Mersin’de bulunan ofisi ve ekibi ile uzun yıllardır Akdeniz Bölgesi’nde lojistik hizmetler üreten, ihracatçı ve ithalatçılara hizmet sunan Logitrans, bölgedeki yeni iş birliği Dias Port ile beraber, UTİKAD Kadın Odak Grubunu ağırladı.
UND, profesyonel kadın profesyonel tır sürücüsü yetiştirmek için oluşturacağı “UND Kadın Tır Sürücü Akademisi” için başvurular toplamaya başladı. Seçilen adaylar, deneyimli eğitmenler eşliğinde kapsamlı bir eğitim programına alınarak uluslararası ve ulusal ağır vasıta sürücüsü olarak yetiştirilecek.
Birleşmiş Milletler’in küresel çapta yürüttüğü Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan Alışan Lojistik, son iki yılda kadın çalışan sayısını yüzde 14,2, kadın yönetici oranını ise yüzde 50 artırarak sektördeki kadın temsilini güçlendirdi. Şirketin uzun vadeli başarısında kadın gücünün kritik önem taşıdığına dikkat çeken Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan, bu alanda en büyük etkiyi yaratmak için üç temel noktaya odaklandıklarını belirtti. Bu kapsamda öncelikle kız çocuklarının eğitimine destek verdiklerini, lojistik sektöründe 'erkek işi' olarak görülen alanlarda kadınlara eşit iş imkanları sunduklarını ve şirket içinde tüm cinsiyetler için kapsayıcı, eşit bir çalışma ortamı oluşturduklarını vurguladı.
Talay Logistics İnsan Kaynakları Direktörü Betül Çetin, fırsat eşitliğini şirket kültürünün temel taşlarından biri olarak gördüklerini belirterek, “Talay Logistics olarak iş yerinde çeşitlilik, kapsayıcılık ve fırsat eşitliğini teşvik etme konusundaki kararlılığımızı somut projelerle hayata geçiriyoruz. Kadın çalışanlarımızın kariyerlerinde ilerlemelerini destekleyen programlarımız, yalnızca bugünü değil, sektörün geleceğini de şekillendirmeyi hedefliyor. Bu vizyonla geliştirdiğimiz projeler sayesinde, kadınların lojistik sektöründe daha görünür, etkin ve öncü roller üstlenmesine öncülük ediyoruz” dedi.
SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya, kadınların lojistik sektöründe her alanda varlık göstermeye başladığını, ancak bu sürecin üniversitelerin yönlendirmesiyle daha da hızlanabileceğini belirtti. Kaya, eğitimli kadın iş gücünün sektöre katılımının, onların güçlü konumlar elde etmelerini ve sektördeki yerlerini sağlamlaştırmalarını destekleyeceğini vurguladı.
Mars Logistics İnsan Kaynakları Direktörü Nihal Kansu, 2021 yılında başlattıkları "Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur" projesinin şirket içinde ve lojistik sektöründe önemli bir farkındalık yarattığını vurguladı. Kansu, bu projeyle kadın istihdam oranını yüzde 30 bandına çıkarırken, sektöre kazandırdıkları 30 kadın tır sürücüsü ile bu dönüşümün somut sonuçlarını aldıklarını belirtti.
Kadınların lojistik sektöründeki etkinliğinin artmasıyla birlikte; müşteri deneyimi, operasyonel yönetim ve insan kaynağı gibi kritik alanlarda daha sürdürülebilir ve kapsayıcı iş modellerinin geliştiğini vurgulayan Globelink Ünimar Müşteri Deneyimi ve Pazarlama Direktörü Bahar Mutlu, geleceğin lojistiğinde kadınların rolünün yalnızca iş gücünde yer almakla sınırlı kalmayacağını belirtti. Mutlu, kadınların teknolojiye yön veren, stratejik karar mekanizmalarını dönüştüren ve sektörü daha akıllı, çevik ve sürdürülebilir hale getiren liderler olarak öne çıkacağını ifade etti.
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu, Mentor-Mentee Projesi ve Kadın Etki Raporu ile lojistik sektöründe kadınların gücünü artırarak liderliklerini desteklemeyi, sektördeki engelleri azaltmayı, ulusal ve uluslararası teşviklerden yararlanmalarını sağlamayı ve yönetim kademelerinde kadın istihdamını artırmayı hedefliyor. UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, kadınların sahada daha fazla yer alması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için devlet desteğinin önemine dikkat çekiyor.