Ford Otosan, 2000 yılından itibaren demiryolunu ana taşıma modu haline getirip sektörün gelişmesi ve büyümesine öncülük ederek önemli bir efsane yarattı.
Arkas, Alman Duisport firmasıyla yeni bir ortaklığa imza attı. Multimodal taşımacılığın geliştirilmesi için yapılan ortaklığın en önemli hedefi Avrupa-Türkiye ve Asya arasında demiryolu hattı kurulması. Bunun için İzmit Kartepe’de 200 bin metrekarelik intermodal lojistik merkezi kurulacak.
Ağır yük ve proje taşımacılığında anahtar teslim çözümler sunan Batu International Logistics, bu alanda son yıllarda gerçekleştirdiği en büyük operasyonlardan birini başarıyla tamamladı. Şirket Şanghay’dan denizyoluyla Gebze’ye gelen yükleri, buradan 60 adet low-bed araçla Konya’ya taşıdı.
Batu Şirketler Grubu 2014’te “Batu Intermodal’ ile markalaştırdığı intermodal taşımacılık hizmetlerini hızla büyütüyor.
Turgut Erkeskin / UTİKAD Başkanı
Tüm süreçlerini etkin şekilde yönetilen lojistik süreçler üzerine kurgulayan Ford Otosan, bunun sonuçlarını ise ihracatta yakaladığı şampiyonluklarla alıyor. Ford Otosan Malzeme Planlama ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, tedarik zinciri süreçlerinde geriye dönük planlama prensibiyle hareket ederek başarıyı yakalarken, birçok alanda avantaj yaratan intermodali ise ana taşıma modu haline getirdiklerini söylüyor.
2015 yılında ciddi yatırımlara imza atan Mars Logistics, 2016’da ise Avrupa’daki intermodal servis ağına bir yenisini eklemeye ve Hadımköy’deki yeni lojistik merkezini devreye almaya hazırlanıyor.
Otomotiv sektörünün ihracat hedeflerine ulaşmasının lojistiğin doğru ve verimli bir şekilde planlanması ve yönetilmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu,“Sanayimizin %95’inin yer aldığı Doğu ve Güney Marmara’da intermodal taşımalar için lojistik altyapısı yetersiz. İhracat açısından limanların çevresindeki kara ve demiryolu ağının zenginleştirilmesi ve özel oto-port limanların desteklenmesi öncelikler arasında olmalıdır” diyor.
Güçlü network ağı ve alanında uzman ekibiyle proje taşımacılığının önemli forwarderlerinden olan Militzer&Münch, Türkiye’nin coğrafik avantajlarını da kullanarak bu alanda yeni rotalar yaratmaya devam ediyor.
Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından çalışmaları yürütülen Lojistik Master Planı hazırlanırken otomotiv temsilcilerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini belirten Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekteri Osman Sever, “Taşımacılığın kombine modlarla yapılmasını öngören bir Master Planı’nın, sanayimizin ihtiyaçlarına cevap verebileceğini düşünüyoruz” dedi.