Globelink Ünimar’ın hizmette ikinci ana vatanı Uzakdoğu
29/06/2016 - 13:37:00
2011’de Singapore merkezli lojistik devi CWT Globelink PTY LTD ile yaptığı ortaklıkla Uzakdoğu’daki gücünü perçinleyen Globelink Ünimar Lojistik, bu pazarda yerli bir firma gibi hareket ediyor.
Hava ve denizyolunda düzenli servisler sunan şirket, bu yıl özellikle Güney Asya ülkelerine yönelik iş hacmini artırmayı hedefliyor. Globelink Ünimar Lojistik İş Geliştirme ve Acenteler Müdürü Aslı Mete ve Havayolu Satış Müdürü Didem Bendegül, sundukları hizmetleri ve büyüme planlarını UTA Lojistik’e açıkladı.
Uzakdoğu pazarındaki yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?
Aslı Mete: Firmamızın 2011 yılında Singapore merkezli lojistik devi CWT Globelink PTY LTD ile yapmış olduğu ortaklık ile bu bölgedeki gücümüz perçinlenmiş durumdadır. Globelink Grup bünyesinde, ağırlığı Uzakdoğu bölgesinde 100’den fazla ofis bulunmaktadır. Bu ofislerin yanı sıra, Uzakdoğu pazarının firmamız için önemine istinaden çok güçlü bir acente ağı ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
DENİZYOLUYLA PARSİYEL TAŞIMACILIKTA LİDER
Yoğunlukla hizmet verdiğiniz sektörler ve destinasyonlar hangileri?
Aslı Mete: Firmamız kurulduğu 1994 yılından itibaren parsiyel denizyolu taşımacılığında faaliyetlerini sektör lideri olarak sürdürmektedir. Denizyoluyla parsiyel ihracatta Uzakdoğu pazarında servis verdiğimiz başlıca limanlar; Singapore, Port Klang, Hong Kong, Shanghai ve Busan’dır. Denizyolu parsiyel ithalatta ise, Çin’in tüm ana limanlarının yanı sıra Japonya ve Taiwan limanları, Busan, Singapore, Hong Kong, Bangkok ile tüm diğer Uzakdoğu limanlarından, Singapore ve Hong Kong aktarmalı olarak Haydarpaşa ve Ambarlı limanlarına düzenli servislerimiz bulunmakta.
Ayrıca şubelerimizin bulunduğu İzmir, Mersin ve Gemlik limanlarına da düzenli Uzakdoğu ithalat servislerimiz devam etmektedir. Parsiyeldeki yük hacmimizin büyüklüğü doğrultusunda tüm sektörlere taşıma hizmetleri sunmaktayız. Bunun dışında havayolu taşımacılığında da Uzakdoğu pazarı, firmamız için büyük bir önem taşımaktadır.
Uzakdoğu-Türkiye hattında 2015’teki yük trafiğiniz ve 2016 hedeflerinizi aktarır mısınız?
Aslı Mete: Gecen yıl Uzakdoğu pazarında taşımalarımızın büyük bölümünü ithalat ayağındaki yükler oluşturdu. İhracat taşımalarımız daha çok Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerine yoğunlaşmış durumdadır. 2016 yılı için hedeflerimiz mevcut hacmimizi özellikle ithalat ayağında sektörler bazında yapacağımız çalışmalarla ve yeni hedef ülkelerle artırmaktır. Ülkemizin Uzakdoğu’ya ihracatının kısıtlı olması nedeniyle firmamızın bu alanda özel bir hedefi bulunmamaktadır.
ROTAYI GÜNEY ASYA’YA ÇEVİRDİ
Uzakdoğu-Türkiye hattındaki taşımalar iş hacminizde nasıl bir pay alıyor? Açılmayı düşündüğünüz yeni ülkeler var mı?
Aslı Mete: Uzakdoğu hattındaki taşımalar toplam ithalat hacmimizin %80’ini, toplam iş hacmimizin ise yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır. 2016 yılında en önemli hedeflerimizden biri kimya ve tekstil sektörüne yönelik çalışmalar yaparak, Uzakdoğu bölgesinde özellikle Güney Asya ülkelerine olan hacmimizi ve karlılığımızı artırmaktır.
Hava kargoda Uzakdoğu pazarına yönelik geliştirdiğiniz özel çözümler neler?
Didem Bendegül: Uzakdoğu pazarına yönelik hava kargo operasyonlarımız 2-3 sene öncesine kıyasla ithalat hattının hakimiyeti yerini ihracat ve ithalat arasında dengeye bırakmıştır. Mevcut piyasa koşulları nedeniyle Uzakdoğu ithalatta hava kargo kullanımı çok artan bir trendde devam etmemektedir. Ancak yine de Uzakdoğu konsolidasyon servislerimize her sene yeni bir hattı eklemekteyiz. Shanghai ve Hong Kong’tan düzenli haftada 3 konsolumuz bulunuyor. Geçtiğimiz yıl da haftada bir sefer ile Kore ve Taiwan konsolidasyonlarımızı başlattık. Uzakdoğu acentelerimiz her biri kendi ülkesinde hava kargoda uzmanlaşmış ve butik hizmet verebilen partnerlerden oluşmaktadır. Aynı zamanda 2015 itibariyle Amerika, İngiltere, Almanya ve Hollanda’da işbirliği yapmış olduğumuz yeni acentelerimizle bu trafiklerdeki hacmimizi de artırdık. Yurtiçinde ise hava kargo operasyonlarımızı şimdilik AHL ofis ve merkez ofis üzerinden devam ettirmekteyiz.
IATA sıralamasında nasıl bir konumdasınız?
Didem Bendegül: Özellikle 2014 yılı itibariyle IATA sıralamasındaki yerimiz kayda değer bir artış gösterdi. 2014 yılını 41. sırada kapatırken, 2015’te 30. sıraya yükseldik. Aylık verilerde dönem dönem 20. sıralara yükselmekteyiz. 2016 yılı hedefimiz ise daha üst sıralara çıkmaktır.
Hava kargo operasyonları iş hacminizde nasıl bir pay alıyor? 2015’te bu alanda nasıl bir performans sergilediniz? 2016 hedefleriniz neler?
Didem Bendegül: Hava kargo operasyonlarımız tüm iş hacmimizin %35’ini oluşturmaktadır. 2014 yılında ithalat yük trafiğimiz ihracata göre açık ara ile öndeyken, 2015 yılında ihracat konsantrasyonumuzun da artmasıyla ithalat ve ihracat arasında bir denge oluşmuştur. Bu artışta 2015 ve 2016 yıllarında portföyümüze kattığımız büyük ihracat müşterileri önemli rol oynamaktadır. 2016 yılında Amerika ve Avrupa havayolu trafiğindeki payımızı artırmayı hedefliyor ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz.
KATMADEĞERLİ HİZMETLERE YOĞUNLAŞACAK
Orta ve uzun vadeli hedefleriniz ve büyüme planlarınız neler?
Didem Bendegül: Uzman olduğumuz Uzakdoğu ithalat trafiğinde daha fazla pay almak, potansiyelimizin ve hacmimizin arttığı Avrupa ve Amerika’da daha güçlü oyuncu olabilmek hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca sadece A noktasından B noktasına taşıma yapmak yerine A’nın öncesi ve B’nin sonrasına katma değerli hizmetler katabilmek öncelikli hedeflerimizden biridir.