BSH Ev Aletleri, Türkiye’de demiryolunu tercih eden şirketler arasında yer alıyor. “Biz demiryolu taşımacılığının gücüne inanan firmalardan biriyiz” diyen BSH Ankastre ve Gardırop Tipi Soğutucu Fabrikası Tedarik Zinciri/Tedarikçilerden Sorumlu Alan Yöneticisi A.Özgür Sezer, Almanya’dan tedarik ettikleri malzemelerin taşınması için kullanmaya başladıkları demiryolunu diğer bölgelere de yaymayı hedeflediklerini söylüyor.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), akademisyenlerle işbirliği yaparak hazırladığı ‘Otomotiv Ticaretinde Yol Haritası Talep Tahminleri’ raporu ile otomotiv sektörünün önümüzdeki 4 yıllık falına baktı. Yüksek oranlı vergilerin, özellikle de ÖTV oranlarının talep artışını engellediği belirtilen raporda, ÖTV'nin oranında uygulanması halinde toplam otomobil satışlarının 2016'da 1 milyon 16 bin 168 adede, %27'ye düşürülmesi durumunda ise 1 milyon 326 bin 966 adede ulaşacağı öngörülüyor.
Türkiye’nin ilk Car-Carrier gemisi ile faaliyet gösterdiği Derince-Ilychevsk hattını Köstence Limanı ile güçlendiren Cenk Group, otomotiv lojistiğinde performans artıracak. 2012 yılında 35 bin araçlık bir kapasiteye ulaştıklarını belirten Cenk Group Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Attila Yener, “Bu yıl 40 bin araçlık bir kapasite hedefliyoruz. Hattımıza eklediğimiz Köstence ayağı da hacmimizi olumlu etkileyecek” diyor.

Günümüzde karayolu taşımacılığının eşdeğer kapıdan kapıya taşımacılık hizmetleri esas alındığında, diğer taşıma türlerine kıyasla CO2 salınımı açısından daha iyi performansa sahip olduğunu belirten IRU Mal Nakliyesi & Sürdürülebilir Kalkınma Daire Başkanı Jens Hügel, sektörün 2030’a kadar ticari eşya/yolcu taşımacılığına ait CO2 salımlarını %30 azaltmak gibi iddialı bir hedefin sahibi olduğunu vurguluyor.

Turgut Erkeskin / UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı

2023 yılında üretimde dünyada ilk 10, AB’de ilk 3, Ar-Ge’de ise ilk 5 içine girmeyi hedefleyen Türkiye otomotiv sanayi, bu hedeflere ulaşmada lojistik sektörüne stratejik bir rol biçiyor. “Lojistik planlaması sanayimizin karşı karşıya bulunduğu önemli bir sorun olarak algılanmaktadır” diyen Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, sektöre yönelik talep listesini ise şöyle sıralıyor: Kombine taşımacılık, zamanında teslimat, sıfır stok, verimlilik ve düşük maliyet.

Osman Doğrucu / Green Lojistik Danışmanlık Genel Müdür

UTİKAD, taşıma işleri organizatörlerinin kabusu haline gelen “KDV istisnası” sorununun kökten çözümü için “Yeni KDV Tebliği”nde iki önemli değişiklik bekliyor: KDV istisna beyanı sırasında, ağır iş yükü ve zaman kaybı yaratan evrakların gözden geçirilmesi ve lojistik firmalarının kendi bünyelerinde üretilen evraklar yerine, başka muhataplardan temini zorunlu evrak isteminin yapılmaması.

2009 yılında “Hedef 2023” sloganıyla gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası’nda belirlenen 100 iddialı hedef kapsamında geçen 4 yıllık süreçte taşımacılık ve lojistik sektörü alanında önemli birçok adımın atıldığını belirten sektör temsilcileri, yeni şura için öncelikli gündem maddelerini ise, lojistik master planının çıkarılması, intermodal taşımacılık sistemlerin geliştirilmesi ve Ar-Ge, inovasyon ve eğitim konusunda teşviklerin artırılması olarak sıralıyor.

10. Kalkınma Planı'nda Türkiye'nin 2018'e kadar dünya lojistik sektörü içinde ilk 15’e girmesi ve bölgesel bir üs haline gelmesi hedefleniyor. Önümüzdeki süreçte taşımacılık ve lojistikte, transit taşıma süresinin kısaltılması, hasarsız teslim oranının yükseltilmesi, güvenilirlik ve hız unsurları öne çıkacak.