1982 yılında gümrükleme şirketi olarak kurulan Barsan Global Lojistik, bugün gümrükleme, uluslararası kara, hava, deniz ve demiryolu nakliye, gümrüklü ve gümrüksüz depolama, stok yönetimi, dağıtım gibi birçok alanda küresel ölçekte entegre lojistik hizmetler sunuyor.
Uzakdoğu’da deniz ve havayolu taşımacılığında liderliğe oynayan Kıta Lojistik, bölgeden Avrupa’ya uçak + karayolu ile taşımalar da yapıyor. Uzakdoğu’dan Avrupa havalimanlarına gelen yükleri özmal araçlarıyla 3-4 günde kapıya teslim ettiklerini belirten Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener, önümüzdeki süreçte yoğunlaşacakları bölgenin ise Güneydoğu Asya olacağını söylüyor.
2011’de Singapore merkezli lojistik devi CWT Globelink PTY LTD ile yaptığı ortaklıkla Uzakdoğu’daki gücünü perçinleyen Globelink Ünimar Lojistik, bu pazarda yerli bir firma gibi hareket ediyor.
Güçlü ve geniş acente ağları sayesinde Uzakdoğu’da her destinasyona hizmet verdiklerini aktaran Sabay Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, bölgeye yaptıkları taşımaları 2016’da bir önceki yıla göre artırmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Türkiye’de, Arkas ortaklığıyla kurulan Yang Ming Anadolu şirketi ile faaliyet gösteren Uzakdoğulu armatör Yang Ming, 8 yıl sonra Türkiye’de üç limandan Uzakdoğu’ya yeniden direkt servis vermeye başladı. İstanbul(Kumport), İzmir(Aliağa), Mersin(MIP) limanlarına uğrak yapan servis Uzakdoğu’ya direkt ihracat-ithalat yükü taşıyor. Servis Yang Ming’in bugüne kadar Türkiye’de çalıştıracağı en büyük -14 bin TEU’luk- gemiler ile yapılacak.
İhracatının büyük bölümünü Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya pazarına yapan Türk yaş meyve ve sebze ihracatçıları, ihraç pazarlarını çeşitlendirmek amacıyla Uzakdoğu ülkelerini hedef pazar olarak belirledi.
Pan Lojistik, Uzakdoğu hava ve denizyolu taşımacılığı pazarında “Pan Spare Parts”, “Pan WMS”, “Pan Projects” ve “X Line” ürünleriyle alternatif çözümler sunuyor. Geçen yıl havayoluyla Uzakdoğu pazarına özel 1800 ton, denizyoluyla 32.000 TEU taşıma yaptıklarını belirten Pan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Gülriz Kantek, ayrıca Mersin ve İzmir limanlarına hidroelektrik santral ekipman taşıması, Irak ve Afrika’ya ise endüstriyel iş makinası taşıması gerçekleştirdiklerini söylüyor.
Çin’e geçen sene Haziran ayı itibariyle kiraz ihracatı yolunun açılmasından sonra şimdi de Türk elması Tayland pazarına giriyor.