İspanya’nın AB ülkelerine yaptığı meyve ve sebze ihracatı; geleneksel olarak karayolu kullanılarak yapılmaktaydı. Karayoluyla yapılan ihracatlar da ise yüksek akaryakıt fiyatı, kamyon sürücülerinin araç kullanma sürelerinde yapılan düzenlemeler ve %50 seviyelerde boş geri dönüşün yarattığı maliyet baskısı lojistik şirketlerini demiryolu ve intermodal uygulamaları konusuna yöneltti.
Avrupa’nın ve Türkiye’nin öncü lojistik firmalarından Ekol, mevcut Intermodal hatlarına 22 Mayıs 2013’ten itibaren Trieste – Ostrava blok tren hattını ekliyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya gibi coğrafyalara yakınlığı, lojistikte doğal bir merkez olması, genç ve kalifiye iş gücüyle Türkiye’nin, lojistikte yabancı yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunduğunu ve cazip hale geldiğini söylüyor.
İntermodal taşımacılık alanında atılıma hazırlanan Türk sermayeli lojistik firması Transorient, 2014 sağlık ve etkinlik lojistiğine yoğunlaşacak.
8 Eylül'de Anadolu ile Avrupa arasındaki demiryolu taşımacılığından sonra önce Viking Tren Operatörü arasına katıldıklarını sonra da Pakistan Devlet Demiryolları ile anlaşma imzaladıklarını belirten BALO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, “2014 yılında Viking ve Pakistan treni ile entegrasyon gerçekleştiğinde, Türk sanayicisi Baltık, İskandinavya ve Güney Asya ülkeleri ile yapılan ticarette de önemli avantajlar sağlayacak” diyor.