e


Alışan Lojistik kimya sektörü için koşuyor
37 yıldır kimya sektörü için katma değeri yüksek çözümler geliştiren Alışan Lojistik, yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. 2022’de depolamada palet kapasitesini 490 binin üzerine çıkaran, çekici filosunu yenileyen, dijital dönüşüm alanında yeni projeler geliştiren şirket, ISO konteyner elleçleme ve paketleme tesisinin açılışı için ise gün sayıyor. Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, yoğunlaştıkları her alanda yatırımların devam edeceğini söylüyor. 




alıÅ�anAlışan Lojistik sektörde nasıl fark yaratıyor?
 
Alışan Lojistik olarak işe 1985 yılında uluslararası karayolu taşımacılığı ile başlayan bir markayız. Ancak, bizi farklı kılan, kurulduğumuz günden bu yana birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve özellikle kimya sektörlerine hizmet sunmaya devam etmemiz. Alışan Lojistik bugün, 550 adet öz mal araç filosu ve Türkiye genelindeki 50’yi aşkın farklı lokasyondaki bin 600’den fazla çalışanı ile tehlikeli kimyasallar dahil olmak üzere, kimya sanayisi ile hızlı tüketim ürünleri, gıda, tarım ve daha birçok sektördeki müşterilerine uluslararası nakliye, depo / antrepo, dökme kuru yük, dökme likit ve enerji taşımacılığı gibi hizmetleri sunmaktadır. Alışan Lojistik, sektörde “kontrat lojistiği” diye de ifade edilen entegre lojistik hizmetleri ile müşterilerinin taleplerini A’dan Z’ye kurgulamakta; ihtiyaca özel katma değeri yüksek çözümler geliştirmektedir. 
 
2022 yılında nasıl bir performans sergilediniz? Yılı nasıl bir büyümeyle kapatmayı hedefliyorsunuz?
 
Alışan Lojistik olarak 2021 yılı ciromuz, bir önceki yıla göre yüzde 45’i aşan bir büyüme ile, 1 milyar TL olarak gerçeklemişti. Bu büyüme trendinin daha fazlasını 2022 yılı için hedefliyoruz. Yılın ilk üç çeyreğinde, öncelikle İstanbul-Tuzla, Kocaeli-Gebze, Konya, Gaziantep, İskenderun’da bulunan “Multi-user Depolama” alanlarımız ile Yalova, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Samsun’da bulunan “Müşteri Dedike Depolama” alanlarımıza ek olarak Eskişehir’de müşterilerimizin depolama ihtiyaçlarına yeni bir katkı sağlamak istedik. Bu yeni yatırım depomuzu da müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak biçimde tasarladık.
Öte yandan, yıla çekici filomuzu yenileyerek girmiştik, ikinci parti yenilemeyi de 3 çeyrek sonunda tamamladık. Ayrıca treyler ve swapbody filomuzu da yeniliyor ve sayılarını arttırıyoruz. Dijital dönüşüm ve teknolojinin etkin kullanımı konularında ise yatırımlarımız sürüyor. İstanbul ve Konya’da kurulu Ar-Ge Merkezlerimiz sürekli yeni projeler geliştiriyor. Tüm bunlara ek olarak, biliyorsunuz Türkiye'nin ilk tanker ve “Tank Konteyner Temizleme Tesisi” Alışan Lojistik çatısı altında 2005 yılında kurulan ALIŞAN - Den Hartogh tarafından Gebze’de kurulmuştu. Bu yıl da, izinleri henüz tamamlanan ve 12 bin m2’lik bir alan üzerine kurulacak olan ISO Konteyner Depolama, Elleçleme, Paketleme tesisimizi Gebze Muallimköy’de hizmete sunacağız. 
 
OCAK 2023’TE TANK DEPOLAMA TESİSİNİ HİZMETE AÇACAK 
 
Çevreye duyarlı bir firma olarak sektörde varlığını sürdüren Alışan Lojistik’in bu alanda yeni yatırım ve projeleri neler olacak?
 
Alışan olarak bu konu, özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığımız nedeni ile, bizim için çok hassas. Zira biliyorsunuz atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütmekteyiz. Kısa ve orta vadede de bu konudaki yatırımlarımız devam edecek. Bahsetmiş olduğum ve Gebze Muallimköy’de temellerini attığımız ve Ocak 2023’de hizmete girecek olan tank depolama & dolum & ısıtma tesisimizde, konteynerdan IBC, varil ve bidon dolumu, ihtiyaca yönelik farklı ambalaj ebatlarına uygun dolum ve aktarım hizmetleri sunulacak. Çevre dostu olan bu yeni tesisimizde sunacağımız hizmetin amacı, bölgede halihazırda standartlara uygun olmayan şartlarda depolama ve elleçlemesi yapılan ISO konteynerlerin uluslararası yönetmeliklere uygun şekilde depolanması. Tüm güvenlik tedbirleri alınmış ve kontrollü bir alanda konsolide edilen bu depolama işlemi sayesinde trafiğe açık alanlarda araç üstünde bekletilen konteynerlar bölgenin trafiğini artık tehdit etmeyecek ve bir tehlike oluşturmayacaklar. Uluslararası standartlarda kapalı devre ve otomatik sistemleri, özel havalandırma ve söndürme altyapısı, düşük emisyon ve “0” sıfır döküntü hedefi ile hizmet verecek olan konteyner elleçleme ve paketleme tesisimiz ile bölgeye 50 milyon TL tutarında bir yatırım ve 50’yi aşkın yeni istihdam ile katkı sağlayacağız.
Biliyorsunuz, kimyasal madde taşıyan tankerlerin çevreye zarar vermeden yıkanmasını sağlayan ilk tank temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartlarında biz hizmete açmış ve eş zamanlı olarak ülkemiz lojistik ve kimya firmalarının kullanımına sunmuştuk. Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılması konusunda da önemli katkılarımız var. 
Ayrıca, uzun süredir bu konuyla ilgili lobi çalışmalarının yoğun şekilde içindeyiz. Örneğin; KTTD (Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği)’nin de kurucusuyuz ve bu önemli konunun takipçisi olmaya devam etmek amacıyla, Alışan Lojistik olarak derneğin Yönetim Kurulu’nda hala aktif bir şekilde yer almaktayız. 
Tüm bunlara ek olarak, biliyorsunuz 2022 her anlamda yatırım yılı oldu bizim için. Yıla çekici filomuzu yenileyerek girmiştik, ikinci parti yenilemeyi de 3 çeyrek sonunda tamamladık. Ayrıca Treyler ve swapbody filomuzu da yeniliyor ve sayılarını arttırıyoruz. Yeni araçlarımız, sahip oldukları teknolojik avantajlar, ADR Mevzuatına uygunluklarının yanı sıra daha uzun süre operasyonda kalabilecek çevre dostu yeni nesil motorla donatılmış halde. Karbon ayak izimizi düşürmek için yatırımlarımız devam edecek. 
 
Taşıma ve depolamada nasıl bir orana ulaştınız? 
 
İstanbul-Tuzla, Kocaeli-Gebze, Konya, Gaziantep, İskenderun’da bulunan “Multi-user Depolama” alanlarımız ile Yalova, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Samsun’da bulunan 340 bin metrekareyi aşkın “Müşteri Dedike Depolama” alanlarımıza bir yenisini daha ekledik. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de 15 bin metrekare üzerine yerleşik alanda 7 bin 500 palet kapasite ile hizmet sunmaya başladık ve bu şekilde tüm Türkiye’de toplam palet kapasitesimizi 490 bin üzerine çıkartmış olduk. Depo yatırımlarımız süratle devam ediyor. Yeni yılda gerek güçlü olduğumuz Gebze Bölgesinde açacağımız yeni depolar gerekse Avrupa yakasındaki yeni depo projemizin hayata geçmesi ile birlikte ciddi bir kapasiteyi müşterilerimizin hizmetine sunmuş olacağız.
Yıllık taşıma kapasitemize baktığımızda yurt içi nakliye, likit ve enerji taşımaları ile birlikte uluslararası operasyonlarımızı da eklediğimizde yıllık yaklaşık 300 bin sefer ve 6 milyon tonluk bir taşıma hacmi yönettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle multimodal taşıma  projelerindeki başarılarımızın  bir sonucu olarak bu sefer sayılarında da 2023 yılında önemli ölçüde artış ve büyüme bekliyoruz.
 
DENETİM VE İNSAN FAKTÖRÜ ÇOK ÖNEMLİ 
 
Tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığında kaliteli hizmet için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
 
Özellikle uzmanlık alanımız olan tehlikeli madde taşımacılığına değinmek isterim. Hızla gelişen sanayileşme ile tehlikeli maddelerin yaygın olarak kullanımı, bu maddelerin bir noktadan diğerine taşınmasını hızla arttırdı. Tehlikeli maddeler, başta karayolu olmak üzere çeşitli yollarla taşınıyor. Tehlikeli maddelerin taşınması sırasında can ve mal kaybı ile çevre felaketleri gibi önemli riskler ortaya çıkmaktadır. 
Tehlikeli madde taşımacılığında beklenen kaliteyi sağlayabilmek için taşıyıcılar, belirlenmiş kanun ve yönetmeliklerden yola çıkılarak başta çevre ve insan sağlığı göz önünde bulundurmak üzere müşteri tatminini hedeflemektedir. Bu bağlamda verilen hizmetin periyodik kontroller ve testlerle güvenilirliği denetim altında tutulmalıdır. Güvenliği sağlamanın ve dolayısı ile kaliteyi arttırmanın bir diğer yolu ise insan faktörüdür. Tehlikeli madde taşımacılığının her aşamasında çalışan personelin taşıdıkları ürün ve tehlikeleri hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte personelin seçiminden, yerleştirilmelerine, görev tanımlarına ve performanslarına önem verilmesi gerekmektedir. 
Alışan Lojistik olarak, bu alanda daima hizmet kalitemizi ve teknolojik altyapımızı geliştirmeye yönelik yatırımlar yapıyoruz. Ayrıca, filomuzu yenileyerek, bütün uluslararası regülasyonlara eksiksiz uyum göstererek, teknolojik entegrasyonları tamamlayarak her zamanki gibi bu konudaki tüm gelişmelerin öncüsü olmayı hedefliyoruz. 
 
AR-GE MERKEZİMİZDE YENİ İŞ MODELLERİ TASARLIYORUZ 
 
 Dijital dönüşüm ve teknoloji alanında gerçekleştirdikleri yatırımlara da değinen Damla Alışan, şunları aktardı: “Her sektörde olduğu gibi inovasyon ve teknoloji yatırımları lojistik sektöründe de rakipler arasında fark yaratma anlamında en önemli parametrelerin başında geliyor. Sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. İstanbul ve Konya bölgesi bu manada üssümüz diyebiliriz. Ar-Ge merkezimizde 50’ye yakın uzman çalışıyor. Bugün burada, gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyoruz. Ayrıca, bilgi teknolojileri anlamında gerçekleştirdiğimiz işler var. Bu kapsamda fiziksel altyapı yenilemesi yolu ile teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlanıyor. Ek olarak, yazılım teknolojileri değişimi ile özellikle müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçiriliyor.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat