e


Borusan Limanı bitmiş araç elleçleme kapasitesini 350 bine çıkaracak
Otomotiv lojistiğinde zincirin her halkasında yer alan Borusan Lojistik, özellikle liman hizmetlerinde gerçekleştirdiği yeni yatırımlarla bu alandaki iş hacmini katlayarak büyütmeyi hedefliyor. 




ibrahim_dolen_borusanBorusan Lojistik Borusan Liman’ından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, gerçekleştirdikleri yeni yatırımla limanda 24 bin 500 m2’lik yeni bir alan oluşturacaklarını ve bitmiş araç elleçleme kapasitelerini 350 bin seviyesine çıkaracaklarını söylüyor. 
 
Borusan Holding, liman hizmetlerine 1984 yılında başladı. Geçen 32 yılda kaydedilen büyüme ve bunun yük trafiğine olan yansımalarından söz eder misiniz?  
Liman hizmetleri, her yıl yatırım yaparak büyüttüğümüz bir iş kolumuz. Geçen 32 yıllık süreçte yaklaşık 250 bin dolar seviyesinde yatırım gerçekleştirdik. Artan bir şekilde limanımıza yatırımlarımız sürüyor. 1984 yılında hizmetlerimize genel kargo ile başladık. Bugün konteyner, genel kargo, dökme yük, proje kargo, PCC ve Ro-Ro liman ve terminal hizmetlerini, 7 gün 24 saat kendi uzman kadromuz ile dünya standartlarında veriyoruz. Bulunduğumuz hinterlant itibariyle Güney Marmara, Kuzey Ege ve Batı Anadolu’dan gerçekleştirilen ihracat ve ithalat faaliyetlerine önemli katkılar sunuyoruz.
Limanımız hem fiziki şartları hem de ekipman parkıyla 13.000 TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine de hizmet verebilmektedir. Yıllık bazda 5.000.000 ton genel kargo, 400.000 TEU konteyner ve 300.000 araç elleçleme kapasitesine, 1.600 m yanaşma yerine, 280.000 m2 gümrüklü ve 80.000 m2 gümrüksüz terminal sahasına sahip. Mevcut 560 metrelik lineer rıhtım uzunluğu, 14.5 m su derinliği ve 20 sıra konteyner taşıyabilen gemileri elleçleyebilmektedir.
Genel kargoda ağırlıklı olarak demir çelik, otomotiv ve tüketim sektörüne hizmet veriyoruz. İthalat ve ihracat olarak bitmiş araç lojistiği hizmeti veriyoruz. Yine konteyner hatlarına konteyner elleçleme hizmeti sunuyoruz. Bugün birçok limanın ya genel kargo ya da konteyner hizmetleri gibi tek alana yoğunlaştığı düşünüldüğünde Borusan Limanı olarak, farklı iş kollarına aynı anda hizmet verebilme gücümüzle rakiplerimizden ayrılıyoruz. Gerek yapmış olduğumuz yatırımlar, gerek kullanmış olduğumuz yazılımlar gerekse de süreç bazlı yaklaşımlarımız sayesinde verimlilik anlamında Türkiye’deki birçok limandan çok daha iyi durumdayız. Bu bizi tercih eden müşterilerimize de avantaj sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda da sunduğumuz bu avantajı devam ettireceğiz. 
 
ZİNCİRİN HER HALKASINDA ÇÖZÜM SUNUYOR 
Otomotiv sektörüne yönelik ne tür hizmetler sunuyorsunuz?  
560 milyon dolarlık ciro ile Türkiye’nin lider lojistik firmalarından biri olan Borusan Lojistik, “entegre lojistik hizmet sağlayıcı” olarak;  Lojistik Hizmetleri, Liman ve Gemi Kiralama Proje Taşımacılığı Hizmetleri, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Yabancı Ülkeler Lojistik olmak üzere dört stratejik alanda müşterilerine ihtiyacı olan her türlü hizmeti verebilmektedir. Türkiye ihracatında önemli bir pay alan otomotiv de bir numaralı hizmet verdiğimiz sektör diyebiliriz.
Kimi müşterilerimizin uzun süredir yurtiçinde milk run taşımalarını yapıyoruz. Yani günlük olarak üretimde ihtiyaç duyulan yüzlerce yedek parçayı yan sanayiciden toplayarak Just in Time olarak üretim hattına teslim ediyoruz. Bu alanda 8 yıldır hizmet verdiğimiz müşterilerimiz var. Bunun dışında bitmiş araçların üretim sonrasındaki liman hizmetlerini yaptığımız müşterilerimiz var. Üretim hattı sonunda çıkan araçları teslim alıp, liman sahasına taşıyıp, ihracat yerlerine göre gelen gemilere zamanında yüklemesini gerçekleştiriyoruz. Otomotiv sektörünün önde gelen firmalarından birinin ihracatını gerçekleştiriyor ve dünyaya dağıtımını sağlıyoruz. Ayrıca parsiyel dağıtım networkümüz içinde pek çok otomotiv yedek parça firmasının yurtdışı taşımalarını gerçekleştiriyoruz. Yine otomotiv sektörüne hammadde ithalatı hizmeti veren Türkiye’nin en büyük limanlarından biriyiz. Şase yapımında kullanılan saç ithalatının önemli bir kısmı bizim limanımızdan gerçekleştiriliyor. Bu anlamda yılda yaklaşık 3,2 milyon ton demir çelik elleçliyoruz. Bursa ve İznik bölgesindeki birçok otomotiv fabrikasına bu alanda hizmet sunuyoruz. Bazı firmalara gümrükleme hizmeti veriyoruz. Ayrıca Türkiye’deki ithal araçlar için bir ilk olan ve 2004 yılında İzmit Köseköy’de 230 bin m2 saha üzerine kurduğumuz PDI tesisimiz var. Bu tesisimiz ile ithal gelen araçların antrepoda toplanması, kontrol edildikten sonra ithalatın yapılması ve sonrasında da bayiye gönderilmesine kadar olan tüm süreci biz yönetiyoruz. Bu hizmetle aracın müşteriye hasarsız olarak teslim edilmesini sağlıyoruz. Yani sonuç olarak otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu her türlü hizmeti verebiliyoruz. 
 
Otomotiv sektörü iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu alana dönük büyüme planlarınız neler? 
İş hacmimizin yaklaşık ’luk kısmını otomotiv sektörüne yönelik sunduğumuz hizmetler oluşturuyor. Ama özellikle 2015 yılında yaşanan kur değişimleri nedeniyle bu oran belli bir değişim göstermiş olabilir. Niye otomotiv sanayi bizim için çok önemli bir sektör diye soracak olursanız; çünkü çok hızlı büyüyor. Örneğin 2015’te ihracat miktarını artırdı. 2023 yılında 3 milyon adetlik bir üretim hedefleniyor. Tabii bu hedef konulduğunda dünya böyle sorunlar yumağı içinde değildi, bu nedenle bu hedefe ulaşılıp ulaşılmayacağını zamanla göreceğiz. Şu anki mevcut yatırımlara baktığımızda böyle bir üretimi gerçekleştirecek fabrikalarımız henüz yok. Ama niyet zaten yeni fabrikaların kurulmasıyla birlikte bu alanda hem sektörün hem de sektöre hizmet veren firmaların büyümesini sağlamak. İnşallah bu hedef gerçekleşir. Biz de otomotiv sektörünü yakından takip ediyor ve yatırımlarımızı bu paralelde gerçekleştiriyoruz. 
 
11 MİLYON $’LIK YATIRIM YAPILACAK  
Otomotiv sektörüne yönelik gerçekleştireceğiniz yeni yatırımın ayrıntılarını öğrenebilir miyiz? 
Bu yatırımlarımızdan biri, konteyner ve Ro-Ro iskelemizdeki yanaşma yerimizi 450 ve 100 metreden, 560 ve 210 metreye çıkaracak olan iskele uzatmasıdır. Bu yatırımımızı 2016’nın başında tamamlamış olacağız. Diğer yatırımımız ise, otomotiv sektörüne yönelik artacak olan araç ihracatına karşın limanımızdaki kapasitemizi artırmak için yeni başladığımız ve muhtemelen bu yılın Haziran ayında bitireceğimiz dolgu alanları genişletme yatırımı. Bu yatırım ile 24 bin 500 m2’lik yeni bir alan oluşturacağız ve bitmiş araç elleçleme kapasitemizi yılda 350 bin seviyesine çıkaracağız. Bu iki yatırımla 2015-2016 döneminde toplamda yaklaşık 11 milyon dolarlık bir yatırım yapmış olacağız. Türk otomotiv sektörünün ihracatı her geçen yıl artarken, yabancı üreticiler de yeni modellerini Türkiye’ye getiriyor. Biz de hem iskele uzatma hem de dolgu yatırımıyla otomotiv sektörünün artan ihtiyacına cevap vermiş olacağız.
 
borusan_portBorusan Limanı’nın 2015 yılında yakaladığı operasyonel performansını ithalat-ihracat dengesi açısından değerlendirir misiniz?2016 için hedefleriniz neler? 
Borusan Limanı’nın ihracat-ithalat dengesi açısından  performansı, Türkiye’nin dış ticaret dengesinden çok farklı değil. Limanımızın da bulunduğu Güney Marmara ihracat ağırlıklı bir bölgedir. Bu nedenle ağırlıklı olarak ihracata yönelik hizmet veriyoruz. Genel kargoda iş hacmimizin %65’ini ithalat, otomotivde %85-90’lık kısmını ihracat oluşturuyor. Konteynerde ise %50 ihracat, %50 ithalat şeklinde bir iş hacmimiz var. 2015 yılında özellikle otomotivde gibi ciddi bir büyüme yakaladık ve 295 bin araç ihraç ettik. Onun dışındaki iş kollarımızda %5 seviyesinde büyüdük. 3,2 milyon ton ise genel kargo elleçledik. Konteyner iş hacminde ise Türkiye genelinde %5 gibi bir azalma yaşanırken, bizim limanımızda da %2’lik bir düşüş yaşandı. 2015 yılında 230 bin TEU konteyner elleçledik. 
2016 için Türkiye ekonomisinde %4’lük bir büyüme bekliyoruz. Bunun dışında geçen sene yaşanan yavaşlamanın ortadan kalktığı, dış ticaretin de büyümeye başladığı bir ekonomik ortama gireceğimizi düşünüyoruz. Her şeyden önemlisi 2016’nın, kurun çok fazla oynama göstermeyeceği bir yıl olacağını öngörüyoruz. Tüm bunlar yatırım yapmayı ve ticareti cesaretlendirecek bir ortam yaratacaktır. Borusan Lojistik olarak biz de iş hacmimizi büyütmeyi hedefliyoruz. 
 
Özel hizmetlerinizden birisi de gemi kiralama. Bu alanda ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Gemi kiralama önemli faaliyet alanlarımızdan birisidir. Uzun zamandır hizmet verdiğimiz bir alan olsa da özellikle son 2 yıldır grubumuz dışındaki müşterilerimize de çok yoğun hizmet vermeye başladık. 2015’te müşterilerimizin %65’ini grup dışı hizmet verdiğimiz şirketler oluşturdu ve 320 kadar gemi kiralama hizmeti gerçekleştirdik. Kendi gemisi olmadan bu kadar çok projeye imza atan bir firma olarak gemi kiralamada Türkiye’nin en büyüklerinden birisi olduğumuzu söyleyebiliriz. Gemi kiralama hizmetinde sürecin nasıl işlediğinden söz edecek olursak; müşterimiz taşınması istenen yükün cinsini, miktarını, hangi tarihte nereye gönderilmesi gerektiğin bize bildiriyor. Biz de bu bilgiler doğrultusunda en doğru gemiyi buluyor ve yükün gönderimini sağlıyoruz. Bu hizmeti sadece Türkiye’den yapılan gönderiler için değil, dünyanın her yeri için sunabiliyoruz. Japonya’dan Bali’ye, Brezilya’dan Dubai’ye kadar… Bu alanda grup dışındaki müşteri yelpazemizi genişleterek büyümeye devam edeceğiz.  
 
borusan_boruABD’YE 20 BİN ADETLİK BORU SEVKİYATI 
Borusan Lojistik, Türkiye ve dünya genelinde tüm lojistik süreçlerdeki deneyimleri ve yetkin uzman kadrosu ile proje hizmetlerinde de müşterilerine esnek ve güvenilir çözümler sunuyor. Proje lojistiği alanında 2015 yılında önemli projelere imza attıklarını belirten Borusan Lojistik Borusan Limanı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, bu projelerden birinin Amerika’ya sevk ettikleri doğalgaz boruları olduğunu söylüyor. Dölen, projenin ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Bu projeyi farklı kılan Türkiye’den yurtdışına ilk defa 24 metrelik gaz borularının sevk edilmesidir. Operasyon kapsamında Amerika’da yürütülen 100 km’lik bir doğalgaz hattı projesi için Borusan Gemlik Fabrikası’nda üretilen 20 bin adet boruyu Borusan Limanı’na taşıdık. Burada depolanmasını gerçekleştirdik. Uygun gemi bulduktan sonra gemiye yüklenmesini gerçekleştirdik. Houston Limanı’na gelen gemideki yüklerin indirilip depolanmasını sonrasında da 3 farklı stok sahasına kamyonlarla gönderilmesini sağladık. Boruları Borusan Gemlik Fabrikası’ndan Borusan Limanı’na yaklaşık 10 bin seferde taşıdık. Amerika’da ise boruları ikili ya da üçlü olarak taşıdık ve yaklaşık 5 bin 500 seferle stok sahalarına ulaştırdık. Taşıma operasyonu yaklaşık 8 ay sürdü. Bu operasyondaki en büyük başarımız ise, borular çok uzun olmasına rağmen taşıma sonrasında hatanın yüzde sıfır olmasıdır. Çünkü stok yerinde müşteriye teslim dediğimiz operasyonlarda eğer üründe herhangi bir hasar oluşursa, alıcı ürünü almama hakkına sahip. Biz hasarsız bir teslimat gerçekleştirerek hem kendi müşterimizi hem alıcı firmayı memnun ettik.”  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat