
Türkiye-İran koridorunda şu anda yılda 15.000 - 20.000 vagon taşıması gerçekleştirilebildiğini belirten DTD Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Salkaya, iki ülke arasında demiryolu taşımalarının artırılması için; feribot büyütme çalışmalarına ciddi yatırımlar yapılsa da, Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi’nin uzun vadede en iyi seçenek olduğunu söylüyor.

Yeni yapılanması ile Türkiye’de ticari araçlar sektöründe hedeflerini büyüten Renault Trucks, üst düzey yönetici kadrosuyla sektörü değerlendirdi. Renault Trucks, 16 ton ve üzeri ağır ticari araçlar pazarında Avrupa’da beşinci sırada yer alan Türkiye’de ilk üç Avrupalı üretici arasında olmayı hedefliyor.

Ambargonun kalkmasıyla Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları İran’da ciddi bir atağa kalktı. 2016’da İran’a yıllık %313 artışla 38 bin 500 ton hazır giyim ve konfeksiyon ürünü sevk edildiğini vurgulayan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, büyüme ivmesinin artarak devam edeceğini söylüyor.

İran’da yeni partnerlik anlaşmaları için çalışma yürüttüklerini açıklayan Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, “Avrupa’da olduğu gibi bu bölgede de önemli bir oyuncu olmak istiyoruz” diyor.

İran’ın mutlaka olmak istedikleri bir pazar olduğunu belirten İTT Logistics Genel Koordinatörü Muhammet Çil,“Kimyasal madde taşımacılığı alanında ciddi bir talep var. Biz de yatımlarımızı buna göre planlıyor ve çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. İranlı firmalar ile partnerlik görüşmelerimiz sürüyor. Orta ve uzun vadede İran’da depolama ve taşımayla ilgili bir hizmet ağı kurmak istiyoruz” dedi.

Avrupa ve Türkiye’den İran’a, İran üzerinden de Orta ve Uzak Asya’ya yılda 4 milyon ton yükün taşınabileceğini belirten Demiryolu Lojistik Genel Müdürü ve TCDD Eski Hareket Dairesi Başkanı Süleyman Yavuz, bu bölgeye yönelik geliştirilmesi planlanan her projede rol almaya ve transit koridorlar üzerinde bir köprübaşı kurmaya hazır olduklarını söyledi.

2016’da kurduğu kendi şirketiyle İran’a adım atan Ekol Lojistik, Qazvin şehrinde kurduğu 65 bin m2’lik Safran Lojistik Merkezi ile İran’ı 10 günde Avrupa’ya bağlama hazırlanıyor. Ayrıca Tahran’da 10 bin m2’lik bir tesis kurmak için çalışma yürüttüklerinin belirten Ekol İran Ülke Müdürü Kaan Sarıer, “İran’ı gelecek beş sene içerisinde Türkiye’de ulaştığımız boyutta bir Ekol’ü geliştirebileceğimiz bir pazar olarak görüyoruz” diyor.

Türkiye ve İran’ın ekonomik ve ticari alanda yapacağı işbirliğinin bölgeye sosyal barışı ve ekonomik refahı getireceğini belirten DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, lojistik alanda da ortak hareket etmelerinin her iki ülkeye de önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.

Gıda sektöründe büyüme stratejileri ve yeni pazar arayışları, sektörün lojistik süreçlerinde karşılaştığı sorunlar, Türkiye’de soğuk zincir lojistiği ve izlenebilirlik uygulamaları, ATP Konvansiyonu ve gıda taşımacılığına yansımaları 2. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi'nde düzenlenen “Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Paneli”nde masaya yatırıldı. Panelde konuşan meslek örgütleri ve şirket temsilcileri, gıda lojistiğine tüketici taleplerinin yön verdiğini ve en önemli taleplerin ise gıda güvenliği, şeffaflık ve izlenebilirlik olduğunu belirtti.

Arkas Lojistik, büyüme hedefleri doğrultusunda filosuna 2.5 milyon Euro’luk çekici yatırımı yaptı. Yeni yatırımlarında yine Renault Trucks ile iş birliğini tercih eden Arkas Lojistik’in teslim aldığı araçlar, filonun ilk Euro 6 çekicileri olma özelliğini taşıyor.