Tarih boyunca büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, denizi ve limanlarıyla antik çağların en ünlü liman ve ticaret kentlerinden biri olan İzmir, bugün sadece Türkiye’nin üçüncü büyük metropolü ve önde gelen fuar merkezi olmakla kalmayıp, aynı zamanda Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret merkezi olma özelliğini sürdürmekte.
Bir liman kenti olma özelliği ile Türkiye’nin dünyanın açılan kapılarından olan İzmir, bu yönüyle 2023 hedeflerine giden yolda dış ticaretin önemli merkezlerinden de biri olacak. Bu gerçekten hareketle İzmir’i ihracat kadar lojistikte de hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın üssü yapmak için harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ilk rotasını Kemalpaşa olarak belirledi. Ancak Bakanlığın Kemalpaşa’yı Çandarlı Limanı ile entegre ederek bir lojistik köye dönüştürme girişimi sanayicileri ve lojistikçileri ikiye böldü.
İzmir Ticaret Odası, sanayiden tarıma, turizmden inşaata, ulaşımdan tekstile kadar pek çok farklı sektörde faaliyet gösteren 70 bin üyesi ile İzmir ekonomisinin omurgasını oluşturuyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığında yürütülen “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” bölgenin kaderini değiştirecek.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir in, Türkiye ekonomisine önemli girdi sağlayan şehirlerden biri olduğunu belirterek, İzmirin her türlü altyapı sorununun giderilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Körfezi'ne 300 milyon dolarlık dev yatırım yapılacak. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi ile körfeze 2 kanal açılacak. Denizden çıkarılacak toprakla doğal habitat alanı oluşturulacak.