e


Onko Koçsel lojistikte dış kaynağa yöneldi
Türkiye ilaç sektörünün gücünü yaptığı ihracatla uluslararası arenaya taşıyan Onko Koçsel, dağıtım ve depolama süreçlerini GDP kılavuzuna uygun olarak yönetiyor. Lojistik faaliyetlerini kendi bünyelerinde sürdürürken, soğuk zincir ürünlerindeki takip, yurtdışı satışlarında istenen karekodlama regülasyonları gibi sebeplerden dolayı lojistik firmalarıyla görüşmeye başladıklarını belirten Onko Koçsel İlaçları Tedarik Zinciri Operasyon Müdürü Ercan Andık, üç lojistik firmasından dönem dönem hizmet aldıklarını söylüyor. 




Ercan AndıkOnko Koçsel İlaçları hakkında bilgi verir misiniz? 
Firmamız 1987 yılında kuruldu. İlaç sektöründeki ilk hizmetimiz kan ürünlerini ülkemizde piyasaya sunarak başladı. 1995 yılında kardeş kuruluşumuz olan Koçsel İlaç faaliyete geçti. Şu anda Onko Koçsel İlaçları olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu süreç içerisinde hızlı büyümeye yöneldik ve ülkemizde çok yaygın olmayan ihtiyaç grubuna ait pazarlara girdik. Bunlardan bir tanesi de onkolojiydi. Firmamızın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sn. İrfan Koç’un katkılarıyla, Sağlık Bakanlığı ile yapılan çalışmalar neticesinde onkoloji ve hematoloji ayrı bilim dalları olarak görüldü ve bu alanlarda ilerleme kaydedildi. Çok doğru bir alan üzerinde durduğumuza değinmemiz gerekiyor. Çünkü kanser hastalıkları ülkemizde gittikçe artış gösterdi. İlaç anlamında firmamız öncü durumdaydı. Ürün gamımızda bu terapötik alanlara yönelik çok sayıda ilaç vardı, ayrıca bu ilaçların pazarlama stratejisine de hakimdik. 
Daha sonra 2010 yılına yaklaşırken ülkemizde sağlık politikasına yönelik yapılan bazı reformlarla birlikte yerelleşmeye önem verildi. Bu durum günümüzde de devam ediyor. Çünkü Türkiye’nin onkoloji alanında kullanılan ilaçların 2014 yılı kutu sayısına baktığımızda %84’ünün ithal, ’sının yerli üretim olduğunu görmekteyiz. Bu ürünlerin TL tutarlarını incelediğimizde ise %96’sının ithal, sadece %4’ünün yerli olduğu gerçeğiyle yüzleşmekteyiz. Bu yüzden biz de 2010 yılında bu doğrultuda Türkiye’de daha önce olmayan ve onkolojiye yönelik bir fabrika kurmaya karar verdik. 2014-2015 yıllarında iki ayrı üretim tesisini faaliyete geçirdik. Bu tesislerimizde onkoloji, steril likit, non steril solid ve onkoloji olmayan non steril likit ilaç üretimleri yapıyoruz. Steril likit üretim ve katı üretim bölümleri ile son teknolojik donanım ve altyapıya sahip 2 üretim tesisimiz dünyada son trend olan tamamen kapalı korumalı ve izolatörlü sistemlere sahiptir. Çalışan sağlığı ve çevre korumayı maksimuma çıkaran bu altyapı ile Türkiye’de üretim yapan tek tesistir. Mevcut üretim kapasitemiz oldukça büyük, hatta tüm Türkiye’yi kapsayacak konumdadır. Fakat firma olarak amacımız sadece Türkiye olmadığından 2017 yılından itibaren global operasyonlarımızı hızlandırarak başta Avrupa olmak üzere Asya ve ABD pazarında payımızı giderek arttırdık. 
 
Tedarik zinciri süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? Hangi lojistik şirketleriyle çalışıyorsunuz?
Ürünlerimizin müşterilerimize doğru bir şekilde ulaştırılması için adresli Depo Yönetimi (WM) kullanılmak üzere RF cihazları ile hızlı şekilde hazırlanması ve ulaştırılması için bir altyapı oluşturulmuştur. Onko Koçsel olarak daha önceki yıllarda çeşitli lojistik firmalarıyla çalışmalar yapılmış ancak sonrasında kendi imkanları ile lojistik faaliyetlerinin yürütülmesi yoluna gidilmiştir. Fakat son dönemlerde özellikle soğuk zincir ürünlerindeki takip, yurtdışı satışlarında istenen karekodlama regülasyonları vb. sebeplerden dolayı tekrar lojistik firmaları ile görüşmeler yapılmaya başlanmıştır. Teztrans, Ekol, Hakan Nakliyat dönem dönem çalıştığımız firmalardır. 
 
SOĞUK ZİNCİRDE SÜREÇLER TAKİP ALTINDA 
Ürün sevkiyatlarını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Başvurduğunuz özel yöntemler var mı? 
Palet bazlı sevkiyatlarda tam yüklü kamyon kargo (FTL) kullanıyoruz. Bu tip taşımalarda ihtiyaç duyulduğunda il ve ilçe uğramalı rut planı yapılıyor.  Koli bazlı bazı taşımalarda ise parsiyel bazlı taşımaları kullanıyoruz. Koli adedi ve Desi hesabından sonra kendi imkanlarımız ya da anlaşmalı lojistik firması ile taşımalarımızı sağlıyoruz. Kargo gönderileri direkt adrese teslim şeklindedir. Bu noktada yurtiçindeki çeşitli kargo firmalarını kullanıyoruz. Ancak özellikle soğuk zincir ürünlerimizde gerek lojistik firması gerekse kendimiz soğuk zincir yapısını bozmayacak araçlar ve paketleme şeklini kullanarak ulaşımlarını sağlıyoruz. Tüm soğuk zincir süreçlerinin izlenebilmesi, dataloggerler ile kayıt altına alınması ve raporlanması dikkatle takip edilmektedir.
 
COVID-19, lojistik süreçlerinizi nasıl etkiledi? Ne tür tedbirler aldınız? 
Virüs salgını Mart ayı ile birlikte Avrupa kıtası başta olmak üzere birçok bölgede etkisini artırmaya başladı. Ülkelerin aldığı önlemlerin başında sınır kapılarının kapatılması gelirken, bu durum lojistik sektörünü olumsuz etkiledi. Denizyolu taşımacılığında 2019 yılı sonunda artan maliyetler, koronavirüs ile beraber daha da yükselirken, fiyat artışının operasyonlara bağlı olarak %40’lara ulaştığı ifade edilmekte. Havayolu navlunlarında yolcu uçak seferlerinin iptal olması, bazı havalimanlarının kapanması ve kargo kapasitesinin azalması nedeniyle Avrupa ve Amerika arasındaki navlun fiyatlarında -20 arasında fiyat artışı yaşandı. 
Onko Koçsel olarak bizler tedarikçilerimiz ve lojistik firmalarımız ile görüşerek bu noktada zararı minimize edebilmek için alternatif çözümlere ulaşmaya çalıştık. Alternatif yakın kaynakların değerlendirilmesi, uygun olan sevkiyatlar alternatiflerinin belirlenerek üretimlerin bu doğrultuda organize edilmesi gibi. 
 
Lojistik ajandanızda neler var? 
İlacın etkinliği, kalitesi ve güvenilirliğini, üretildiği ve ruhsatlandırıldığı standartlarda nihai tüketiciye ulaşmasını sağlamak için,  dağıtım ve depolama süreçlerinin kontrol altına alınması gerekmektedir. Türkiye’de ilaç zincirini sağlıklı kılacak İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP) kılavuzuna uygunluk noktası büyük önem arz etmektedir. Bizler de bu kapsamdan hızlıca GDP kılavuzuna uygunluk için tüm gereklilikleri yerine getirip, buna göre aksiyonlarımızı almaya çalışıyoruz. Ancak elbette tüm paydaşların bu doğrultuda hareket etmesi gerekmektedir. Aksi taktirde zincirin halkalarından birinin olmaması tüm süreçleri olumsuz etkileyecektir.
 
Lojistik sektörünün hizmetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
İlaç lojistiği ülkemizde diğer ülkelerin lojistik süreçlerine bakarak oldukça gelişmiş durumdadır. Nitekim İlaç Takip sisteminin tüm dünyada uygulanabilen ilk ülke olması tüm paydaşların ortak çalışması (ilaç üreticisi-dağıtıcısı) gerçekleşmiş ve bunun en güzel örneklerinden biridir.
 
PAYDAŞLAR ORTAK PAYDADA BULUŞMALI 
İlaç lojistiğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?
İlacın taşınması aşamasında çok ciddi özen gösterilmesi gerekmektedir. Her yıl milyonlarca TL değerindeki ilaç, doğru dağıtılmadığı ya da depolanmadığı için imha edilmektedir. Bu noktada yapılması gerekenler ilaç sektöründeki tüm paydaşların ve hizmet sağlayıcıların katılımlarıyla gerekli mevzuatların doğru olarak oluşturulması, iş akış yöntemlerinin doğru belirlenmesi kontrollerin ve denetimlerin bu kapsamda belirlenerek uygulanması olarak görebiliriz. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat