e


Aytemiz, yapay zeka ile lojistik süreçlerini optimize ediyor!
Türkiye genelinde 645 istasyonu, 9 ikmal noktası ve 250 bin metreküplük depolama kapasitesiyle hizmet veren Aytemiz, 2024’ün ilk 7 ayında 2 milyon tona yakın ürün tedariği gerçekleştirdi. Yapay zeka destekli lojistik çözümleriyle verimliliği ve güvenliği en üst düzeye taşıyan Aytemiz, karayolu taşımacılığındaki güçlü operasyonlarına devam ederken geleceğe yönelik yenilikçi adımlar atıyor.




aytemiz1963 yılından bugüne akaryakıt sektöründe kesintisiz bir şekilde faaliyetlerini sürdüren Aytemiz Akaryakıt A.Ş, 2009 yılından bu yana Aytemiz markası ile hizmet veriyor. Güçlü ikmal ve depolama kapasitesi ile sektörde öne çıkan Aytemiz’in, Türkiye’nin farklı bölgelerinde konumlanan ikmal noktalarını, 250 bin metreküp kapasiteli depolama ve dolum terminallerinde sunduğu hizmetleri, bu alandaki büyüme stratejisini ve hedeflerini, Aytemiz Teknik İşler Direktörü Mesut Bektaş’la konuştuk.
 
Aytemiz’in Türkiye’deki yapılanması hakkında bilgi verir misiniz? 
Aytemiz, Türkiye’nin en köklü akaryakıt dağıtım şirketlerinden biri olarak, 645 istasyonuyla ülke genelinde benzin, motorin ve LPG tedarik ediyor. Müşterilerimize sürdürülebilir bir hizmet sunabilmek adına, Trabzon, Alanya, Kocaeli ve Kırıkkale'deki ana depolama tesislerimiz önemli bir rol oynuyor. Bu ana tesislerin yanı sıra, Tekirdağ, İzmir, Mersin, Samsun ve Batman gibi stratejik noktalardaki anlaşmalı depolama tesislerimizden de ürün sevkiyatlarımızı kesintisiz bir şekilde gerçekleştiriyoruz.
Aytemiz olarak, enerji arzının sürekliliğini sağlamak ve ürün kalitesini en üst düzeyde tutmak, temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda çalışmalarımıza titizlikle devam ediyor ve sektörümüzdeki lider konumumuzu güçlendirmek amacıyla geleceğe yönelik gelişim planlarımızı hayata geçiriyoruz.
 
7 AYDA 2 MİLYON TONA YAKIN ÜRÜN DAĞITTI 
Yıllık ne kadar tonluk bir ürün tedariği gerçekleştiriyorsunuz? Ürünlerin teslimatında hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? 
Aytemiz olarak akaryakıt perakende piyasasında yaklaşık yüzde 5, toptan piyasasında yaklaşık yüzde 17 pazar payına sahibiz. 2024’ün ilk 7 ayında akaryakıt ürünleri ve LPG dahil toplam 1 milyon 920 bin ton ürünün tedariğini başarıyla gerçekleştirdik.
Denizyoluyla tedarik ettiğimiz hacmi, liman terminallerimizde depoluyor ve sonrasında daha geniş bir coğrafyaya ulaştırabilmek için ikincil lojistik süreçlerimizi devreye alıyoruz. Bu süreçte karayolu taşımacılığı kullanarak ürünlerimizi farklı terminallerimize yönlendiriyoruz. Ayrıca, uzmanlık gerektiren önemli bir lojistik süreç olan ve EPDK mevzuatı gereği dağıtıcılar tarafından yürütülmesi zorunlu kılınan LPG taşımalarını da Aytemiz bünyesinde gerçekleştiriyoruz. 2024’ün ilk 7 ayında tankerlerimizle toplamda 120 bin ton LPG sevkiyatını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda, yılbaşından itibaren toplam 74 gemi tahliyesi yaparken, kara tankerlerimiz 12 milyon 200 bin km yol kat ederek ürünlerimizin güvenli ve zamanında teslimatını sağladı. Bu süreçlerde, lojistik operasyonlarımızın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini en üst seviyede tutarak, sektördeki uzmanlığımızı bir kez daha ortaya koyuyoruz.
 
Aytemiz olarak lojistik süreçlerinizi optimize etmek için ne tür adımlar attınız? 
Aytemiz olarak lojistik süreçlerimizi optimize etmek için yaptığımız yatırımlar, dijitalleşmeden araç filomuzun modernizasyonuna kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Kullandığımız tüm taşıma modlarında yüksek standartları karşılamak ve operasyonel verimliliği artırmak amacıyla kesintisiz çalışıyoruz. Denizyolu taşımacılığında, Aytemiz limanlarına yanaşacak gemilerin uygunlukları, uzman ekiplerimiz tarafından titizlikle denetleniyor. Yalnızca zorunlu standartları sağlayabilen gemilere yükleme izni veriyor, böylece süreçlerimizde maksimum güvenliği sağlıyoruz. Karayolu taşımacılığında ise güvenlik ve kalite standartlarını artırmak adına sürekli iyileştirme hedeflerini benimsiyor, son üç yıldır önemli yatırımlarla araç filomuzu gençleştiriyoruz. Modern araçlarımız, 7/24 uydu takip sistemleriyle izleniyor ve otomasyon sistemlerimiz aracılığıyla ürün güvenliğini garanti altına alıyoruz. Aynı zamanda EPDK ve mali düzenlemelere tam uyum sağlıyoruz. Ayrıca otomasyon sistemlerimize entegre edilen yapay zeka çözümleri, en uygun rota ve dağıtım ağlarını belirleyerek lojistik süreçlerimizin daha verimli ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor. Bu yatırımlar sayesinde Aytemiz olarak, lojistik operasyonlarında hem güvenliği hem de verimliliği en üst düzeye taşımayı sürdürüyoruz.
 
KARAYOLUNDA KENDİ GÜCÜNÜ KULLANIYOR
 Lojistik, gider kalemleriniz içinde nasıl bir pay alıyor? Lojistik ihtiyaçlarınızı ne oranda outsource ediyorsunuz? 
Lojistik giderleri, sektörde ciddi bir kalem oluşturarak özel uzmanlık gerektiren bir taşıma metodu olan tehlikeli madde taşımacılığında hem deniz hem karayolunda diğer ürün taşımalarına göre daha yüksek maliyet oluşturuyor. 
Aytemiz olarak lojistik alanında uzun yıllara dayanan bir tecrübeyle bu süreçleri yönetiyoruz. Özellikle kara nakliyesi operasyonlarımızda; standartlarımızdan ödün vermemek, operasyon sürekliliğini sağlamak ve maliyetleri daha etkin bir şekilde kontrol edebilmek amacıyla, lojistik faaliyetlerimizi büyük ölçüde kendi bünyemizde yürütüyoruz. Bu kapsamda ciddi yatırımlar yaptık ve yatırımlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Şu an taşımalarımızda kullandığımız kara tankerlerinin yarısından fazlası kendi yatırımımızdan oluşmakta. LPG taşımacılığında ise bu oran yüzde 85’lere ulaşmış durumda. 
Aynı zamanda, dış kaynak kullanımına da önem veriyoruz. Lojistik şirketlerinden çeşitli hizmetler alarak, belirli operasyonları outsource etmekteyiz. Bu sayede, uzmanlık alanlarımızda dış kaynaklardan yararlanarak, verimliliğimizi artırıyor ve maliyetleri daha etkili bir şekilde yönetiyoruz. Bu strateji ile lojistik süreçlerimizde sürdürülebilir bir büyüme ve rekabet avantajı sağlıyoruz.
 
Tedarikçi seçiminde öncelikleriniz neler? Hizmet aldığınız lojistik şirketlerinden neler bekliyorsunuz?
Aytemiz olarak, sektör dinamiklerine uyum sağlamak ve daha esnek bir filo oluşturabilmek adına dış kaynaklardan taşımacılık hizmetleri de alıyoruz. Bu hizmetlerin ağırlığı akaryakıt taşımacılığı üzerine yoğunlaşmakla birlikte, küçük ölçekli LPG taşımacılığında da bir nakliyeci filomuz bulunuyor. Tedarikçi seçerken önceliğimiz, SEÇ-G kültürü ve sürdürülebilirlik. Çalışacağımız tüm nakliye firmaları öncelikle SEÇ-G akreditasyonundan geçiyor, tüm araç ve sürücü belgelerini titizlikle inceliyoruz. Operasyon sürecinde Aytemiz’in kendi lojistik operasyonunda sağlanan tüm standartları, taşıma firmalarından da talep ediyor, operasyonlarını gizli ve haberli denetimlerle gözlemliyoruz. Tedarikçi temininde en önemli kriterlerimizden biri de araç parkının genç, bakımlı ve günümüz teknolojileri ile uyumlu olması. Bu kriterlere uygun olmayan filolar, Aytemiz teknik değerlendirme sürecinden geçemiyor. Tedarikçilerimiz, akreditasyonları ve teknik incelemeleri geçtikten sonra dönemsel açılan ihalelerle belirleniyor ve bu süreç genellikle uzun soluklu iş birlikleri ile sonuçlanıyor. Bu süreçte hem Aytemiz’in hem de tedarikçilerin taahhütlerine uyumlarını sürekli takip ediyoruz.  Bu sayede, güvenilir ve sürdürülebilir bir lojistik ağı oluşturmayı hedefliyoruz.
 
Akaryakıt ve LPG taşımacılığında gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi alanlarda iyileştirmelere ihtiyaç var? 
Türkiye’de akaryakıt ve LPG taşımacılığında geldiğimiz nokta, gerçekten gurur verici. Devlet organlarının takibi ve sektörün gösterdiği hassasiyet sayesinde, standartlarımızı ciddi bir seviyeye çıkarmış bulunmaktayız. Tehlikeli madde lojistik faaliyetlerimizin, birçok ülkenin çok daha ilerisinde bir kalitede sürdürüldüğünü söyleyebilirim.
Sektörümüzün öncelikli hedefinin, akaryakıt ve LPG taşımalarında demiryolu taşımacılığının payının artırılması olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda şirketimizin de hedefleri var ve çalışmalarımız devam ediyor. Bazı hatlardaki bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte demiryolu taşımacılığına daha fazla yönelmeyi planlıyoruz. Ana hedefimizi, daha az efor ve enerji ile daha fazla ürün taşınması, aynı zamanda karayollarındaki trafiğin ciddi şekilde azaltılması ve olası risklerin minimize edilmesi olarak özetleyebilirim.
Karayolunda ise, tüm ulusal ve uluslararası mevzuata uyum sağlamak, sektörün vazgeçilmez bir gerekliliği olmalı. Özellikle sürücü çalışma sürelerine uyumun, karayolunda güvenliği artıracak en önemli konu olduğuna inanıyoruz.
Denizyolu taşımacılığında ise yüksek kapasiteli limanlar ve liman terminalleriyle daha fazla miktarda ürün transferi sağlanması ve gemi trafiğinin olabildiğince seyrekleştirilmesi, temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedeflere ulaşmak hem operasyonel verimliliğimizi artıracak hem de sektördeki güvenlik standartlarını daha da yukarılara taşıyacaktır.
 
‘TAŞIMACILIKTA AVRUPA STANDARTLARI YAKALADIK’ 
Aytemiz Teknik İşler Direktörü Mesut Bektaş, akaryakıt sektörünün lojistik gündemindeki öncelikli konunun her zaman SEÇ-G standartlarının artırılması olduğunu söyledi. “Sektörümüz her dönem sağlıklı, emniyetli, çevreye zarar vermeyen güvenli operasyonlar sürdürmeyi hedefliyor” diyen Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zira taşınan ürünlerin, lojistik operasyonlardaki diğer yüklerden daha yüksek risk taşıdığı gerçeği, bu konunun önemini bir kat daha artırıyor. Bu kapsamda sürekli kendini geliştirmesi gereken bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Son on yıl boyunca ülkemizde, tehlikeli madde taşımacılığında Avrupa standartlarına uyum konusu önemli bir gündem maddesi oldu. Bu kapsamda karayolunda ADR, denizyolunda IMDG Code, demiryolunda da RID uygulamalarında ciddi yol kat edildi. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın öncülüğünde, sektörün de katkıları ile taraf olduğumuz bu uygulamalara günümüz itibari ile tam uyum sağlamış durumdayız. Aytemiz olarak, uyum çalışmalarında sektör öncülerinden biri olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Sektörümüzün gündeminde olan bir diğer SEÇ-G geliştirmesi de benzin ve naftanın depolanması ve dağıtılmasından kaynaklanan uçucu organik bileşik emisyonlarının kontrol edilmesi konusu. Bu düzenleme, uçucu akaryakıt ürünlerinin hava kirliliğine yol açmasının önüne geçilmesini amaçlıyor. Bu bağlamda tüm akaryakıt taşıma filomuzu hızla bu düzenlemeye uygun hale getirdik. Konu dahilinde terminallerimiz ve istasyonlarımızda ise yatırımlarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra sürücülerin çalışma sürelerinin kontrol altına alınmasına yönelik takograf kayıtlarının takip edilmesini ve raporlanmasını, araçlardaki tüm yüklerin belirli sürelerle bakanlığa bildirilmesini zorunlu kılan U-ETDS, yine şirket araçlarının yakıt alımlarının mali açıdan kontrol altında tutulmasını hedefleyen UTTS ve benzeri lojistik uygulamalarını da yakından takip ediyoruz. Operasyon standartlarımızı yükseltmek ve yasal zorunluluklara uyum sağlamak adına gerekli düzenlemelerle süreci destekliyoruz.”



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat