
“Dış ticaret kader lojistik alanında da güçlü bir atım içindeyiz” diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu kapsamda İskenderun-Mısır Ro-Ro projesi, Çin’e doğrudan demiryolu bağlantısı, Tuna Nehri’nin Avrupa’ya yönelik taşımalarda kullanılması, limanlardaki yük hacminin iki katına çıkarılması, yurtiçinde ve dışında oluşturulacak lojistik merkez gibi birçok proje ile Türkiye’nin lojistik alanında da fırsatlar ülkesi haline geleceğini vurguluyor.
Avrupa’nın ve Türkiye’nin öncü lojistik firmalarından Ekol, mevcut Intermodal hatlarına 22 Mayıs 2013’ten itibaren Trieste – Ostrava blok tren hattını ekliyor.

Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi ile ilgili kanun tasarısı 24 Nisan 2013 tarihinde TBMM’de görüşülerek kabul edildi.

UTİKAD, 12 yıl sonra gene ‘FIATA Dünya Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor.

Prof. Dr. Okan Tuna / Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu

Demiryolu taşımacılık sektörünün uzun süredir beklediği Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Özel sektörün önünü açacak ve uluslararası rekabette Türkiye’ye ivme kazandıracak olan kanunun yeni bir dönemin kapılarını açacağını belirten sektör temsilcileri, ilk adım atıldı, sıra pratikte diyor.