığı ne kadar doğru yapılıyor? Lojistik şirketlerinin hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Ülkemizde karayolları altyapısının son yıllarda hızla iyileşmesine, uluslararası standartlara ulaşılmasına rağmen trafik kazalarında her yıl yaklaşık 10 bin insan hayatını kaybetmekte ve 200 bin insan da yaralanmaktadır. 2017 yılında 1 milyon 200 bin civarında trafik kazası meydana gelmiştir. Bu istatistiklerin yaşandığı karayollarında tehlikeli madde taşımacılığı operasyonları da yürütülüyor. Diğer taraftan devletimiz uluslararası mevzuatlara taraf olarak tehlikeli madde taşımacılığını güvenli ve emniyetli hale getirmek üzere adımlar attı. 2010 yılında taraf olduğumuz ADR mevzuatı kapsamında 2014 yılı itibari ile yol kenarı denetimlerine başlandı ve bu alanda faaliyet gösteren tarafların kamuya açık alanda insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden taşıma yapması kontrol altına alındı. Ülkemizde faaliyet gösteren ve yurtdışı taşımacılık tecrübesi olan firmalar ADR mevzuatına alışkın iken ulusal taşımacılık tecrübesine sahip firmaların belgelendirme, eğitim ve kurallara uyumu süre alıyor. Hizmet aldığımız lojistik şirketlerinden yasal mevzuatlara uyumlu taşıma yapmalarını, verdikleri hizmetin sürdürülebilir olmasını, yol güvenliği ve yük emniyeti bilinci ile hizmet vermelerini bekliyoruz. Karayolu taşımalarımızla bir yılda dünyanın çevresini 1.140 kere turlayan bir dağıtım filosuna sahip olarak yol güvenliğini ve çevre sağlığını çok önemsiyoruz. Her yedi kişiden birinin trafik mağduru olduğu ülkemizde Aygaz olarak hedefimiz hiç kaza yapmadan taşıma operasyonlarımızı sürdürmek. 
 
EĞİTİMLE FARKINDALIK YARATIYOR 
Tehlikeli madde taşımacılığında yaşanan sorunlar, Aygaz’ın bu sorunların çözümüne yönelik aldığı tedbirler neler? 
Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığında yaşanan sorunlar arasında tehlikeli madde taşıyabilen SRC-5 sahibi olan şoförlerin bir kısmının yetkin olmaması, bazı ürünler için ADR’ye uygun ekipman yetersizliği ve muayene merkezlerinin yeterince yaygın olmaması sayılabilir. ADR’ye uyum konusunda sektörel farkındalık beklenen düzeye geldikçe sorunların da aynı oranda azalacağını öngörüyoruz. Tehlikeli madde taşımacılığının daha efektif yapılması için hizmet almakta olduğumuz nakliyeci firmalarla birlikte yol güvenliğini arttırmaya yönelik çeşitli faaliyetlerimizi periyodik olarak devam ettiriyoruz. Örnek vermek gerekirse konusunda uzman kurumların himayesinde araç sürücülerine defansif sürüş teknikleri, antiskid ve rollover eğitimleri, uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele eğitimleri veriyoruz. En çok kullanılan güzergahlar ile kaza potansiyeli olan bölgeler için yol risk analizi yaptırarak sonuçları nakliyeci ve sürücülerle paylaşıyoruz. Nakliyecilerimize ve ofis yetkililerine güvenli filo yönetimi ile tehlikeli madde taşımacılığı mevzuatı hakkında bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Ayrıca terminallerimizde ikmallerde görevli tanker sürücülerinin değerli eşlerine tehlikeli madde taşımacılığında görevli bir sürücünün gün içerisinde yapmış olduğu işlerle ilgili farkındalık eğitimleri veriliyor. Gizli araç takipleri ve uydu takip sistemleri, sürücüleri kontrol etmemize fayda sağlıyor. Yol güvenliği iletişimini sürekli kılmak adına yıl boyu çeşitli temaları hatırlatmaya yönelik afiş, sms gibi iletişim kanallarını kullanıyoruz. Tesislerimizde hizmet alan bayi, müşteri ve nakliye araçları teknik konularda düzenli olarak kontrol ediliyor. Ayrıca whatsapp bilgilendirme hattı üzerinden de tüm paydaşlarımızla bilgi alışverişini canlı tutuyoruz. Şirket çalışanlarımızı da sürece katmak amacıyla hazırladığımız yol güvenliği politikamız kapsamında farkındalık yaratacak etkinlikler düzenliyoruz.
 
KARBON AYAK İZİ TAKİBİNDE 
Lojistik sektörünün karbon salımı konusunda uluslararası ve ulusal platformlarda takip edildiğini bildiklerini söyleyen Aygaz Karayolu Lojistik Yöneticisi Önder Akan, “Bağlı olduğumuz Koç Holding’in topluluk şirketlerine yaygınlaştırarak yönetmeye çalıştığı iklim değişikliği stratejisi kapsamında hizmet aldığımız lojistik firmaların operasyonel süreçlerinde sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde sera gazı emisyonlarını azaltacak şekilde faaliyet gösteriyoruz. Nakliyecilerimiz ile yaptığımız toplantılarda işimizin çevreye zarar boyutunu en aza indirgeyecek adımlar atmalarına yönelik çalışmalarda bulunmalarının önemine değinerek araç standartlarını ADR mevzuatı isterlerine uygun hale getirmelerini sağlıyoruz. Tüm çalışmalarımızda daha güzel bir gelecek için doğayı koruma bilinciyle hareket ediyoruz. Dağıtım ağımızı optimum rotalarla yöneterek verimlilik sağlıyor, yakıt tüketimini azaltıyoruz. Bu sayede 164 ton karbon salınımının önüne geçtik” diyor. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat