e
Banner


Pandemi durduramadı, Mars Logistics yatırım depoladı
Mars Logistics, yatırımla büyümeye devam ediyor. Yurt içinde yatırımlarını hızlandıran şirket, toplamda 12 bin 100 m2'lik üç yeni depo açtı. Bu yılın sonuna kadar Türkiye’nin farklı illerinde transfer merkezleri açarak depo yatırımlarını sürdüreceklerini ifade eden Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan, Avrupa’da yeni bir şirket açmak için de hazırlık yaptıklarını açıkladı.




MarsMars Logistics’in gelişim seyrini anlatır mısınız?
Mars Logistics’in uzun soluklu yolculuğuna 1989 yılında 30 metrekarelik bir ofiste sadece karayolu taşımacılığı hizmeti vererek başladık. Şimdi ise yurtiçi ve yurtdışında 20 ofisimiz, 1500’ün üzerinde çalışanımız ve 2.650 araçlık filomuz ile tüm dünyada bütün taşımacılık modlarıyla müşterilerimize ulaşıyoruz. Toplam 174.550 metrekarelik alana sahip 15 lojistik merkezimizde ise gümrüklü ve gümrüksüz depolama hizmeti veriyoruz. Müşteri taleplerine ve ihtiyaçlarına uygun şekilde filo ve depo yatırımlarımız ile yurt içi ve yurt dışında büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
 
LOKOMOTİF SEKTÖRLERİ TAŞIYOR 
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Başta otomotiv ve tekstil olmak üzere beyaz eşya, FMCG, inşaat, yapı market, elektronik vb. birçok sektöre tüm taşımacılık metotlarıyla hizmet veriyoruz. Türkiye dış ticaretine bağlı olarak en çok Avrupa ülkelerine ve ticarette lokomotif sektörler olan tekstil ve otomotiv sektörleri bizim çalışmalarımızda da ağır basıyor. 
 
Mars Logistics nasıl bir adım öne çıkıyor? 
Değişikliklere hızlıca uyum sağlayabilen dinamik bir yapıya sahibiz. Müşteri portföyümüzün genişliği ve gelen talepleri her zaman titizlikle değerlendirmemiz şirketimizi öne çıkaran unsurlardan. Gelişime ve yeniliğe her zaman açığız. Uzun yıllardır tüm taşıma metotları ile hizmet veriyoruz ve yüke, müşteriye, sektöre özel entegre çözümler üreterek en uygun süreci belirliyoruz. Böylelikle hem çevreye duyarlı hareket edebiliyor hem de vakit kazandıracak yolları müşterilerimizle buluşturabiliyoruz. Müşterilerimiz bize ve sunduğumuz hizmetlere güven duyarak geliyor ve kendilerini doğru bir şekilde yönlendireceğimizi biliyor. Mars Logistics olarak müşterilerimizin her zaman yanında olmaya gayret ediyoruz böylelikle karşılıklı bir değer alışverişi söz konusu oluyor.
 
2020’DE ÖNCÜ PROJELERE İMZA ATTI 
Bu yıl hangi alanlara yatırım yaptınız?
Mars Logistics olarak her zaman iş hacmimizi genişletmek ve müşteri taleplerini karşılamak adına yatırımlarda bulunuyoruz. Ocak ayında Eskişehir’de 1.000 metrekarelik bir lojistik merkezi açtık. Pandemi döneminde de yatırımlarımıza devam ederek Nisan ayında Manisa’da 5.500 ve 5.600 metrekarelik iki yeni depo ile yurtiçi depolama noktasında önemli adımlar attık. Var olan İzmir depomuzda adres değişikliğine giderek müşterilerimiz için daha geniş ve ihtiyaçlarına daha kolay cevap verebileceğimiz bir adrese geçiş yaptık.
Yeniliklerimize Mayıs ayında Halkalı-Duisburg hattımıza Marmaray Tüneli’ni dahil ederek devam ettik ve Marmaray hattını uluslararası taşımacılıkta ilk kez kullanan firma olduk. 
Temmuz ayında ise Türkiye’de İzinli Alıcı uygulamasını kullanan ilk firma olduk. Bu uygulamayla müşterimizin ithalat sürecinde yükünün varış gümrüğüne ya da antrepoya gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak süreci kolaylaştırdık.  
Ağustos ayında Avrupa yakasının BEDAŞ’tan onaylı en büyük Güneş Enerji Sistemi Projesi’nin kurulumuna başladık. Projenin Ekim ayında kullanıma hazır hale gelmesiyle Hadımköy depomuzun elektrik ihtiyacını çatı üstüne kurulan Güneş Enerji Sistemi panellerinden karşılayacağız. Yenilenebilir enerji kullanımı ile kaynaklarımızı çevre dostu sistemler ile değiştirmeyi ve sürdürülebilirlik anlayışımızı Mars Logistics’in her alanına dahil ederek ilkleri gerçekleştirmeye devam etmeyi hedefliyoruz.
 
Pandemi süreci operasyonlarınıza nasıl yansıdı? Ne tür tedbirler aldınız?
İki senedir üzerine çalıştığımız İş Sürekliliği Planımız sayesinde operasyonel, teknolojik ve insan kaynakları anlamında uzaktan çalışma modeli için hazırdık. Pandemi, tüm dünya tarafından beklenmeyen bir durumdu dolayısıyla küresel bir teknoloji sınavına girdik. Mars Logistics olarak yeni duruma hızlıca uyum sağlayabildiğimize ve sınavdan başarıyla çıktığımıza inanıyoruz.  
Sistem altyapısı olarak uzun süredir uzaktan çalışmaya uygun yatırımlar yapıyorduk. 2019 yılı stratejik planımızda evden çalışma modelinin altyapısını kurmak vardı bu sayede altyapımız hazırdı ve planladığımız modeli hızlıca hayata geçirerek iş süreçlerimize uzaktan çalışmayı dahil ettik.
Salgın ile beraber temassız teslimatın önem kazanması ve karayolu taşımacılığında yaşanan gecikmeler bizlere intermodal taşımacılığının önemini gösterdi. Bizler de müşterilerimizi intermodal taşımacılığına yönlendirdik. Böylelikle taleplere daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde karşılık verebildik.
Mars Logistics olarak tüm taşıma metotlarını uzun yıllardır kullanan ve Avrupa’ya tren işleten bir firma olarak intermodal taşımacılık yöntemini ön plana çıkardık ve pandemiden en az etkileneceğimiz şekilde düzenlemeler yaptık. Örneğin her ülkede lokal nakliyecilerle anlaşarak demiryolundan sonra karayolu ile devam edecek yüklerin nakliyesini bu sayede gerçekleştirdik. Böylece hız kesmeden, sınır geçişlerini minimize ederek ve karantinaya takılmadan süreci ilerlettik.
 
MarsYURT DIŞINDA YENİ ŞİRKET AÇACAK 
Yatırım ajandanızda neler var? 
İhtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yatırımlar yapıyor ve bu yatırımlara önümüzdeki dönemlerde de devam etmeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Avrupa’nın lojistik açıdan önemli konumlarından biri olan İspanya’da şirket açarak yurtdışındaki büyümemizi sürdürdük. Şimdi ise Avrupa’da başka bir ülkede şirket açmak için çalışmalarımız devam ediyor. 2.650 adetlik özmal araçlık filomuz ile Avrupa’nın en genç ve en büyük filolarından birine sahibiz. Önümüzdeki dönemlerde filo yatırımlarımıza devam etmeyi ve hizmet ağımızı genişletmeyi amaçlıyoruz. 2020 yılı sonuna kadar yatırım planımız ise, Türkiye’nin farklı illerinde transfer merkezleri açarak depo yatırımlarımızı sürdürmek.
Ar-Ge’nin her geçen gün öneminin arttığının bilincinde olarak 2020 stratejilerimizi belirlerken, Ar-Ge çalışmalarını ön plana çıkartma kararı almıştık. Bu doğrultuda gerek altyapı gerekse fiziksel olarak ihtiyaçlar belirlenerek, 2020 yılı bütçe ve iş planlarını hazırladık. Ar-Ge yatırımlarımızı her yıl artırmayı hedefliyoruz.
Özellikle operasyonel hedeflerimiz doğrultusunda mevcut işlerin iyileştirilmesi ve yeni süreçlerin tasarlanması aşamalarında dijital dönüşüm ve dijitalleşme çalışmalarından faydalanılması konularında çalışmalarımız olacak. Depolama süreçlerimizde, yeni teknolojiler ışığında en uygun otonom sistemleri kullanmak, taşıma süreçlerimizde de yeni hatların geliştirilmesi aşamalarında çevreci taşıma modellerine odaklanmak ve yeni süreçlerimizi buna uygun tasarlamak, araç ve yük takibinin en optimum düzeyde yapılmasını sağlamak önem verdiğimiz konular arasında yer alacak. Bu süreçlerde donanımsal ve yazılımsal bazı projeleri devreye almıştık. Bu projelerin sonuçlarını dikkatle takip ediyor ve geliştirilmesi gereken yönler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
Yeni dönemde lojistikte hangi alanlar öne çıkacak? 
Geçirdiğimiz bu dönem tedarik zincirinin ve lojistiğin varlığını sürdürmesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bundan sonra da lojistik sektörü temassız iş modellerinin daha fazla öne çıkacağı çalışma tarzını benimsenecek gibi görünüyor. Lojistik dahil olmak üzere tüm sektörlerde dijitalleşme, planlarda ne kadar esnek olunabildiği ve karşılaşılan beklenmedik durumlara adapte olabilme hızı öne çıkacaktır diye düşünüyoruz.
İntermodal ve demiryolu taşımacılığı pandemi süresinde önemini bir kez daha kanıtladı. Çevre dostu olan ve / veya tek seferde taşınılan yük miktarının fazla olmasıyla tercih edilen bu taşımacılık metotları, pandemide temassız şekilde teslimat yapılabilmesi ve sınır kapılarına takılmaması sayesinde daha fazla talep edilmeye başlandı. 
Önümüzdeki yıllarda teknolojinin lojistik süreçlere daha fazla dahil olacağını ve temassız teslimatın gün geçtikçe önemini artırarak talep ve kullanımının artacağını öngörüyoruz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat