
Sektörlere yönelik uzmanlıklar geliştirmeyi önemseyen Arkas Lojistik, depolamadan teslimata kadar tüm aşamalarda sunduğu farklı çözümlerle dış ticaret yapan tekstil sektöründen müşterilerine tek elden destek sağlıyor. Bangladeş’ten Çin’e Endonezya’dan Kazakistan’a uzanan yolda ise müşterilerine dört farklı taşıma yolu sunuyor.
Alternative Transport, filo ve hat yatırımlarıyla Türk nakliyecisine Avrupa’da yeni kapılar açmaya devam ediyor. 4 yılda Ro-Ro pazarını %80’den fazla büyüttüklerini vurgulayan Alternative Transport Genel Müdürü Hakan Yılmaz, açacakları yeni hatlarla Avrupa ülkeleri içinde tercih edilen, geniş ağa sahip bir intermodal altyapı tedarikçisi haline gelirken, Afrika kıtasına da doğrudan bir bağlantı kuracaklarını söylüyor.

Servis Yang Ming’in bugüne kadar Türkiye’de çalıştıracağı en büyük gemilerle -14 bin TEU’luk gemiler ile yapılacak

Hadımköy’de 30 bin m2'lik alana sahip yeni deposunu inşa etmeye başlayan Sertrans Logistics, yeni yatırımıyla 200 kişiye daha istihdam sağlayacak. Başta perakende, kozmetik sektörleri ve e-lojistik alanında katma değerli hizmetler sunacak olan depo, Aralık 2017’te faaliyete geçecek.

Türk treyler sektörünün lideri Tırsan, ihracatta da liderliğini sürdürdü. TİM tarafından açıklanan 2016 yılı ilk 1000 İhracatçı Firma listesinde, Tırsan bir önceki yıla oranla ihracatını %81 oranında artırarak 111. sırada yer aldı.

Türkiye’yi lüks moda kavramı ile ilk tanıştıran marka olan Vakko, öncü ve yenilikçi çalışmalarını devam ettirerek, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Vakko yetkililerinin verdiği bilgilere göre, yıllık ortalama üç milyon adet ürünün, üç yüz satış noktasına dağıtımını ve kendi aralarında transferlerini gerçekleştiren şirket, sevkiyatlarda kara, deniz, hava olmak üzere üç taşıma modunu da kullanıyor.

Ekol, Endüstri 4.0 stratejisiyle tekstil lojistiğinde de iş akış modelini değiştiriyor. Ürünü rafa hızlı şekilde çıkarabilecek yeni ürünlere odaklandıklarını vurgulayan Ekol Türkiye Ülke Müdürü Murat Kavrar, “Otomotiv literatüründe duymaya alışkın olduğumuz ‘Just in Time’ kavramını tekstil sektörüne uyarlamak için altyapı, sistem ve ürün tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Sektördeki lider konumumuzu büyüterek güçlendirmek kararlılığındayız” diyor.

Turkish Cargo, yeni uçuş noktası Sao Paulo ile sınırları aşmaya devam ediyor.

DHL’in “21. Yüzyılın Baharat Ticareti” raporuna göre, uluslararası e-ticaretin 2020 yılına kadar yurtiçi e-ticarete oranla 2 kat hızlı büyümesi bekleniyor. Bu büyüme hızıyla 2015 yılında 300 milyar dolar olan uluslararası e-ticaret hacminin 2020 yılında 900 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor.

Dış ticarette denizyolunun parasal değer olarak payının son 13 yılda %250 artışla 199 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, “Dünyanın önde gelen liman terminal operatörleri Marmara Denizi başta olmak üzere, Mersin, Aliağa ve İzmit Körfezi’nde önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Ayrıca dünyanın sayılı konteyner operatörlerinin uğrak sayılarını arttırmaları, ülkemizin gittikçe bölgesinde bir lojistik ve transit merkezi olduğunun göstergesidir” dedi. Şevli, 2023 için konteyner elleçleme kapasitesinin 32 milyon TEU'ya, Türk sahipli deniz ticaret filosunun tonaj bazında 50 milyon DWTye çıkarılması hedefini ise yineledi.