LİKİTDER standartları yükseltmek için çalışıyor
18/10/2024 - 14:38:00
Likit ve dökme taşımacılarını tek çatı altında buluşturmak üzere bir yıl önce kurulan LİKİTDER, sektörde standartların artırılması ve kalitenin yükseltilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Lojistik sektöründe faaliyet göstermekte olan ve ticari hizmet niteliğinde dökme, likit ürünleri, kara yolu tankeri ve/veya tank konteyner ile taşıma hizmeti üreten şirketleri aynı çatı altında buluşturan LİKİTDER (Likit ve Dökme Ürün Taşımacılar Derneği), kuruluşunun birinci yılına yaklaşırken, sektörde etkinliğini artırmaya devam ediyor. 27 Ekim 2023 tarihinde kurulan dernek, sektörün sürdürülebilir gelişimini destekleyen politikaların oluşturulması ve uygulanması yönünde çalışmalar yürütüyor. Likit ve dökme yük taşımacılığında en önemli aktörlerden olan sıvı yük terminalleriyle yeni bir proje başlatmaya hazırlanan LİKİTDER, yeşil lojistik alanında üyelerinin gelişimine yönelik eğitim desteği sunuyor.
‘YEŞİL LOJİSTİK EĞİTİMİ BAŞLATTIK’
LİKİTDER Genel Müdürü Ayhan Özekin, geçen dönemde dernek ile üyeler arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla üye ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayrıca diğer sektör dernekleri, üniversiteler ve kamu kuruluşlarıyla yaptıkları görüşmelerde LİKİTDER’in misyonunu ve hedeflerini aktararak, ortak projeler geliştirme yönünde görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Özekin, “Gerçekten çok değerli ve istekli bir Yönetim Kurulu ile çalışıyoruz ve önümüzde çok sayıda proje önerisi var. Öncelikle, sektörümüzün önemli paydaşlarından biri olan depolama tesisleri, diğer adıyla terminaller ile yarım günlük bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantı sonrasında ilerleyen zamanlarda açıklanacak bir projeye başladık. Bunun yanı sıra, üyelerimizin Yeşil Lojistik alanında sistemsel revizyonları tamamlayabilmeleri için eğitim çalışmalarına hız verdik” dedi.
‘HER TÜRLÜ GÖREVE HAZIRIZ’
Lojistiğin Türkiye’de her açıdan büyük potansiyele sahip ve hızla gelişmekte olan bir sektör olduğunu ifade eden Özekin, “Bu bağlamda, likit ve dökme madde taşımacılığı, başka bir deyişle kimyasal ve tehlikeli madde lojistiği, özel bir önem arz etmektedir. Bu alanda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektörel oluşumlar bir araya gelmeli ve özellikle intermodal taşımacılığın gelişimi, karayolu, liman ve demiryolu entegrasyonunun sağlanması için uluslararası standartlara uyum amacıyla iş birliği içinde bir çalışma programı uygulamalıdır. Biz LİKİTDER olarak alanımıza hakim profesyonellerin yer aldığı bir sektörel kuruluşuz ve bu manada her türlü göreve hazırız” ifadelerini kullandı.
‘ULUSLARARASI STANDARTLARDA İYİLEŞTİRME SAĞLAMALIYIZ’
Ayhan Özekin, Türkiye’nin ihracatında kimya sektörünün ikinci sırada yer aldığını hatırlatarak, bu önemli ihracat kaleminin büyük çoğunluğunun LİKİTDER üyesi lojistik şirketleri tarafından taşındığını söyledi. Bu pazarın hem nakliyeci hem de forwarder firmaların katılımıyla günden güne büyüdüğünü çok net bir şekilde gördüğünü vurgulayan Özekin, şunları aktardı: “Bu büyümenin devamı, açıkçası ülkemizin hem iç hem de dış ticaret hacmindeki gelişmelere bağlı; fakat normal koşullar altında bu büyüme ivmesinin devam etmesi beklenir. Önemli olan, bu büyüme sırasında mevzuat ve uluslararası standartlar açısından beklenen iyileştirmelerin sağlanmasıdır. Lojistik sektöründe yaşanan sürücü bulma zorlukları ve mevcut sürücülerin vize alma sorunları, bizim üyelerimizi de doğrudan etkiliyor. Ayrıca, çok özel ve hassasiyet gerektiren bir taşıma modu olan likit ve dökme nakliyecilik alanında, standartlar ve mevzuat konusunda bazı iyileştirmeler yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”