e


Hayat Kimya, içerde kara dışarda intermodal ile yol alıyor
16 güçlü markayla, 100 ülkede milyonlarca eve ulaşan Hayat Kimya, ticari faaliyetleri gibi tedarik zinciri süreçlerini de rekabette avantaja dönüştürecek şekilde tasarlıyor. Sevkiyatlarda yurt içinde karayolu, yurt dışında intermodel taşımacılığı tercih ettiklerini belirten Hayat Kimya Tedarik Zinciri Direktörü Bora Tanyel, “Depo süreçlerinde hibrit bir model kullanarak 3PL ve in-house seçeneklerini bir arada ele alıyoruz. Taşıma süreçlerinde ise ağırlıklı olarak 3PL firmaları ile hareket ediyoruz” dedi. 




hayatHayat Kimya’nın üretim ve ihracat faaliyetlerinizden söz eder misiniz?
Hızlı tüketim ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Hayat, 1987 yılında kuruldu. Bugün, dünya çapında 8 ülkede 24 üretim tesisi ile globalleşme yolunda hızla ilerleyen Hayat, 100 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla 2022 verilerine göre “Türkiye'nin En Büyük İhracatçıları” sıralamasında 52’inci sırada yer alıyor. Türkiye'de gerçekleştirdiği üretim performansıyla “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sıralamasında ise 51. sırada yer alıyor.
Dünyanın 4. büyük bebek bezi üreticisi, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afrika’nın en büyük temizlik kağıtları üreticisi olarak hızlı tüketim sektörünün önemli bir oyuncusu olan Hayat, hijyen, ev bakım, temizlik kâğıtları, kişisel sağlık ve evcil hayvan bakım kategorilerinde Molfix, Bebem, Good Care, Molped, Joly, Bingo, Gleen, Test, Has, Papia, Familia, Teno, Focus, Nelex, Goodcare, Evony ve Sholk gibi 16 güçlü markasıyla tüm dünyada milyonlarca eve HAYAT götürüyor.
Türkiye’nin yanı sıra Mısır, İran, Cezayir, Rusya, Nijerya, Pakistan ve Vietnam olmak üzere toplam 8 ülkedeki 24 üretim tesisi; Fas, Bulgaristan ve Kenya, Malezya ve Tayland’daki satış dağıtım şirketleriyle, gittiği coğrafyalara istihdam sağlıyor ve değer katıyor.
 
TÜM SÜREÇ ENTEGRE BİR SİSTEMLE YÖNETİLİYOR 
Tedarik zinciri yönetiminde nasıl yol alıyorsunuz? 
Hayat; tıpkı markaları ve ticari faaliyetleri gibi tedarik zinciri süreçlerini ve faaliyetlerini rekabetçi bir avantaj gibi konumlandıracak şekilde tasarlamaktadır. Dinamik şebeke optimizasyonu, talep ve tahmin öngörü sistemleri, sipariş, tedarik, üretim teslimat süreçlerinin hem müşteriler hem de iş ortakları hem de birbiri ile entegrasyonu bu stratejinin temel saç ayaklarıdır.
 
Sevkiyatlarda hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? 
Üç ayrı kategoride yurt içi ve yurt dışı olarak oldukça geniş ve yaygın bir ağda üretim ve dağıtım gerçekleştiriyoruz. Sevkiyatlarımızda yurt içinde karayolu, yurt dışında ise intermodel modelleri tercih ediyoruz. Sipariş ve ürün hareketini canlı olarak izleyecek ve mali, yasal gereklilikleri ve müşteri memnuniyeti ve ürün güvenirliğini temin edecek dijital platformlar üzerinden süreçlerimizi organize ediyoruz.
 
TAŞIMADA 3PL FİRMALARIYLA HAREKET EDİYOR 
Lojistik ihtiyaçlarınızı nasıl minimize ediyor ve ne oranda dış kaynak kullanıyorsunuz? 
Depo süreçlerinde hibrit bir model kullanarak 3PL ve in-house seçeneklerini bir arada ele alıyoruz. Taşıma süreçlerinde ise ağırlıklı olarak 3PL firmaları ile hareket ediyoruz. Lojistik giderlerimizin toplam giderlerimizin için olması gereken payı nedir? Artı-eksi sapma ve eşlenik aksiyonlar nedir? Bu sürekli iyileştirme kültürü içinde düzenli ilgili paydaşlarımızla takip ediyor ve iyileştirmeye odaklanıyoruz.
 
Tedarikçi seçiminde öncelikleriniz neler? 
Tedarikçi seçiminde önceliklerimiz; taleplerimize karşı gösterilebilecek esneklik, servis seviyesi, maliyet ve güvenilirlik (finansal güç, dijital altyapı vb.) en önemli kriterlerimiz olup, yurt içi ve dışında bu kriterlere uygun firmalar ile birlikte çalışıyoruz.
 
Lojistik gündeminizde neler var? 
Sektörel olarak baktığımızda hem çalışanın hem iş süreçlerinin hem de ürünlerimizin ve kaynaklarının güvenilirliğini ve sürekliliğini temin etmek en büyük öncelikler olarak durmaktadır. Nesiller boyu fayda sağlama vizyonumuzu destekleyen global sürdürülebilirlik yaklaşımımızın temel önceliklerini ekonomik performans, ürün kalitesi ve güvenliği, inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları ile iş sağlığı ve güvenliği oluşturuyor.
Finansal ve operasyonel başarılarımızın devamlılığını sağlamak ve sürdürülebilir büyümemizi devam ettirmek için tüketici ihtiyaç ve beklentileri ışığında ürünlerimizi çeşitlendirirken, Türkiye ve dünyadaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bulunduğumuz ülkelerde satış-pazarlama veya tesis yatırımı yoluyla yerel istihdama destek oluyor ve markalarımızın başarılarını kalıcı kılacak faaliyetlere odaklanarak ekonomik kalkınmaya değer katıyoruz. Operasyonlarımızda, hammadde ve ambalaj seçiminden üretim teknolojilerine kadar verimlilik esaslı çalışıyor, verimliliğimizi geliştirecek sistemleri yaygınlaştırıyoruz.
 
‘DİJİTALLEŞMEYE YATIRIM YAPANLAR KAZANACAK’ 
Türk lojistik şirketlerinin kimyevi madde taşımacılığındaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Rekabetin getirdiği maliyet baskıları kuşkusuz taşımacılık konusunda hizmet aldığımız tedarikçilerimizi de önemli oranda etkilemektedir. Ancak dijital altyapılara, uçtan uça izlenebilirlik ve ölçülebilirlik süreçlerine dönük rekabetçi avantaj oluşturan ve çalıştıkları firmalara alternatif çözümler sunabilen partnerlerin, bu yatırımlar için bir kaynak ayırmaları gerekse de orta/uzun vadede tercih edilecek firmalar olacağını düşünüyorum. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat