e


Dow Türkiye’den lojistik tedarikçilerine tam not!
Birçok önemli sektör için inovatif ürünler geliştiren Dow Türkiye, lojistikte ciddi satın almalar yapıyor. Sektörde lojistik operasyonlarının bir kısmını outsource eden öncü firmalardan birisi olduklarını vurgulayan Dow Türkiye Lojistik Müdürü Eda Uluevren Öztunalı, “Türkiye’de faaliyet gösteren lojistik firmalarının hizmet kaliteleri oldukça yüksek bir seviyede. Avrupa standartlarıyla aynı hizmeti yerelde alabilme imkânımız var” dedi. Öztunalı, lojistik alanda gündemlerindeki en önemli konuların; sürdürülebilirlik ve dijitalleşme olduğunu söyledi.




dowDow Türkiye’nin markalaşma yolcuğunu anlatır mısınız? 
1971 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Dow Türkiye, sunduğu yüksek teknolojili çözümlerle Türkiye’nin çevresel ve ekonomik standartlarını geliştirmesine katkıda bulunmaktadır. Dow, Türkiye’de yaptığı yatırımlar ile Gebze, Dilovası ve Yalova’da bulunan toplam 4 üretim tesisinde boya, tekstil ve inşaat sektörleri için akrilik bağlayıcılar; ayakkabı, beyaz eşya, otomotiv, inşaat ve mobilya sektörleri için poliüretan sistemleri, çeşitli PVC uygulamalarında kullanılmak üzere akrilik darbe mukavemeti sağlayıcılar ve ulaşım, altyapı ve yenilenebilir enerji sektörleri için karbon elyaf üretmektedir.
Dow, Türkiye’de pazar lideri olma hedefiyle başlattığı faaliyetleriyle sektörün önde gelen kuruluşlarının güvenini kazanmasının ardından, 1986 yılında Poliüretan Sistem Evi yatırımını yapmıştır. 2009 yılında Rohm & Haas’ın satın alınması ve 2012 yılında Akkök Grubu iş birliğinde kurulan DowAksa ile yerel üretici konumunu pekiştiren Dow; kaplama malzemeleri, inşaat, mobilya, yenilenebilir enerji, otomotiv ve diğer sektörlerde konumunu güçlendirmiştir. Altyapı, ambalaj ve tüketici çözümleri alanlarında inovatif malzeme bilimleri çözümleriyle müşterilerinin sürdürülebilirlik performansına katkı sunan Dow, Türkiye’nin kalkınma hedefleriyle tam uyumlu bir yaklaşımla faaliyetlerine devam etmekte ve Türkiye’nin en yenilikçi, müşteri odaklı, kapsayıcı ve sürdürebilir malzeme bilimi şirketi olma yolunda yatırımlarını sürdürmektedir.
 
DİJİTALLEŞME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMEL HEDEFİMİZ 
Tedarik zinciri ve satın alma süreçlerini nasıl yönetiyorsunuz? 
Dow Türkiye olarak tedarik zinciri süreçlerimizi operasyon yöneticilerimiz aracılığıyla Türkiye’den, satın alma süreçlerimizi ise Avrupa’dan yönetiyoruz. Bu sebeple lojistik satın alma ekipleriyle sürekli iletişim içerisinde bir yönetim anlayışı uyguluyoruz. Dow’ın global stratejisinde dijitalleşme ve sürdürülebilirlik temel hedefleri arasında yer alıyor. Bu doğrultuda, tedarikçilerimizin de dijital dönüşüm projelerini yakından takip ediyoruz. Türkiye’deki tedarikçilerimizin ana hedefleri arasında zaten sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalar var. Bizler de Dow’ın bu konulardaki çalışmalarını onlarla paylaşarak yaptıkları çalışmaları bu hedeflere uygun hale getirmelerini destekliyoruz. 
 
Sevkiyatlarınızı nasıl gerçekleştiriyorsunuz? 
Dow Türkiye lojistik ekibi olarak hem paketli hem likit depolama yapıyoruz. Sevkiyatlarımızı paketli ve likit ürün gruplarında karayolu, denizyolu ve intermodal taşıma yöntemleriyle gerçekleşiyoruz. Karayolu sevkiyatlarımızın büyük bir kısmını yerel dağıtım olarak gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları ve malzemenin doğası gereği özel yöntemler de kullanıyoruz. Örneğin, bir tedarikçimiz ile elektrik kontrollü ISO tank konteyner sevkiyatımız bulunuyor. Taşıması yapılan malzemenin hep stabil bir ısıda kalması gerektiği için Türkiye’ye gelene kadar gemide sonrasında tedarikçinin deposunda sürekli belirli bir ısıda tutuluyor.  Dow’ın ya da müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik her türlü özel ekipmanı kullanarak sevkiyat süreçlerimizi yönetiyoruz.
 
Lojistik gider kalemleriniz içinde nasıl bir pay alıyor? Lojistik ihtiyaçlarınızı ne oranda outsource ediyorsunuz? 
Lojistik giderleri, bütçemizde önemli bir yer tutuyor. Maliyetleri belirli bir oranın altında tutmayı hedefliyor ve bu metrikleri yakından takip ediyoruz. Dow Türkiye olarak sektörde lojistik operasyonlarının bir kısmını outsource eden öncü firmalardan biriyiz. Ancak bu hizmetlerin yönetimi, halen Dow Türkiye lojistik ekipleri tarafından yapılıyor. Outsource edilen hizmetler, temelde sistemsel işlemlerin anlık yönetimi üzerine odaklanıyor. 
 
‘TEDARİKÇİ SEÇİMİNDE EN ÖNEMLİ KRİTERİMİZ GÜVENLİK’ 
Tedarikçi seçiminde öncelikleriniz neler? Hizmet aldığını lojistik şirketlerinden neler bekliyorsunuz?
Yerli ve uluslararası birçok tedarikçi ile çalışıyoruz. Tedarikçi seçimimizde en önemli kriterimiz güvenlik. Seçim süreçlerimizde mutlaka belirli sertifikaları arıyor ve tedarikçilerimizin sertifika yenilemelerini de yakından takip ediyoruz. Her sertifika yenileme denetiminden sonra sonuçları değerlendirip, aksiyon planları üzerinde birlikte çalışıyoruz. Tedarikçilerimiz ile partnerlik ilişkisi kurarak aynı hedefe doğru birlikte ilerlemek ana odağımız. 
 
Türk lojistik şirketlerinin kimyevi madde taşımacılığındaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Türkiye’de faaliyet gösteren lojistik firmalarının hizmet kaliteleri oldukça yüksek bir seviyede. Avrupa standartlarıyla aynı hizmeti yerelde alabilme imkânımız var. Tabii bu standartlarda firma sayısının artması için ciddi bir bilgi birikimi ve yatırım gerekmekte. Ancak hali hazırda sektör içindeki oyuncuların doğru hedeflerle ilerlediğini gözlemliyor ve bundan mutluluk duyuyoruz.
 
ARTAN DEPO MALİYETLERİ VE SÜRÜCÜ KRİZİ SEKTÖRÜ ZORLUYOR 
Kimya sektörünün lojistik gündeminde iki ana konu olduğunu belirten Dow Türkiye Lojistik Müdürü Eda Uluevren Öztunalı, “Bunlardan ilki depolama tarafında artan depo ve antrepo maliyetleri; bir diğeri ise sektördeki sürücü sayısının ihtiyacı tam karşılamaması. Dow Türkiye olarak bizim de gündemimizde tabii ki bu konular yer alıyor. Bunlara ek olarak, süreçlerimizi en doğru şekilde yönetmek adına, odağımızı hep operasyonlarımızı daha da fazla optimize etmeye yönelik çalışmalar üzerinde tutuyoruz” dedi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat